Je Coca-Cola vhodná pro vegetariány? Jak se to vezme

Dokud mi nedávno má sestra neprozradila, že Coca-Colu nepije, protože v ní je něco, čemu se jakožto veganka vyhýbá, ani by mě nenapadlo nad tímto tématem…

Autor: Hynek Toman / Zdroj: insteading.com, joshuacuellar.net, peta.org, / 27. 12. 2018

Dokud mi nedávno má sestra neprozradila, že Coca-Colu nepije, protože v ní je složka, které se jakožto veganka vyhýbá, ani by mě nenapadlo nad tímto tématem přemýšlet. A stejně to zřejmě má i mnoho mých přátel, kteří plechovkou Coca-Coly nepohrdnou i přesto, že o sobě pyšně prohlašují, že maso ani jiné „zvířecí“ produkty nejedí.

Když jsem na některém džusu či nápoji zahlédl nápis „vegan“, považoval jsem to jen za přihlouplý marketing – říkal jsem si, že snad všechny džusy a další nápoje jsou veganské, ne? Co by v ovocném džusu či sladké limonádě dělaly živočišné produkty? K mému překvapení je ale všechno jinak. 

9. 5. 2019Lháři umírají mladší, varuje americký psycholog. Jak lhaní škodí našemu zdraví?

Například Coca-Cola tvrdí, že drtivá většina jejích nápojů je vhodná pro vegany. Znamená to tedy, že některé nápoje pro ně vhodné nejsou. Vegetariáni a vegani, kteří chtějí zůstat věrní svému přesvědčení, by se tedy měli mít na pozoru.

Coca-Cola na svých (britských) webových stránkách uvádí, že některé nabízené nápoje obsahují malé množství rybí želatiny, která se používá pro stabilizaci barvy, píše na svém blogu Jennifer Kaplan, autorka knihy Greening your small business.

Dále Jennifer odkazuje na článek blogera Joshuy Cuellara, který před pár lety napsal americkému vedení společnosti Coca-Cola e-mail, ve kterém se ptal na živočišné složky v produktech. A Coca-Cola mu odpověděla.

Některé produkty obsahují všem známé barvivo karmín, které se vyrábí z těl červených broučků a v potravinovém průmyslu se užívá naprosto běžně. Některé americké produkty dokonce obsahují mléko. Dále některé džusy obsahují vitamín D3, který se získává z lanolinu, což je přírodní olej ve vláknu ovčí vlny. Je z vlny oddělen poté, co je ovce ostříhána, a ovci se při jeho získávání neubližuje – nicméně striktní vegetariáni by i s tímto mohli mít etický problém.

7. 5. 2019„Jel jsem nahý na traktoru a omylem upadl na cuketu!“ K jakým nejkurioznějším zraněním dochází při sexu?

V e-mailu se dále píše, že někteří dodavatelé americké Coca-Coly používají živočišné produkty pro zpracování šťávy z vinných bobulí, což je prý běžná potravinářská praxe. Často tak najdete nejen rybí, ale i hovězí či dokonce vepřovou želatinu v produktech, ve kterých byste ji vůbec nečekali.

Další fakt, který bude pro některé možná překvapivý, je, že ani cukr nemusí být automaticky vegetariánský produkt. Jak na svých stránkách uvádí například organizce PETA, některý cukr vegetariánský není, protože se filtruje pomocí popela z kostí.

Jestliže jste si tedy naordinovali vegetariánskou či veganskou dietu, ujistěte se, že ji dodržujete i co se týče nápojů. Potravinářský průmysl totiž živočišné produkty používá i tam, kde by to jeden vůbec nečekal.