Mniši mají řešení, jak se vypořádat s aktuálním obdobím stresu – objevte i vy moc tiché snídaně

V tom, nakolik je snídaně důležitá pro zdraví, ale i správný metabolismus, navzdory mnoha odborným stanoviskům nepanuje všeobecná shoda. Snídat, či nesnídat? To je odvěká otázka. Bez ohledu na rady nutričních terapeutů by však právě nyní, v době stresu, izolace a jednoduše v čase šířící se koronavirové pandemie, měla být snídaně v podstatě ranní povinností. Ovšem kromě jídla je tu ještě jeden aspekt, na který byste u snídaně neměli zapomínat…

I když se to někomu může zdát nedůležité, určité pravidelné činnosti, které jsou v podstatě rituály, přispívají ke kvalitě života. Vliv však mají také na zdraví, dlouhověkost a celkovou vitalitu. S ohledem na to, že stále více výzkumů spojuje stres se vznikem různých zdravotních problémů – od obezity přes chronickou únavu až k rakovině či cukrovce, je jasné, že lidé se snaží hledat možnosti, jak pociťovaný stres průběžně snižovat. A jednou z možných cest je ta, která má kořeny hluboko v historii v mnoha klášterních komunitách. Ať už jde o buddhisty, keltské mystiky apod., v každé z těchto komunit je nedílnou součástí života ticho a ticho při jídle.  

Styl, kvalita a udržitelnost aneb Hlavní znaky úspěšných módních značek současnosti20. 10. 2020

Jídlo konzumované v tichosti pak nejenže snižuje stres, ale také posiluje imunitu a zvyšuje také schopnost těla získat dostatek energie pro celý den. Ovšem to, co se může zdát jako poměrně jednoduchý úkol (ok, vypiju kávu, sním jogurt a nebudu u toho mluvit…), je vlastně docela náročné. Člověk by se měl totiž kromě soustředění se na jídlo v mysli pokusit vypořádat se vším, co ho v danou chvíli napadne. Koncept tichého jídla si pak osvojili např. i mnozí jogíni, kteří právě tuto praxi doporučují i všem ostatním. „Jedna ze skvělých věcí na zahájení posilování vlastního uvědomění je, že když člověk utlumí vnější hluk, najednou uslyší hluk, který je uvnitř něj. Pokud na to člověk není zvyklý, zpočátku to může být skutečně nepříjemné,“ popisuje Ravi Kudesia, který působí na Temple University.

Faktem ale je, že právě poklid načerpaný během snídaně má i fyzické dopady. „Když člověk tráví čas v tichosti, mozek a tělo reagují podobně, jako kdyby meditoval,“ popisuje klinická psycholožka Lauraine Hollyer s tím, že zároveň dochází k poklesu stresového hormonu kortizolu, ale také snížení krevního tlaku, srdeční frekvence či rychlosti dýchání. Díky tomu se pak lze také lépe soustředit. Ačkoliv v současné době se stále více hovoří o tichých snídaních jako o technice vypořádání se se stresem, pravdou je, že celý koncept uvědomělého stravování rozhodně není k zahození…

Smysl života na dně misky s vločkami

V angličtině se pro danou praxi užívá označení mindful eating, což by do češtiny bylo možné přeložit jako „uvědomělé stravování“.  Možná je to celkem dramatické označení pro změnu vztahu k jídlu, protože hledání smyslu života v misce s cereáliemi je až příliš problematicky uchopitelné a až zbytečně ezoterické. Ačkoliv konkrétně koncept tichých snídaní vychází z mnišské praxe, rozhodně to neznamená, že byste měli snídat bosí v hábitu a u toho tajemně zpívat. Cesta za uvědomělým stravováním je v tomto ohledu určitě snazší. Jak na to?

Mindful stravování v základu znamená, že by si člověk měl svého jídla všímat a také si ho v klidu vychutnat. Jídlo by mělo být smysluplnou pauzou (či startem), nikoliv rychlým doplněním energie v letu z jedné schůzky na druhou. Právě díky skutečnému zastavení se pak v podstatě všechno další – včetně třídění myšlenek, správného dýchání a času pro sebe – přijde samo. A nejlepší na vědomém stravování je, že kromě snížení stresu nezřídka vede i ke snížení hmotnosti. Každý, kdo by tuto „techniku“ chtěl vyzkoušet (a ideálně si ji osvojit), by se pak měl řídit následujícími tipy.

Věnujte jídlu pozornost: Všímejte si vůní, textury i chuti. Možná budete sami překvapeni, co vše vám unikalo, když jste jídlo doslova zhltli např. cestou do práce. Základem pak je, že byste si měli jídlo užít a myslet jen na něj. Bez radia. Televize. A samozřejmě i mobilu (žádné fotky na Instagram!). K jídlu nepatří ani noviny, časopisy či knížky.

Zpomalte: Možná jste slyšeli, kolikrát že byste každé sousto jídla měli požvýkat. Vědomé stravování sice neuplatňuje žádné početní pravidlo, ale nové sousto by do ústě mělo putovat až poté, co jste vše důkladně rozkousali a spolkli. Banální? Tak se zkuste zamyslet, jak přesně jste jedli naposledy. Poměrně zajímavé pro zpomalení konzumace jídla je pak doporučení Harvardské lékařské školy – její experti totiž vybízí k uchopení vidličky nedominantní rukou (tedy v případě praváků levou a naopak) nebo rovnou použití hůlek.

Přemýšlejte: Čas jídla může samozřejmě být i časem meditace. Než ale dospějete do této fáze a budete skutečně přemýšlet sami nad sebou, měli byste přemýšlet i nad jídlem samotným – výběr potravin totiž ovlivňuje naše zdraví a všechny funkce těla. Čím více si ale člověk uvědomí to, co přesně jí, tím je větší šance, že začne zvažovat, jak vybrané potraviny ovlivňují jeho tělo. Nakonec byste však měli být také vděční – protože jednotlivé potraviny nepřistály na vašem stole jen tak…

„Praxe uvědomělého stravování může opravdu posílit zdraví. Právě uvědomění umožňuje každému, aby byl během jídla skutečně přítomen – myslí, pocity, emocemi. Kromě toho člověk začne vnímat i signály vlastního těla, díky čemuž je např. snazší zaregistrovat plnost, což brání v přejídání,“ popisuje Lynne Goldberg, certifikovaná trenérka meditace.

Herečka Anna Lucie Schollerová slaví úspěchy v zahraničí. Svou kariéru aktuálně rozjíždí v Americe28. 8. 2020

Tiché jídlo pro každý den

Nakonec vlastně ani tak nezáleží na tom, zda se rozhodnete v tichosti snídat, obědvat či večeřet. Benefity tichého a uvědomělého stravování jsou totiž nesporné a také vědecky podložené – ostatně, i jídlo vydává zvuky, přitom ale platí, že „hlučnější“ potraviny (např. ty křupavé) jsou obvykle zdravější a jsou vnímány jako čerstvější (a proto jsou také tak populární hranolky, které se snaží zvuk čerstvých – křupavých potravin velmi úspěšně napodobit). Ovšem samotný zvuk je podle některých i zapomenutým aspektem chuti. Podle studie publikované v časopise Physiology and Behavior pak zvuk (jídla, obalu, přípravy jídla, ale i zvuky prostředí) sehrává zásadní vliv ve stravovacím chování o vnímání chuti ani nemluvě. „Když je prostředí hlasité, maskuje se chuť,“ to je závěr výzkumů, které se zaměřily na vliv hluku v restaurací na chuť jídla. Čím více jsou tedy restaurace hlučné, tím více lidé ztrácejí schopnost vnímat chutě.  Pokud tedy hledáte způsob, jak si jídlo vychutnat, ale zároveň najít alespoň chvíli klidu pro sebe, mělo by „tiché“ (a uvědomělé) stravování být pro vás v podstatě povinností...