
Rizika nebaleného pečiva a Světová zdravotnická organizace: Na internetu se objevila nepravdivá informace!
Ráno koláček, k svačině chleba s marmeládou, na odpolední hlad houska se šunkou a večer k televizi chlebíčky. A co takhle rohlík k párku anebo sladký šáteček jako mls ke kávě? Projít si regály s pečivem znamená prohlédnout si poměrně širokou škálu možností – i menší obchody většinou mají alespoň rohlíky a chléb, obchodní domy se pyšní dlouhými řadami sladkého i slaného pečiva a opodál na rohu nejspíš budete mít po cestě i samostatné pekařství. Tyto produkty jsou takzvaně rychlým jídlem. Máte hlad či chutě? Do minutky vyřešeno!
Pečivo všeobecně je oblíbenou částí jídelníčku Čechů. V roce 2016 Český statistický úřad uvedl, že jsme za rok průměrně na osobu snědli zaokrouhleně čtyřicet kilogramů chleba. Přestože se jednalo oproti roku 2007 o pokles, i tak to stále není málo: Stále to dělá asi 3,3 kilogramu chleba měsíčně. Jelikož jde o průměr, je jasné, že jsou tu samozřejmě jak menší konzumenti, tak ale i ti, kdo zvládnou stejnou porci mnohem rychleji.
Retail News shrnuje výsledky výzkumu agentury Median, která před třemi lety spočítala, že si nejčastěji dáváme ve všedních dnech po ránu slané pečivo namazané máslem. Na druhém místě byly jogurty, ale třetí opět obsadily produkty z pekárny: slané pečivo s margarínem či jiným rostlinným tukem, případně obložené. Na čtvrtém místě se oblibě těší pečivo sladké.
O víkendu si Češi dopřávají i o něco rozmanitější výběr, přesto se na prvních příčkách stále drží jak slané, tak sladké pečivo, a tak není divu, že je chléb nebo rohlík se sýrem nebo šunkou považován za českou klasiku. Lidé, kteří se snaží dbát na svůj jídelníček, řeší především to, z čeho je jejich snídaně vyrobena. A tak studují poměr běžné mouky, vyhledávají třeba celozrnné výrobky, anebo volí mezi světlou a tmavou variantou.
V koronaviru řadu lidí napadlo něco, o čem možná předtím až tak intenzivně nepřemýšleli: Je bezpečné jíst pečivo, které není balené? Přeci jen – nic jej nechrání před vnějšími vlivy, než si jej zakoupíme. A tak bylo na zvážení: Stojí nám zakoupení pecnu nebo křupavého bochánku za to?
Odpověď se rozhodl zveřejnit i Státní zdravotní úřad, který konstatoval, že aktuální informace naznačují, že virus může na povrchu přežít i několik hodin životaschopný. Doporučena byla hygiena rukou a ochrana dýchacích cest – především proto, abychom nejen sobě, ale ani ostatním neosahali a neoprskali neomyvatelné potraviny. To je sice hezké, nicméně je nejspíš všem jasné, že není možné stoprocentně ochránit každý kus. Ne všichni zákazníci totiž vždy jednali (a jednají) v souladu se všemi nastavenými pravidly a s ohledem na jiné. A to platilo vždycky: Kdo někdy nezažil situaci, kdy se náhodný člověk pokoušel z bůhvíjakého důvodu osahat snad každou housku a prakticky promáčknout snad všechny rohlíky? Koronavirus není to jediné, co nás v takovou chvíli od koupi odradí. V horším případě zboží skončí v našem košíku bez vědomí, co se s ním před pár minutami v cizích rukách dělo.
Není to tak dávno, co se světem prohnala informace o tom, že se Světová zdravotnická organizace (WHO – World Health Organization) rozhodla lidem nedoporučit, či dokonce zakázat nákup v obchodních domech, a to především co se týká neomyvatelných potravin – hlavně pečiva. Na internetu se objevil leták, který varuje: „Přestaňte jíst pekařské výrobky! Je striktně doporučeno nejíst pekařské výrobky, jelikož nejsou omyvatelné a mohou snadno být infikovány virem.“ Tento leták byl podepsán právě World Health Organization a opatřen i logem.
Vyděsilo vás to? Nejste jediní. Kdo ale stojí za tímto letákem, je vlastně nejasné. WHO se vyjádřila v tom smyslu, že se nejedná o jejich krok a výzvu nevytvořili. Na Twitteru se objevilo prohlášení WHO Sri Lanka:
OVEŘENÍ FAKTŮ: @WHO nevydala doporučení proti jezení pekařských výrobků
Namísto úplného vyřazení jednoho segmentu z nákupního košíku řada médií doporučuje spíš dobrý výběr obchodníka. Jste-li si nejistí, jak moc dobrou kontrolu má vámi zvolený obchod nad tím, co se děje na pultech s pečivem, které nabízí, raději zvolte takové pekařství, kde je jasné, že se na hygienu dbá. Především může jít například o prodej založený na balení zaměstnancem, nikoli samotnými zákazníky. Tito zaměstnanci by měli mít rukavice, případně alespoň nějaký nástroj, kterým zboží přemístí do obalu.
I vy můžete udělat maximum pro to, abyste si neinfikovali, co právě jíte. Jestliže si koupíte nějakou dobrotu na cestu, jezte ji umytýma rukama, anebo držte potravinu přes sáček. Obal jako takový je dobré držet za spodní stranu a úchytek se dotknout až právě čistýma rukama – sníží se tak riziko přenosu. Současně bychom měli pečivo uchovávat na čistém místě – v uklizené a vyčištěné poličce, chlebníku či jiné alternativě.