Zapomeňte na smoothie, je tu lepší recept na skvělé zažívání, hubnutí i náladu – „polévkování“

Pravděpodobně každý si vzpomene na oblíbenou průpovídku, kterou říkávali prarodiče – polévka je grunt, maso je špunt. I když babičky a dědečkové nebyli zahlceni nespočtem informací o roztodivných dietách a rozhodně nepodléhali bizarním stravovacím trendům, rozhodně pobrali více rozumu než mnozí dnešní výživoví specialisté. Dokazuje to také fakt, že aktuálním „trendem“ ve stravování je konzumace polévek. Ty totiž lidskému tělu prospívají mnohem víc, než by kdo čekal…

Polévkou ke zdraví i ztrátě hmotnosti

Dát si silný vývar člověka obvykle napadne např. den po náročném večírku, případně v době, kdy bojuje s chřipkou. Již to do jisté míry předznamenává, že polévka je zázrak v misce. „Polévka je zdravým a chutným způsobem, jak dosáhnout zažívací rovnováhy, a to nejen např. po období, kdy lidé konzumovali samá těžká jídla nebo strávili den a noc na večírku,“ tvrdí i Robin Foroutan, dietoložka a tisková mluvčí Akademie pro výživu a dietiku. Ale polévka není jen skvělý způsob, jak restartovat tělo poté, co jste mu dali různými způsoby „na frak“. Dobře připravený vývar totiž dokáže mnohem víc!

Díky pravidelné konzumaci polévek můžete dokonce shodit i přebytečná kila. Několik odborných studií prokázalo, že pokud člověk jí před hlavním jídlem polévku, ta jej zasytí natolik, že sníží příjem kalorií obsažených v jídle hlavním. Pomoci však může i zařazení polévky do jídelníčku v podobě svačiny – právě v takovém případě, když byly nezdravé snacky nahrazeny polévkou, účastníci studie shodili až o 50 % více než ti, kteří polévku nejedli (jejich kalorický příjem byl však stejný). Za tímto „hubnoucím efektem“ pak nestojí žádná magie – svázání potravy s vodou zpomaluje vyprazdňování žaludku a udržuje jej plnější delší dobu. „Voda v polévce jí přidává na hmotnosti a objemu, takže jí můžete snít uspokojivé množství bez toho, abyste zároveň zkonzumovali příliš kalorií,“ upřesňuje Barbara Rolls, profesorka nutričních věd.

Výlety za tajemnem – kde v Česku najdete duchy, kde se ukrývá nacistický poklad a kde možná přistane UFO?31. 7. 2020

Polévkovací trend

Právě výše zmíněné benefity plynoucí z konzumace polévky pak vedly také ke vzestupu „polévkových diet“ a obecně zvýšené oblibě polévek. Jejich konzumace se dokonce podle Pinterestu stala jedním z deseti nejvýznamnějších stravovacích trendů roku 2018. Na rozdíl od dalšího z nich – odšťavování – však polévka pomáhá také ke stabilizaci hladiny cukru v krvi, a to zejména pokud obsahuje na vlákninu bohatou zeleninu, bílkoviny a zdravý tuk.

„Polévky stále obsahují i celé kusy potravy, takže vláknina je tak neporušená, její trávení je však díky procesu varu mnohem snazší než třeba v případě čerstvé zeleniny,“ dodává Foroutan. Právě zeleninové a ovocné šťávy dle jejího názoru nejsou pro člověka úplně ideální, a to i kvůli vysokému obsahu cukru, jehož prudký nárůst a zase pokles tělo velmi vyčerpává.

Česká snowboardistka a olympionička Šárka Pančochová o svém coming outu: “Je mi jedno, co si o mně ostatní myslí. Důležité je, zda jsem ve svém nitru spokojená”16. 9. 2020

Polévka na každý den

V souvislosti s polévkovacím trendem je také třeba podotknout, že konzumaci polévky není třeba omezit jen na období oběda. V rámci „polévkování“ totiž různé druhy polévek můžete snídat, svačit, obědvat i večeřet. A samozřejmě to nutně nemusí být jen poctivý domácí vývar s masem, žádoucí jsou i polévky krémové, polévky s luštěninami…Výběr je prakticky nepřeberný. Klíčem k úspěchu – zejména pokud byste chtěli „polévkově hubnout“ – je pak právě množství obsažené zeleniny, bylinek, koření, ale i masa (kuřecí, rybí) a samozřejmě i dalších bílkovin, které mohou volit i vegetariáni (luštěniny, tofu).

Zdroj: cnn.com, health.com