Kapr patří na stůl nejen o Vánocích. Farma na Vysočině přišla s lahůdkou, která zaujala i odborníky: Ochutnejte kapří paštiku!
Na Vánoce si řada českých rodin neumí představit hostinu bez smaženého kapra. Je ale obrovská škoda tuto skvělou rybu konzumovat jen jednou za rok. Tento druh masa je totiž nejen lehce stravitelný, ale jeho konzumace také zvyšuje energii, posiluje imunitní systém a chrání srdce. A co víc – správně připravený kapr také výborně chutná.
Na Pelhřimovsku, konkrétně v malé obci Služátky, vede hospodářství a provozuje restauraci, hotel i kavárnu rodinná Farma Poříčí, která jednoduše miluje kvalitní jídlo. Dvacet let se mu aktivně věnuje a ještě déle chová kapry ve vlastních rybnících. Možná tomu nebudete věřit, ale právě Vysočina je pro chov kaprů ideální. Vyšší nadmořská výška jim prospívá – maso je kvalitnější. A kvalitnější maso rozhodně znamená i lepší výslednou chuť produktu.
Příběh Kapří paštiky je kombinací zápalu a kvalitních surovin. Pro autory receptury bylo těžké pochopit, proč kapři v jejich restauraci nejdou během roku na odbyt, a tak postupnými kroky vznikl nápad, který oceňují i v zahraničí. Kapří paštika získala věhlasnou gastronomickou cenu Great Taste, což značí opravdu výtečnou chuť: Podle porotců této prestižní stejnojmenné soutěže je velmi čerstvá, nechybí jí hloubka a ocenili i uzenou delikátnost. Paštika má lehkou, nadýchanou strukturu a rozhodně se nemusíte bát kostí. Žádné nehody, které se možná občas dějí u vaší vánoční tabule, tak nehrozí!
Klání s renomé nejdůvěryhodnější soutěže jídla a pití zaměřující se na malé výrobce z celého světa se účastnilo celkem 12 777 produktů z celkem 106 zemí. Porota tvořená 144 odborníky z řad uznávaných kuchařů, restauratérů nebo třeba gastronomických novinářů ohodnotila Kapří paštiku hvězdičkou, a to už něco znamená! Rodinné Farmě Poříčí tak potvrdila, že svou práci, na které si tak zakládá, dělá dobře.
„Netroufali jsme si odhadnout, jestli v soutěži uspějeme, protože konkurence malých producentů je obrovská a také produkt z kapra je dost česká záležitost. To, že výrobek z kapra uspěl mezi lososy a jinými mořskými rybami, a ještě k tomu ve Velké Británii, je důkazem dobře odvedené práce,“ řekl o tomto báječném úspěchu spolumajitel rodinné Farmy Poříčí Martin Plachý. Cena je ale pro svého držitele vždy nejen zaslouženou odměnou, ale i závazkem vůči zákazníkům a vlastní pečlivě budované pověsti. Farma Poříčí po tomto úspěchu zavedla konzervárenský provoz v nedalekém opuštěném vesnickém krámku. Paštiku si čeští zákazníci velmi oblíbili, a tak se majitelé firmy rozhodli rozšířit výrobu a expandovat i na další trhy za hranicemi České republiky.
Možná přemýšlíte, že byste Kapří paštiku ochutnali. Třeba byste ji i rádi darovali někomu, kdo ocení dobré jídlo a užije si tuto pochoutku například s křupavým pečivem a sklenkou dobrého vína. Pak je ideální Kapří paštika v dárkovém balení po čtyřech kusech. Právě balení, na jehož návrhu se podílel uznávaný designér Petr Novague, navíc získalo designovou cenu Red Dot Design Award. Dárkové balení, které obsahuje 4 ks paštiky, zakoupíte za cenu 540 Kč. Při koupi tří kusů dárkových balení na e-shopu navíc nyní zdarma získáte ručně vyráběnou ozdobu na stromeček ve tvaru kapříka od rodinné firmy Rautis v Poniklé. Další (nyní velmi aktuální) možností je pořídit Kapří paštiku 8 ks ve stylovém vánočním balení, na které můžete připsat i osobní kreativní věnování...