Kampaň Žeru maso je sice za hranou, ale odpovídá zjištěním odborníků na výživu. Dle nich je červené maso nutné pro zdraví. V čem je problém?
Straight friendly
Zdroj: iStock

Kampaň Žeru maso je sice za hranou, ale odpovídá zjištěním odborníků na výživu. Dle nich je červené maso nutné pro zdraví. V čem je problém?

Kampaň Agrární komory nazvaná Žeru maso je v posledních dnech zdrojem řady kontroverzí. Aby ne, přispělo na ni i ministerstvo zemědělství a je považována za lobby masného průmyslu. V posledních letech je přitom mnohem častější spíše tažení proti konzumaci masa. Zatímco z některých se stali vegetariáni, z jiných vegani, další pak volí i jiné (do jisté míry extrémnější) formy stravování, vitariánství, RAW apod. Ať už jsou důvody k těmto alternativním životním stylům jakékoliv, jedním z argumentů je také ochrana životního prostředí. Ponecháme-li ale nyní kampaň Žeru maso stranou, faktem je, že otázka, zda maso jíst, či ne, budí kontroverze i ve světě. Velkou bouři tak např. vyvolalo doporučení světových odborníků na výživu, že konzumace červeného masa je pro člověka správná a zdraví prospěšná…
Mirka Dobešová Mirka Dobešová Autor
29. 11. 2022

Výživa především…

Výzkum týkající se oblasti výživy je neustále podrobován různým výzvám. A výsledky jsou nezřídka velmi rozporuplné. Zatímco v jedné dekádě je určitá potravina (či stravovací model) považována za zdraví prospěšnou, za pár let může být vše úplně jinak. Každopádně doporučení týkající se výživy publikovaná v Annals of Internal Medicine nyní způsobila nečekané pozdvižení. Podle pokynů totiž není třeba, aby lidé omezili konzumaci červeného (vepřového a hovězího) masa, chtějí-li být zdraví. To vše navzdory předchozím výzkumům, které naopak právě nejen červené maso, ale i dále průmyslově zpracované masné výrobky spojily se zdravotními komplikacemi, jako jsou srdeční choroby či rakovina (především střev a konečníku). A také navzdory veškeré vědecké podpoře stravy postavené na rostlinném základě.

<Path> Maso (ne)dělá člověka: Paleo strava je blud, naši předci sice lovili, ale mnohem víc sbírali. V jejich jídelníčku převládaly rostlinyZdroj: nature.com, dejepis.com, wired.co.uk, pnas.org, inverse.com, theguardian.com, businessinsider.com

„Pro většinu lidí – ačkoliv samozřejmě ne úplně pro každého – je konzumace červeného a průmyslově zpracovaného masa správným přístupem,“ tvrdil docent v oblasti lidského zdraví a epidemiologie, Bradley Johnston, který je zároveň jedním z autorů publikovaného textu. Podle něj je pro člověka zdravé konzumovat tři až čtyři porce červeného masa týdně.

Konsternovaní vědci

Samozřejmě výše citované závěry okamžitě vyvolaly poměrně ostrou diskusi napříč odbornými kruhy. Podle dr. Franka Hu, předsedy nutričního oddělení harvardské univerzity, se jedná o velmi nezodpovědné doporučení. Dle jeho názoru se konzumace červeného a průmyslově zpracovaného masa pojí obecně s vyšším rizikem úmrtnosti. Přitom mírné snížení spotřeby červeného masa by prý hypoteticky mohlo snížit úmrtnost napříč populací o 7,6 %.

Omezení konzumace masa není přínosem?

Popisovaná doporučení tedy do jisté míry odporují dosavadním trendům. Na zveřejněné studii se přitom podílelo na 14 odborníků z různých oblastí – od nutriční epidemiologie přes dietetiku až po vnitřní lékařství. Závěry jsou pak založeny na pěti různých přezkumech předchozí spotřeby červeného a průmyslově zpracovaného masa týkajících se jak zdravotních výsledků, tak i kulturních preferencí. Tento vědecký panel se také zaměřil spíše na „absolutní rizika“ spojená s konzumací masa než na „rizika relativní“, která dle Johnstona mohou rozsah účinků zkreslit. „Je-li základní riziko nemoci v populaci 2 % a následně se sníží o 1%, jedná se o 50% relativní snížení rizika, ale ve skutečnosti je to pouze 1% snížení rizika absolutního,“ upřesnil.

Vědci se tedy shodli na tom, že existuje minimum důkazů, že by snížení konzumace masa dokázalo snížit rizika vzniku rakoviny či dalších souvisejících chorob. „Pro většinu konzumentů masa existuje jen velmi málo benefitů, které by plynuly ze snížení jeho konzumace,“ tvrdí Johnston. Je však třeba dodat, že další dopady produkce a konzumace masa, jako jsou otázky etické či ekologické, nebyly zohledněny.  

<Path> Vitariánství aneb Styl stravování, který posílí organismus a nastartuje imunituZdroj: Foto: iStock

Tak trošku další masné lobby

Zmiňovaná studie v každém případě vyvolala podobně silné reakce jako stávající česká kampaň Žeru maso. A je tu ještě jedna možná paralela. Onen zmiňovaný výzkum o neškodlivosti červeného masa byl následně de facto zdiskreditován, jelikož se ukázalo, že jeho vedoucí Bradley Johnston přijal finanční prostředky na metaanalýzu nasycených tuků od společnosti AgriLife Research, jedné z „větví“ Texas A&M University, která je částečně financovaná masným průmyslem. Není tedy jasné, zda se vědci záměrně nesnažili o to, aby nasycené tuky vypadaly neškodně, nebo dokonce prospěšně.

Čemu věřit?

Zatímco v České republice se roční spotřeba masa pohybuje kolem 80 kg na osobu (a v čase roste zejména konzumace masa kuřecího a naopak klesá zájem o vepřové – které však tvoří stále cca polovinu celého objemu – i hovězí), v USA meziročně spotřeba masa pozvolna roste. Zejména dle ekologů je však třeba konzumaci masa omezovat. Na druhou stranu ale nelze opomíjet nutriční benefity, které se ke konzumaci masa pojí, v lidském jídelníčku by tedy zcela scházet nemělo. Jaký je jeho ideální poměr vůči ostatním potravinám, je ale stále otázkou, v níž nepanuje všeobecná shoda. Ovšem vzhledem k tomu, že masa mnozí jíme stále víc než dost, je přinejmenším diskutabilní, nakolik namístě je tuto konzumaci ještě systémově stimulovat...

Zdroj: acpjournals.org, nhlbi.nih.gov, time.com, cnbc.com, washingtonpost.com, bezpecnostpotravin.cz, sentientmedia.org,

Populární
články

Gay páry dnes již docela běžně děti vychovávají
LIDÉ

„Chtěli jsme být s partnerem rodiči za každou cenu, dnes kvůli tomu syn trpí,“ přiznává Erik, který svého rozhodnutí lituje

Autor: Mirka Dobešová
Správné nabíjení telefonu je někdy trochu složitější než se může zdát
LIDÉ

Přestaňte ničit baterii svého telefonu několika zbytečnými chybami

Autor: Michal Černý
Pro někoho je BDSM jen čistokrevná úchylárna, pro jiného zase životní poslání
LIDÉ

„BDSM je můj smysl života,“ říká Lucie, kterou fascinovala bolest už na základní škole

Autor: Michal Černý
I ženy, jejichž životní trajektorie vedou jinými směry, mohou nacházet společnou řeč a navzájem se podporovat
LIDÉ

„Ničí vám přátelství mrňata vašich kamarádek? Problém bude patrně ve vás,“ vzkazuje třicátnice, která mateřství aktuálně neplánuje

Autor: Veronika Košťálková
Portrét muže, který musel opustit vše, aby našel svobodu
LIDÉ

V Rusku ho vydírala policie, protože je gay. Uprchl proto do Kanady a Čechům vzkazuje: “Bojujte za svá práva, dokud ještě můžete”

Autor: Redakce LUI
Ani studium na křesťanské škole neznamená, že by vaši sexuální orientaci nebo genderovou identitu měli učitelé jakkoliv hanět
LIDÉ

„LGBT je hřích,“ řekla učitelka a byla vyhozena z práce. Soud její žalobu ministerstva školství nyní zamítl

Autor: Michal Černý
Společnost Generator představila výsledky originálního průzkumu, který zjišťoval, z jakých cestovatelských zvyků mají mladí lidé „osypky“
CESTOVÁNÍ

Duolingo i stání ve frontě na letadlo. Které návyky byste si měli odpustit na cestách, ať z vás generace Z nemá „osypky“?

Autor: Veronika Košťálková
Má generace Z tu nejlínější pracovní morálku?
TRENDY

„Na obědě jsem minimálně 82 minut.“ Generace Z otevřeně přiznává, jak okrádá zaměstnavatele o čas i peníze

Autor: Michal Černý
Myslím, tedy jsem! Ale kde jsem?
BEYOND REALITY

Pochybnostmi o realitě se zabýval i René Descartes: „Myslím, tedy jsem!“ Jenže kde vlastně jsme?

Autor: Redakce LUI
„Venerofobie mi seznamování kazí. Zodpovědnost, jakou bych si představoval, se nenosí,“ říká muž. „Asexuální nejsem,“ dodává
LIDÉ

„Venerofobie mi seznamování kazí. Zodpovědnost, jakou bych si představoval, se nenosí,“ říká muž. „Asexuální nejsem,“ dodává

Autor: Irena Piloušková

E-Shop