Na rýmu, na bolest hlavy, pro zdravé srdce i zažívání: Léto patří chilli papričkám!

Máme tu dobré zprávy pro milovníky všeho pálivého. Zprávy o tom, čemu všemu vaše milované chilli papričky prospívají, jste jistě četli. Jak se ovšem popasovat se známou situací „chutná jednou, pálí dvakrát“?

Autor: Petr Opršal / Zdroj: Men's health, Pepperhead, Self, Washington Post / 3. 6. 2019

Když si dopřejete svoje oblíbené ostré jídlo, tělo vám za něj mnohokrát poděkuje. Netřeba připomínat, že talíř pálivé indické zeleniny plný vitamínů a kapsaicinu (rostinný alkaloid, který je zodpovědný za pálivost) je to nejlepší, co si můžete dát s počínající chřipkou, to jistě víte. Nejen slivovice totiž vypálí všechny bacily.

30. 6. 2019Průlomová studie: Jistá míra a druhy cvičení vám mohou výrazně uškodit podobně jako nezdravý životní styl

Pálivá jídla jsou ovšem skvělá i pro zdraví vašeho srdce. Nejen že kapsaicin v kombinaci s vitamíny snižuje krevní tlak, ale je také skvělým prostředkem pro snižování hladiny takzvaného „zlého“ LDL cholesterolu.

Chcete zhubnout? Tak si do jídla přidejte lžičku silného chilli. Slabší povahy to možná odradí od větší konzumace, ale i ti, kteří jsou zvyklí „mazat si Ghost Peppers na chleba“, dobře vědí, že pálivá jídla zahání hlad lépe než ta, která jsou připravovaná pro kojence.

Trpíte na migrény? I tady vám papričky pomůžou. Tělo zvládá vnímat jen jeden inztenzivní pocit zároveň. Pokud si dáte nějaké pořádně ostré jídlo, zaměstnáte svůj nervový systém kapsaicinem, tělo zapomene na bolest hlavy,“ radí redaktoři serveru Pepperhead.

Navíc papričky působí protizánětlivě, proto pomáhají i zdravému zažívání, snižují plynatost, zmírňují průjem a pomáhají i na křeče v břiše. Jistě, takováto léčba bolavého žaludku není pro každého. Člověk musí mít trochu vybudovanou odolnost. A doporučovat na bolavé břicho Ghost Peppers někomu, kdo i z nakládaného hermelínu vyndává feferonku, to opravdu není dobrý nápad.

Proto se hodí vybudovat si na pálivost odolnost. A je třeba zdůraznit, že to nepomáhá jen sliznici v ústech. „Stačí přibližně lžička drceného chilli denně po dobu tří týdnů a vaše tělo si zvykne,“ radí gastroenterolog Sutep Gonlachanvit. Ostří hoši pak ještě mohou vyzkoušet stupnici od jemnějšího chilli, jako jsou třeba habaneros, až po mleté trhaviny, jakými jsou třeba papričky Carolina Reaper.

Existují ale i jemnější způsoby, jak se vyhnout šlehání plamenů ze zadní části těla. Kupodivu mezi ně nepatří oblíbené zapíjení papriček mlékem. To vám sice pomůže od kataklyzmatického pocitu v ústech, ale trávení vám ještě spíše rozhodí. Pokud nechcete, aby vás pálil konečník a střeva, místo tučných potravin raději zkuste ty s co největším obsahem vlákniny,“ radí další z gastroenterologů Brooks D. Cash. Vláknina sama o sobě napomáhá zdravému trávení, takže s ní určitě chybu neuděláte.

12. 6. 2019Ženy vyhlásily válku vysokým podpatkům – přichází hnutí #KuToo

S některými papričkami je pak doslova dobré zacházet v rukavičkách. Zažil to asi každý, kdo se třeba při sekání papriček do guláše říznul do prstu. Ty nejsilnější kultivary, jako jsou třeba zmíněné Ghost Peppers či Carolina Reapers, jsou ovšem schopné „propálit se“ i skrz latexové rukavice. „Já a moji studenti jsme sklízeli Ghost Peppers. Stačilo dvacet minut a i v lékařských rukavicích jsme měli ruce do jednoho jako v ohni. Tyhle papričky jsou tak silné, že dráždí i kůži,“ řekla deníku Washington Post Danise Coon, odbornice na nejpálivější chilli papričky z Nového Mexika.

Takže pokud budete chtít vařit s čerstvými papričkami toho nejsilnějšího kalibru, možná si raději vezměte ty silné rukavice, v jakých třeba myjete nádobí. A nezapomeňte si i tak pečlivě umýt ruce. Jít na malou po takovém kuchtění by byl zážitek pro masochisty.