Zpestřete si večer sklenkou červeného se sýrem – je to nejen příjemné, ale ochrání vás to před demencí

Alzheimer je nejrozšířenější formou demence a taky častým námětem vtipů. Všichni se ho na stará kolena bojíme, ale zároveň nejsme schopni zajistit si pořádnou prevenci – dostatek pohybu a spánku, zdravou stravu, cvičení mozku formou hádanek a her. Nyní vědci přišli s objevem, který nám to celé usnadní: k tomu, aby nám to dobře myslelo i ve vysokém věku, výrazně přispívá pravidelná konzumace vína a sýra. Taková prevence už zní reálněji, no ne?

Jídlo dokáže ovlivnit, jak nám to ve stáří bude pálit

Strava má přímý vliv na pokles našich kognitivních schopností, to je již dávno známá věc. Proto se vědecký tým z Iowské státní univerzity rozhodl zkoumat to, jaké konkrétní potraviny jsou naopak schopny funkce lidského mozku podpořit. Jedná se o první studii takového rozsahu – zapojilo se do ní 1787 Britů a data o své výživě i mozkové kondici shromažďovali po dobu deseti let. Výsledky studie publikoval odborný časopis zaměřený na Alzheimerovu chorobu. 

Jedním z nejvýznamnějších závěrů studie je, že potravinou, která dokáže nejspolehlivěji ochránit před rozvojem kognitivních problémů ve vyšším věku, je sýr. No a k němu by se samozřejmě skvěle hodilo víno… Proto se až nechce věřit, že studie dále potvrdila, že každodenní pití červeného vína zlepšuje mozkovou činnost. Není to báječná zpráva?

Potraviny pro příjemnou náladu i ostrý úsudek

“Mám radost, že naše výsledky ukazují, že zodpovědná konzumace sýru a červeného vína na denní bázi nám nejen pomáhá zvládat pandemii koronaviru, ale nejspíš taky popasovat se se stále složitějším světem, jehož rychlost se pořád zvyšuje,” řekl Auriel Willette, odborný asistent na katedře vědy o výživě na iowské univerzitě a jeden z autorů výzkumu.

V době, kdy sběr dat skončil, bylo jeho účastníkům a účastnicím mezi 46 a 77 lety. Deset let zapisovali informace o tom, kolik jedí čerstvého i sušeného ovoce, syrové i vařené zeleniny, ryb, různých typů masa, sýrů, obilovin a také nápojů jako káva, čaj, pivo, cider, víno, šampaňské i tvrdý alkohol. Zároveň opakovaně procházeli testem fluidní inteligence – to je vrozená inteligence dosahující vrcholu okolo 20. roku života a zhoršující se právě s věkem. Zahrnuje rychlost myšlení, krátkodobou paměť i schopnost usuzování o neznámém tématu.

Dejte si jednou týdně jehněčí

Podle spoluautora výzkumu Brandona Klinedinsta, PhD studenta neurovědy, mají někteří jedinci genetické predispozice pro Alzheimerovu chorobu a jiní ne. Správně zvolená strava by mohla vzniku této konkrétní choroby i poklesu kognitivních schopností obecně zamezit. Nalezení vhodných potravin navíc přispěje k lepšímu pochopení Alzheimerovy choroby. Dodnes na ni totiž neexistuje lék, pouze způsoby, jak zpomalit její postup.

Výzkum ale prozradil i další zajímavosti. Například konzumace jehněčího masa jednou týdně zlepšuje z dlouhodobého hlediska kognitivní schopnosti. Ale pozor, pro jiné druhy červeného masa to neplatí. Vědci se zaměřili také na příjem soli. V této oblasti se ukázalo, že opatrně solit by měli pouze ti, kdo mají vyšší riziko vzniku Alzheimerovy nemoci. U těch, kdo nemají genetické predispozice, sůl ohrožuje spíš ledviny než myšlení.

Afrika na Kanárech? Na Gran Canarii najdete ryzí subtropy a životadárný b/Baobab k tomu15. 12. 2020

Jaký sýr si dát, aby to fungovalo?

Vědci z iowské univerzity bohužel neupřesnili, jaký druh sýra bychom měli volit, abychom si mozek skutečně pozitivně ovlivnili. Trochu se příčí věřit, že by to mohl být klasický eidam 30 %. Vzhledem k tomu, že výzkum byl proveden na účastnících z Británie, nejspíš se bude jednat o čedar, který tam je jednoznačně nejrozšířenějším sýrem.

Na první místo v žebříčku popularity ho staví i server Tasteatlas.com. Na nejvyšších příčkách z hlediska oblíbenosti jsou v Británii dále modrý zrající Stilton, drobivý Cheshire, polotvrdý Applewood s uzenou příchutí zvýrazněnou paprikou a velšský sýr Y Fenni vyrobený ze zralého čedaru, celozrnné hořčice a velšského piva. Můžete se touto sestavou inspirovat při přípravě svého sýrového talíře, který si dnes večer dáte k televizi.

Zvířecí voyeuři aneb Odborníci vysvětlují, co si asi mazlíčci myslí, když své pány přistihnou při sexu20. 11. 2020

Sklenku vína, nebo pořádné kardio?

Sýrový talíř s lahvinkou vína ale není jediný způsob, jak si ve stáří udržet bystrou hlavu. Jiný výzkum ukázal, že riziko Alzheimera dokáže až o 88 % snížit intenzivní kardio cvičení. Dlouhodobá studie prováděná na ženách zjistila, že ty s nejlepší kondičkou měly nejnižší sklony k demenci. Něco nám ale říká, že většina z nás se vydá cestou vína se sýrem.

Zdroj: Bohdana Rambousková