Konečně! Vědci vyvinuli alkohol, po kterém nebudeme mít kocovinu. Budeme si dokonce moci vybrat i typ opilosti

Ano, někteří tento moment vyhlíželi snad toužebněji než lék na rakovinu. A je to tady: vědecký průlom v lítém boji s kocovinou.

Autor: Nikol Šubrtová / Zdroj: FOTO: Shutterstock, Instagram / 7. 4. 2019

Hlava vás bolí a tepe tak strašně, že máte pocit, že vám OKD poslala půlku svých horníků těžit vaši nezměrnou inteligenci do mozku, a v puse máte hůř, než kdybyste celou noc olizovali činčilu. Pokusíte se vstát, abyste se s přidušeným konstatováním „tak to ne“ brzy zase poroučeli nazpět. Pokud tedy vůbec máte to štěstí, že jste usnuli v posteli a nemáte na sobě boty od bahna. Uvažujete, zda se vyprostit šumákem, pivem nebo sekyrou a místopřísežně si slibujete, že už nikdy nebudete pít. Jenže pak zase přijde pátek, kterému se prakticky nedá odolat, neboť potřebujete mít alespoň na chvíli pocit, že váš život je dobrodružství, a taky zapomenout, že zase přijde pondělí.

22. 2. 2019Nespoutaná láska prokletých básníků v podání Dana Krejčíka a Matěje Stropnického. Představení „Úplné zatmění“ láká na kontroverzi

Pití alkoholu nám ve větší míře neprospívá vlastně v ničem. Chováme se jako volové a pak div neumřeme studem a nevolností v potřísněných mikinách. Přesto to většina z nás stejně jednou za čas s alkoholem přežene. Kdo nikdy neměl kocovinu, ať hodí mokrým hadrem po nás, kteří jen při vzpomínce na některé nejvydařenější kusy máme chuť upadnout nebo volat mámě. Nicméně vědci pracují na řešení takovém, abychom se mohli nadále intoxikovat, ale nemuseli za to platit. Alespoň ne metaforicky.

Alkohol nové generace bez kocoviny den poté

Vědci už dost možná opravdu mají alkohol, po kterém kocovina nenastane. Za objevem stojí kontroverzní britský vědec David Nutt. Ten v minulosti působil jako vládní poradce pro protidrogovou politiku. Pak ale dostal ze svého prestižního místa padáka, protože veřejně prohlašoval, že LSD a extáze jsou méně nebezpečné než alkohol.

Vyhazov jej ale od vědeckých snah a tažení proti klasickému alkoholu neodradil a nyní veřejnosti představil syntetický alkohol nazvaný Alcarelle. Ten má mít stejné pozitivní účinky na lidský mozek jako klasický alkohol, ale bez nežádoucích účinků.

Koncept je postaven na molekule zvané alcosynth, kterou vyvinul Nutt s kolegou Davidem Orrenem. Výzkum navazuje na studie protilátky alkoholu, do nichž se Nutt pustil již během svých studentských let. Sama protilátka však byla velmi nebezpečná, a tak Nutt zaměřil své snahy jiným směrem a dále zkoumal účinky alkoholu na různé oblasti mozku. Alkohol kromě jiných receptorů působí hlavně na četné tzv. GABA receptory v mozku. Nutt tvrdí, že nyní dokáže působit jen na ty receptory, na které chce, a nezasahovat mozek zmateným „kobercovým náletem“, kdy se tak vyhne nežádoucím následkům požití.

„Víme, že alkohol má na mozek některé pozitivní účinky a také některé velmi negativní, a víme, co které receptory zprostředkovávají... Účinky alkoholu jsou sice komplikované, ale je možné zasáhnout jen ty části mozku, které chceme," konstatoval optimisticky Nutt pro list Guardian.

Je libo řádnou „party opilost“, nebo jen připití s přáteli?

Účinky alkoholu nové generace by dle Nutta mělo být možné i přesně zacílit a modifikovat. Mohli bychom si tedy být schopni vybrat i to, zda se chceme cítit opravdu opile jako po sadě drinků na party, nebo si chceme dát třeba jen drink kolem oběda s kolegy, po kterém se ale do opilosti nepropracujeme.

18. 4. 2019Nejstarší pacient s HIV slaví 100. narozeniny. Je zdravý, fit a nadějí i pro ostatní HIV pozitivní

Zatím tento skvost zakusili jen sami jeho stvořitelé a do skutečného testování se teprve chystá. Vědci mají zatím plán takový, že na pultech obchodů by se nápoj mohl objevit za zhruba pět let, kdy chtějí nechat molekulu alcosynth nechat schválit ke konzumaci jako potravinářskou přídatnou látku.

Možná už za pět let budeme moci pít "beztrestně"

Alcarellu se předpovídá zářná budoucnost

Nutt věří, že pokud vše půjde podle plánu a neukáže se, že by nápoj měl toxické či jiné nežádoucí účinky, pak by kolem roku 2050 mohl alkohol nové generace téměř zcela vytlačit svého zastaralého kvasného kolegu.

Specialista na globální trh s nápoji Johny Forsyth také předpovídá nápoji velkou budoucnost, protože nápojový průmysl již nyní investuje nemalé prostředky do hledání alternativ alkoholu.

„Pokud ve výzkumu není někde chyba a vědci se nemýlí a zároveň se jim příhodně podaří zamaskovat danou chuť, má nápoj skvělé šance,“ uzavírá Forsyth svou předpověď o světlých zítřcích beztrestného alkoholismu na planetě. Lék na morální kocovinu a další rizika spojená s pitím je ale zatím i tak v nedohlednu.