
Nutriční poradkyně královské rodiny, Češka Gabriela Peacock, vyvrací výživové mýty. Které to jsou?
Zkuste se zamyslet, kdy naposledy jste se z médií dozvěděli, že nějaká konkrétní potravina – donedávna považovaná za zdravou – vlastně lidskému zdraví škodí. Např. na adresu v devadesátých letech tolik populárních margarínů se následně začala snášet vlna kritiky, dokonce byly považovány za faktor ovlivňující vznik rakoviny. Klasikou je také „protimléčně hnutí“ – pomineme-li argumentační evergreen „proč člověk jako jediný savec pije mléko jiného savce?“, klasikou daného žánru je také tvrzení, že mléko v obchodech je ředěné, a to trvanlivé v krabicích je čiré zlo, protože obsahuje škodlivé konzervanty. O tom, že tavené sýry jsou horší než atomová katastrofa snad ani nemá smysl více se rozepisovat. Stejně tak se internetem šíří „protiéčková lavina“ s tvrzením, že všechna aditiva (éčka) jsou pro lidský organismus hrozbou. V tom případě bychom ovšem nesměli jíst ani pomeranče a citrony. Obsahují totiž E 300 a E 330. Vitamín C a kyselinu citronovou…
Podobných mýtů, jako jsou ty výše zmíněné, však existuje nespočet a jen jejich výčet by vystačil na celý seriál. Jedno ale mají společné – je velmi snadné jim podlehnout. Přitom by stačilo, kdybychom pro jednou zkusili používat zdravý selský rozum. Právě k tomu vybízí také přední česká nutriční poradkyně Gabriela Peacock, která mj. ve výživě radí britské královské rodině, ex-hvězdě TOP Gearu Jeremymu Clarksonovi a nespočtu dalších osobností. A jelikož sama ve své praxi často naráží na nepodložená přesvědčení o správném a nesprávném stravování, sestavila žebříček šestice největších výživových mýtů. Které to jsou?
1. Vejce nejsou zdravá, protože obsahují spoustu cholesterolu
Pokud znáte nějakého chronického dietáře posedlého studiem internetových diskusí o tom, co jíst a čemu se vyhýbat obloukem, možná jste měli tu čest sledovat, jak se láduje výhradně bílky. Žloutek totiž obsahuje vražednou dávku cholesterolu!
Pravdou ovšem je, že i když ve žloutcích cholesterol skutečně obsažen je, rozsáhlé studie na statisících osob prokázaly, že u většiny konzumentů nemají vejce na hladinu cholesterolu v krvi žádný vliv. Stejně tak nebylo prokázáno, že by vejce měla jakoukoliv spojitost s onemocněními srdce jinak zdravých lidí. A pozor – vejce se dokonce řadí mezi nejzdravější a nejvýživnější potraviny vůbec. Většina lidskému zdraví prospěšných živin je navíc obsažena právě ve žloutcích….
2. Cholesterol je náš nepřítel
Tento mýtus úzce souvisí s tím předchozím. Ovšem onen známý cholesterol vlastně není cholesterolem. Když se totiž hovoří o cholesterolu „dobrém“ a „špatném“, řeč je vlastně o bílkovinách, které slouží k transportu cholesterolu. A bez ohledu na konkrétní názvosloví, hlavním spouštěčem rizik vzniku srdečních onemocnění je lipoprotein, který cholesterol transportuje, nikoliv cholesterol sám.
3. Maso ve střevech hnije
…tvrdí někteří zarytí vegetariáni (jiní jsou motivovaní jinými důvody, např. právy zvířat, a pak jejich volbu zpochybňovat nelze). Ovšem hnijící maso ve střevech je (nejen) podle Gabriely Peacock jednoduše nesmysl. Lidské tělo je nastaveno tak, že všechny důležité živiny z masa dokáže efektivně využít. A jak nutriční poradkyně upřesňuje, „bílkovina je trávena v žaludku pomocí žaludečních šťáv, a trávení pokračuje v tenkém střevě pomocí silných trávicích enzymů. Tuky, bílkoviny a další živiny pak skrz střevní stěnu procházejí dále do těla. Ve střevě tak už nezbyde nic, co by zde hnilo.“
4. Po tucích a sacharidech se tloustne
Když je řeč o vzniku nadváhy a také o současné šířící se epidemii obezity, veškerá pozornost se logicky (krom absence pohybu) obrací na špatné stravovací návyky. Tučná jídla a jídla bohatá na cukr. Ovšem výhradní spojování tuku se vznikem nadváhy je poměrně krátkozraké. Jak uvádí Gabriela Peacock, „lidé, kteří přijímají stravu bohatou na tuky (ale nízkou na sacharidy), ve finále snědí méně kalorií než ti, kteří konzumují nízkotučnou stravu, ale bohatou na sacharidy.“ Podobně nesmyslné je i zavrhování sacharidů – vždyť strava spousty lidí je postavena na sacharidech a jejich zdraví to nijak neohrožuje.
Hlavní v tomto případě je myslet na souvislosti. Ano, jak tuky, tak i sacharidy mohou vést k nadváze. Ale nemusí. Velmi totiž záleží i na dalších konzumovaných potravinách, tělesné aktivitě a životním stylu jako takovém.
5. Je nutné počítat si kalorie
V případě obezity dochází k ukládání nadbytečné energie (kalorií) do podoby tělesného tuku. I proto si mnozí lidé, kteří chtějí zhubnout, začnou příjem kalorií fanaticky počítat. Ovšem i když v některých případech tento princip fungovat může, v jiných nemusí. Podle Gabriely Peacock tak k redukci příjmu kalorií a v důsledku také váhy vede např. i zvýšený příjem bílkovin. Počítat pak můžete spíš rovnice…
6. Co dělá člověka člověkem?
V tomto posledním případě se nejedná o žádný mýtus. Člověk je totiž člověkem jen z desetiny. Lidské buňky v poměru 1:10 totiž v našem těle převyšují bakterie ve střevech, obvykle označované jako střevní mikroflóra. A právě tyto bakterie, jejich typy a počty, mají podle aktuálních výzkumů stěžejní vliv na lidské zdraví – váhou počínaje a mozkovými funkcemi konce. Stejně jako buňky tělesné pak také tyto bakterie potřebují dostatečnou výživu. A tou je rozpustná vláknina. Právě to je pak důvod, proč by vaše strava měla být na vlákninu skutečně bohatá.
Chtěli byste se o zdravém životním stylu a efektivním hubnutí dozvědět více, a to přímo od Gabriely Peacock? V tom případě můžete vyrazit na její první českou přednášku pro veřejnost, která se uskuteční v Praze již 8. dubna. Více informací pak nejdete také na webu gpnutrition.cz.