
Američan trpí vzácnou nemocí. Opil se jídlem
Ač před jízdou nepil žádný alkoholický nápoj, policie Američanovi při silniční kontrole naměřila v krvi celých 0,2 procenta alkoholu. To je množství, které by u řady lidí navodilo stav bezvědomí. Řidič tak byl zatčen pro podezření na řízení pod vlivem alkoholu.
Jen pár lidí na Zemi
Dotyčný nešťastník si nedovedl vysvětlit, jak se mu do krve alkohol dostal. A tak se obrátil na lékaře z newyorské nemocnice Richmond University Medical Center. Ti zjistili, že trpí poměrně vzácnou poruchou trávení, která dosud probíhala bez příznaků. A tak o ní neměl ani tušení.
Nemoc, která bývá slangově nazývána jako „syndrom vlastního pivovaru“, se projevuje nadměrnou fermentací ve střevech a vyskytuje se údajně jen u několika lidí na planetě. Lidem postiženým touto nemocí se v těle samovolně vytváří alkohol a následně se vstřebává do krve. Za výrobu alkoholu mohou pravděpodobně střevní kvasinky, které na alkohol přetváří cukry. Pro tělo těchto lidí je proto nebezpečná konzumace sacharidů, neboť zapříčiňuje tvorbu alkoholu. Organismus je právě po konzumaci sacharidů schopen vytvářet si sám alkohol. A ač na první pohled působí opilost bez alkoholu možná i úsměvně, pro pacienty to nic zábavného není. Choroba způsobuje řadu zdravotních i sociálních potíží.
Pozor na cukry
Syndrom vlastního pivovaru se prakticky nedá vyléčit. Jeho příznaky se však mírní zvýšeným příjmem probiotik, která pomáhají ke správnému fungování střev. Pacientům bývá nařízena přísná dieta spočívající zejména v omezení cukrů a sacharidů obecně. Lidé postižení syndromem vlastního pivovaru by naopak měli dávat přednost bílkovinám.
Kromě Američana zatčeného za řízení v opilosti, které se nakonec ukázalo jako projev vzácného onemocnění, si média před dvěma lety všimla podobně postiženého pětadvacetiletého Poláka. Tomu lékaři v krvi naměřili v důsledku syndromu vlastního pivovaru tři promile.
Zmíněným syndromem se jako první zabývali japonští vědci již v sedmdesátých letech. Podrobně byl však popsán až v jednadvacátém století, kdy se jím zabývali například vědci z Panola College v Texasu a Stony Brook University Hospital v New Yorku. Upozornili na skutečnost, že opilost bez požití alkoholu se projevuje nejčastěji u osob, které mají cukrovku, problémy s játry či chronické střevní problémy. Může se však vyskytnout i u lidí jinak zcela zdravých.
Závislost i bez pití
Nemoc může navíc vést k touze a závislosti na alkoholu. A to i přes to, že jej pacient vůbec nekonzumuje. Lidem, kteří trpí touto chorobou, může v krajním případě být doporučena i léčba závislosti na alkoholu. Otázkou je, jak v tomto případě probíhá odvykací kúra...