
Fit dezerty, kterými uspokojíte chuť na sladké, ale nebudete tolik přibírat
Téměř každý z nás miluje chutné dezerty, ale od jejich konzumace nás často odrazuje fakt, že se po nich velmi lehce přibírá, a navíc nejsou ani tak zdravé. To neplatí o dezertech, jejichž recepty vám přinášíme níže. Který z nich si vyberete?
Buchta z řepy
Ingredience:
· 250 g řepy
· 1 polévková lžíce prášku ze sušených lístků stévie
· 2 vejce
· 125 g rozpuštěného másla
· 200 g polohrubé špaldové mouky
· 60 g vlašských ořechů
· 50 g rozinek
· 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů

Foto: Archiv Naturhouse
Postup:
Troubu předehřejte na 160 °C, kulatou formu vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Směs můžete naplnit i do košíčků na muffiny. Oloupejte a nahrubo nastrouhejte řepu a nasekejte ořechy. Ušlehejte vejce se stévií, přidejte máslo, mouku, prášek do pečiva. Vmíchejte řepu, ořechy a rozinky. Pečte cca 45 minut v dortové formě, nebo dokud není zabodnuté párátko suché.
Výživové hodnoty na 1 porci: 246 kcal, bílkoviny: 10 %, sacharidy: 62 %, tuky: 28 %.
Dezert z kuskusu
Ingredience na 4 porce:
· 100 g různých druhů oříšků (lískové, vlašské, mandle)
· 100 g kuskusu
· 150 ml polotučného mléka
· 2 lžíce medu
· 400 g bílého jogurt do 3 % tuku
· 400 g jahod, ale lze i jiné ovoce
· lístečky máty na ozdobení

Foto: Archiv Naturhouse
Postup:
Nasekejte ořechy a s kuskusem opražte na pánvi. Přidejte med, promíchejte a přidejte mléko. Povařte, až kuskus změkne. Na talířku vytvořte naběračkou kopeček a ozdobte jahodami, které přelijte jogurtem. Dozdobte lístkem máty.
Kalorické hodnoty na 1 porci: 342 Kcal, bílkoviny: 18 %, sacharidy: 56 %, tuky: 26 %.
Dezert z cizrny
Ingredience na 10 porcí:
· 250 g cizrny
· 150 g arašídového másla
· 1/3 šálku rozpuštěného medu
· špetka soli, prášku do pečiva a jedlé sody
· čokoláda na vaření na postrouhání

Foto: Archiv Naturhouse
Postup:
Cizrnu a máslo rozmixujte, přidejte med, sůl, sodu a kypřicí prášek, postrouhejte čokoládou. Hmotu vylejte do formy. Pečte přibližně 30 minut. Dezert z cizrny můžete například připravit do formy na biskupský chlebíček a poté rozdělit na 10 plátků.
Výživové hodnoty na 1 porci: 146 Kcal, bílkoviny: 20 %, sacharidy: 44,8 %, tuky: 35,2 %.
Fit cheesecake
Ingredience na 12 porcí:
· 1 sáček vanilkového pudinku
· 250 ml mléka 1,5 % tuku
· 500 g nízkotučného tvarohu (1,1 % tuku)
· 1 želatinový ztužovač
· 100 g celozrnných sušenek
· 10 g želatiny na ovoce (nemusí být)
· sezónní ovoce (500 g jahod, 150 g borůvek)
· zelená káva

Foto: Archiv Naturhouse
Postup:
V misce smíchejte vanilkový pudink s 250 ml studeného mléka, přidejte tvaroh a rozmíchejte. Do směsi přidejte ztužovač rozředěný ve studené vodě. Připravte si dortovou formu, kterou pokryjete vrstvou tvarohovopudinkové směsi. Na směs poklaďte sušenky a ovoce. Natřete zbylou směsí a opět poklaďte ovoce, které můžete ještě přelít rozpuštěnou želatinou. Dort nechte ideálně přes noc vychladit v ledničce. Sušenky pokapejte vychlazenou zelenou kávou, jsou pak vláčnější.
Výživové hodnoty na 1 porci: 126 kcal, bílkoviny: 43 %, sacharidy: 46 %, tuky: 11 %.
Ovocný cheesecake
Ingredience na 12 porcí:
· 200 g celozrnných sušenek
· 75 g másla
· 500 g tvarohu nebo sýra Philadelphia
· 250 g ricotty
· 3 lžíce třtinového cukru
· 2 vejce
· 1 žloutek
· kůra a šťáva z pomeranče
· sezónní ovoce (jahody, maliny, borůvky, meruňky…)

Foto: Archiv Naturhouse
Postup:
Sušenky rozdrťte válečkem a spojte s máslem, vzniklou hmotu rozetřete na dno dortové formy, kterou vyložíte pečicím papírem. V misce smíchejte tvaroh, ricottu, cukr a vejce s kůrou a pomerančovou šťávou. Nejprve dejte do trouby na 10 minut při teplotě 160 °C zapéct sušenky s máslem. Vyndejte a zalejte náplní. Dejte péct při teplotě 160 °C na cca 30 minut. Kraje by se měly začít odchlipovat, ale střed by měl zůstat vláčný. Po upečení nechte pozvolna vychladnout v pootevřené troubě a pak minimálně na 3 hodiny dejte vychladit do ledničky. Cheesecake zůstane krásně vláčný a jeho povrch nepopraská, když pod dortovou formu do trouby dáte pekáček s vodou tak, aby se dotýkal dna formy.
Výživové hodnoty na 1 porci: 121 kcal, bílkoviny: 22 %, sacharidy: 46 %, tuky: 32 %.