
Vysoká cena udržitelných potravin je mýtus. Vědci určili typy pokrmů, díky nimž lze šetřit peníze, zdraví i planetu. Které to jsou?
Asi většina z nás alespoň okrajově tuší, co znamená jíst zdravě. Ne vždycky se nám to ale daří aplikovat v praxi. Někdy je to i proto, že si pod bio stravou a zdravou výživou představíme v první řadě nedostupnou výsadu zazobaných boháčů a celebrit. Ve skutečnosti tomu ale tak vůbec není – zdravě i bez zruinování může jíst prakticky kdokoliv.
Vědci z věhlasné britské univerzity v Oxfordu totiž ve svojí studii, která vyšla v prestižním lékařském časopise The Lancet, přišli na to, že udržitelné potraviny stojí mnohem méně, než bychom si mohli myslet. Akademičtí pracovníci se zaměřili 7 druhů udržitelné stravy – od flexitariánské přes vegetariánskou až po peskatariánskou a veganskou. Ty ve vybraných 150 zemích z celého světa porovnávali s běžným jídlem. A výsledky jsou hodně zajímavé.
Jedním z výzkumníků, kteří se na práci podíleli, je i doktor Martin Springmann. Podle něj je ve společnosti pořád převládající názor, že zájemci o udržitelné potraviny si budou muset sáhnout hluboko do kapsy, jeden velký mýtus. „Když vědci jako já obhajují zdravé a ekologické stravování, často slýchají, že se jim to snadno říká, když si sami žijí na vysoké noze, a přitom propagují něco, co je prý pro většinu lidí finančně nedostupné. Tato studie ale jasně ukazuje, že je to vlastně přesně naopak,“ nechal se slyšet Springmann.
A měl pravdu. Všechny druhy udržitelné stravy – až na tu peskatariánskou – skutečně byly úspornější než nákup jinak běžných potravin. Na veganských potravinách lidé ušetřili dokonce třetinu svých obvyklých výdajů. Příliš ale nezaostávaly ani vegetariánské výrobky, které výdaje zredukovaly o 27 – 31 procent. A pokud jde o rostlinnou stravu, tak u té vědci vyzdvihují hlavně její pozitivní dopad na zdraví, a to ať už jde o ochranu zdraví srdce, nebo naopak snížení rizika rakoviny. Důležité je u rostlinné stravy také to, že má mnohem nižší uhlíkovou stopu než ta typicky nezdravá, západní.
Není tedy divu, že vědci mají jasno. „Udržitelné druhy stravy, které jsme v naší studii zkoumali, jsou prokazatelně výhodné hned v několika směrech. Uvítá je váš bankovní účet, vaše tělo i planeta,“ dodal Springmann. Jeden problém tu ale přeci jenom je. Pokud jde o chudší světové regiony, kde jsou příjmy lidí hodně nízké, tak tam jsou udržitelné potraviny pořád hodně drahé. Výzkumníci ale mají za to, že řešení tady je – museli by se ale do celé věci vložit a aktivně zakročit političtí lídři.
„Aby si udržitelné potraviny mohli dovolit opravdu všichni, musí se objevit ochota politiků s tím něco udělat. Současná strava v zemích s nízkými příjmy obsahuje hodně škrobových potravin a jen minimum těch, o kterých víme, že jsou zdravé. Naproti tomu západní strava, která je často chybně dávána za příklad, není jen nezdravá, ale do budoucna také vysoce neudržitelná. Navíc i ona je pro země s nízkými příjmy jen těžko dostupná,“ popsal Springmann. „Podpora rozvoje a progresivní potravinové politiky jsou zapotřebí, aby mohla být udržitelná strava dostupná i chtěná všude po světě,“ uzavřel vědec. Asi jen čas ukáže, jak to bude dál.