
Vašemu zdraví mohou pomoci medicinální vína. V Česku mají dlouhou tradici - imunitu, zažívání i správnou krvetvorbu podporují po staletí
Kořeny výroby medicinálních vín v České republice sahají hluboko do historie. Například společnost Herbai svoje populární léčivé moky pod značkou Dr. Svatek produkuje už bezmála 125 let. Ačkoliv se ale tato firma otevřeně hlásí ke dlouholeté tradici a čerpá z původních receptur, sladovým medicinálním vínům se snaží dát i punc svěžesti a modernosti.
„Medicinální vína se pro své pozitivní účinky na lidské zdraví využívají již několik století. Naše receptury tak jsou prověřeny staletími zkušeností – vždyť naše vína vyrábíme již od roku 1897,“ potvrzuje ředitel vědy a výzkumu společnosti Herbai MUDr. Michal Karas.
Dnes jsou navíc medicinální vína dostupná online a koupit je lze i přes e-shop. To jim ovšem neubírá na jejich pověstné autenticitě a spolehlivosti. „Naše medicinální vína Dr. Svatek jsou přírodní produkty. Vyráběna jsou ze sladu a neobsahují žádné chemické konzervanty ani aditiva. Kromě sladu jsou doplněna pouze extrakty z tropických léčivých rostlin,“ popisuje Karas. Právě tyto výtažky jsou alfou a omegou každé lahve léčivého moku.
A v čem všem mohou být medicinální sladová vína ku pomoci? Např. víno Maltoferrochin je určeno k podpoře krvetvorby, jelikož je obohacené o ionty železa a extrakt z kůry tropického stromu chinovníku lékařského. Ten přispívá ke tvorbě žaludečních šťáv, které umožňují snáz vstřebávat železo – dobrou zprávou je, že bez vedlejších nežádoucích účinků. Vínu Condurango zase dala jméno tropická popínavá liána Marsdenia Condurango, která zklidňuje podrážděný žaludek.
Nejnovější přírůstek v nabídce firmy Herbai, kterým je víno Vilcacora, pak příhodně posiluje organismus. Pyšní se totiž výtažkem z kůry amazonské liány známé jako Vilcacora, která podporuje imunitu. Sladové medicinální víno je tak nejen ideální prevencí, která může zlepšit obranyschopnost, ale i praktickým pomocníkem v boji s únavovým syndromem.
Užívání medicinálních vín by mělo být dlouhodobé a pravidelné. Maltoferrochin se užívá již ráno a nalačno, kdy organismus železo dokáže vstřebat nejlépe. Condurango je vhodné užívat před jídlem pro povzbuzení chuti, nebo naopak po něm, jako digestiv na slehnutí. Medicinální víno Vilcacora pak lze konzumovat kdykoli během dne. Denní dávka by ale ve všech jmenovaných případech neměla překračovat 100 ml a vzhledem k obsahu alkoholu nejsou medicinální vína vhodná pro děti a těhotné či kojící ženy.
A ptáte se, jak medicinální sladová vína chutnají? Condurango je hutné a sladké. Vína Maltoferrochin a Vilcacora se pak vyznačují spíše specifickou, ale jemnou bylinkovou chutí. Ta poukazuje na to, že jsou pro jejich výrobu používány byliny a slad, které vínům propůjčují jejich blahodárné účinky na lidský organismus.