Kampaň Žeru maso je sice za hranou, ale odpovídá zjištěním odborníků na výživu. Dle nich je červené maso nutné pro zdraví. V čem je problém?
Straight friendly
Zdroj: iStock

Kampaň Žeru maso je sice za hranou, ale odpovídá zjištěním odborníků na výživu. Dle nich je červené maso nutné pro zdraví. V čem je problém?

Kampaň Agrární komory nazvaná Žeru maso je v posledních dnech zdrojem řady kontroverzí. Aby ne, přispělo na ni i ministerstvo zemědělství a je považována za lobby masného průmyslu. V posledních letech je přitom mnohem častější spíše tažení proti konzumaci masa. Zatímco z některých se stali vegetariáni, z jiných vegani, další pak volí i jiné (do jisté míry extrémnější) formy stravování, vitariánství, RAW apod. Ať už jsou důvody k těmto alternativním životním stylům jakékoliv, jedním z argumentů je také ochrana životního prostředí. Ponecháme-li ale nyní kampaň Žeru maso stranou, faktem je, že otázka, zda maso jíst, či ne, budí kontroverze i ve světě. Velkou bouři tak např. vyvolalo doporučení světových odborníků na výživu, že konzumace červeného masa je pro člověka správná a zdraví prospěšná…
Mirka Dobešová Mirka Dobešová Autor
29. 11. 2022

Výživa především…

Výzkum týkající se oblasti výživy je neustále podrobován různým výzvám. A výsledky jsou nezřídka velmi rozporuplné. Zatímco v jedné dekádě je určitá potravina (či stravovací model) považována za zdraví prospěšnou, za pár let může být vše úplně jinak. Každopádně doporučení týkající se výživy publikovaná v Annals of Internal Medicine nyní způsobila nečekané pozdvižení. Podle pokynů totiž není třeba, aby lidé omezili konzumaci červeného (vepřového a hovězího) masa, chtějí-li být zdraví. To vše navzdory předchozím výzkumům, které naopak právě nejen červené maso, ale i dále průmyslově zpracované masné výrobky spojily se zdravotními komplikacemi, jako jsou srdeční choroby či rakovina (především střev a konečníku). A také navzdory veškeré vědecké podpoře stravy postavené na rostlinném základě.

Profesionální boxer se zastal LGBT+ lidí. Homofobnímu protivníkovi se postavil s duhovou páskou na ruce25. 1. 2023

„Pro většinu lidí – ačkoliv samozřejmě ne úplně pro každého – je konzumace červeného a průmyslově zpracovaného masa správným přístupem,“ tvrdil docent v oblasti lidského zdraví a epidemiologie, Bradley Johnston, který je zároveň jedním z autorů publikovaného textu. Podle něj je pro člověka zdravé konzumovat tři až čtyři porce červeného masa týdně.

Konsternovaní vědci

Samozřejmě výše citované závěry okamžitě vyvolaly poměrně ostrou diskusi napříč odbornými kruhy. Podle dr. Franka Hu, předsedy nutričního oddělení harvardské univerzity, se jedná o velmi nezodpovědné doporučení. Dle jeho názoru se konzumace červeného a průmyslově zpracovaného masa pojí obecně s vyšším rizikem úmrtnosti. Přitom mírné snížení spotřeby červeného masa by prý hypoteticky mohlo snížit úmrtnost napříč populací o 7,6 %.

Omezení konzumace masa není přínosem?

Popisovaná doporučení tedy do jisté míry odporují dosavadním trendům. Na zveřejněné studii se přitom podílelo na 14 odborníků z různých oblastí – od nutriční epidemiologie přes dietetiku až po vnitřní lékařství. Závěry jsou pak založeny na pěti různých přezkumech předchozí spotřeby červeného a průmyslově zpracovaného masa týkajících se jak zdravotních výsledků, tak i kulturních preferencí. Tento vědecký panel se také zaměřil spíše na „absolutní rizika“ spojená s konzumací masa než na „rizika relativní“, která dle Johnstona mohou rozsah účinků zkreslit. „Je-li základní riziko nemoci v populaci 2 % a následně se sníží o 1%, jedná se o 50% relativní snížení rizika, ale ve skutečnosti je to pouze 1% snížení rizika absolutního,“ upřesnil.

Vědci se tedy shodli na tom, že existuje minimum důkazů, že by snížení konzumace masa dokázalo snížit rizika vzniku rakoviny či dalších souvisejících chorob. „Pro většinu konzumentů masa existuje jen velmi málo benefitů, které by plynuly ze snížení jeho konzumace,“ tvrdí Johnston. Je však třeba dodat, že další dopady produkce a konzumace masa, jako jsou otázky etické či ekologické, nebyly zohledněny.  

Prezidentští kandidáti a znásilnění: Podpořili by změnu zákona? Nerudová, Pavel i Babiš jsou pro11. 1. 2023

Tak trošku další masné lobby

Zmiňovaná studie v každém případě vyvolala podobně silné reakce jako stávající česká kampaň Žeru maso. A je tu ještě jedna možná paralela. Onen zmiňovaný výzkum o neškodlivosti červeného masa byl následně de facto zdiskreditován, jelikož se ukázalo, že jeho vedoucí Bradley Johnston přijal finanční prostředky na metaanalýzu nasycených tuků od společnosti AgriLife Research, jedné z „větví“ Texas A&M University, která je částečně financovaná masným průmyslem. Není tedy jasné, zda se vědci záměrně nesnažili o to, aby nasycené tuky vypadaly neškodně, nebo dokonce prospěšně.

Čemu věřit?

Zatímco v České republice se roční spotřeba masa pohybuje kolem 80 kg na osobu (a v čase roste zejména konzumace masa kuřecího a naopak klesá zájem o vepřové – které však tvoří stále cca polovinu celého objemu – i hovězí), v USA meziročně spotřeba masa pozvolna roste. Zejména dle ekologů je však třeba konzumaci masa omezovat. Na druhou stranu ale nelze opomíjet nutriční benefity, které se ke konzumaci masa pojí, v lidském jídelníčku by tedy zcela scházet nemělo. Jaký je jeho ideální poměr vůči ostatním potravinám, je ale stále otázkou, v níž nepanuje všeobecná shoda. Ovšem vzhledem k tomu, že masa mnozí jíme stále víc než dost, je přinejmenším diskutabilní, nakolik namístě je tuto konzumaci ještě systémově stimulovat...

Zdroj: acpjournals.org, nhlbi.nih.gov, time.com, cnbc.com, washingtonpost.com, bezpecnostpotravin.cz, sentientmedia.org,

Populární
články

Gay na moravské vesnici? „Takovou reakci sousedů jsme opravdu nečekali,“ shrnula maminka dospívajícího syna těžké rodinné období
LIDÉ

Gay na moravské vesnici? „Takovou reakci sousedů jsme opravdu nečekali,“ shrnula maminka dospívajícího syna těžké rodinné období

Autor: Irena Piloušková
Vše se změnilo když mu bylo necelých patnáct let
LIDÉ

„Nevěděla jsem, co s ním je. Bála jsem se, aby si neublížil nebo aby třeba neutekl,“ vypráví maminka o strachu o náctiletého syna

Autor: Irena Piloušková
Sex ze života dnešních (nejen) mladých lidí mizí
TRENDY

Syndrom celibátu se šíří světem – mladé lidi již sex nezajímá. Boj o nejpestřejší sexuální život tak má překvapivé vítěze

Autor: Mirka Dobešová
Lékař a expert ze společnosti ViiV Healthcare Andrew Clark se na léčbu HIV zaměřuje již od 80. let minulého století.
WELLBEING

„Léčba HIV prošla velkým pokrokem. Oblastí, v níž se zatím nepodařilo pro lidi s HIV moc udělat, je stigmatizace,“ říká Andrew Clark z ViiV Healthcare

Autor: Redakce
Odpočiňte si v souladu s přírodou
CESTOVÁNÍ

„Nevím, proč les spojujeme s tím, že se vám tam musí něco stát,“ říká tvůrce jedinečných rekreačních staveb na samotách

Autor: Irena Piloušková
Být gay a darovat krev? V Česku často jedině tehdy, když zalžete...
WELLBEING

Česku chybí 60 tisíc dárců krve. Gayové ale darovat krev nesmí, když pravdivě vyplní potupný dotazník. Uvízli jsme v minulém století?

Autor: Mirka Dobešová
Jiří Pavlát, MBA, je ředitelem Domu světla
HOT!

Je chemsex skutečně jen výsadou gayů? Dle Jiřího Pavláta, ředitele Domu světla, propadli sexu na drogách i heterosexuálové

Autor: Mirka Dobešová
Mladý František Bloudek
HOT!

„V Praze jsem chodíval do veřejných lázní, kde se ale scházeli především ženatí muži, kterým šlo jen o sex.“ Jak se žilo gayům za socialismu? Vypovídá dnes 74letý František

Autor: Jakub Starý
Že jsme heterofobní, nedá se s námi bavit a není s námi k vydržení?
LIDÉ

Nesnášenlivost gayů: Jsme heterofobní, nedá se s námi bavit a není s námi k vydržení?

Autor: Albert Prokop
Tomáš z týmu Rebelů je fitness trenér a je to poznat
AKTUALITY

SURVIVOR 2023: Tipnete si, kdo se jako první svlékl do naha? Premiérový díl drsné reality show přinesl cenná vítězství, hádky i sexy těla

Autor: Martin Lyko

LUI
Tipy

E-Shop