
Živina dlouhověkosti? Vědkyni nečekaně pomohli delfíni. Tajnou ingredienci, díky níž můžeme žít déle, objevila „náhodou“
Objev přišel jako „nehoda“
Podle Precedence Research má globální trh s doplňky stravy hodnotu přes 200 miliard dolarů. Háček je ale v tom, že jen málokteré z nich mají vědecky prokázanou účinnost. Vezměme si například NAD+ infuze, které s příslibem omlazení buněk využívá kdekdo, od Hailey Bieber po Joea Rogana, přestože neexistují přesvědčivé důkazy o jejich účinnosti.
Na trhu je tedy prostor pro suplement dlouhověkosti, který skutečně funguje – a hlavně, který skutečně potřebujeme. Mnohé jsou jen vitamíny a minerály, které lze získat pestrou stravou. Dr. Stephanie Venn-Watson si nekladla za cíl vytvořit doplněk stravy Sama popisuje svůj objev esenciální mastné kyseliny, první za více než 90 let, jako „nehodu“. Tato náhoda ji přivedla k vývoji Fatty15, kapsli užívané jednou denně, která je označována za novou živinu dlouhověkosti.
Delfíni se spoustou práce
Příběh začal na nečekaném místě: u delfínů amerického námořnictva. Venn-Watson je veterinární epidemioložka a před 20 lety ji americké námořnictvo povolalo, aby zkoumala šíření nemocí mezi populací delfínů skákavých. Námořnictvo se v San Diegu stará o více než 100 delfínů už desítky let. Byli využiti v řadě humanitárních projektů, včetně odminování u chorvatského pobřeží. Díky tomu, že jsou pečlivě sledováni vědci z námořnictva, se mnozí z nich dožívají čtyřiceti až padesáti let, zatímco divocí delfíni žijí jen kolem 20 let.
Není ryba jako ryba
Námořnictvo také po desetiletí sbírá vzorky séra delfínů, které se dají využít ke sledování zdraví a zjišťování hladin různých živin. Úkolem Venn-Watson bylo zjistit, proč někteří delfíni stárnou rychleji než jiní a proč se u nich – podobně jako u lidí – vyskytuje vysoký cholesterol, Alzheimerova choroba a onemocnění jater. Rozhodli se proto podívat na molekuly v potravě delfínů a zjistit, které předpovídají nejzdravější jedince. „Mysleli jsme si, že to bude omega-3, protože jedí jen ryby,“ říká mi Venn-Watson.
Tým zjistil, že zdraví nepředpovídá vysoké množství omega-3, ale nasyceného tuku s lichým počtem uhlíků, který se nazývá C15:0 neboli pentadekanová kyselina. Delfíni, kteří jedli více ryb s obsahem C15:0, například cejnů a makrel, měli lepší metabolické zdraví a nižší pravděpodobnost onemocnění jater než ti, kteří jedli ryby bez C15:0. Tým začal těmto delfínům podávat stravu bohatou na cejny. Během měsíce se jejich zdravotní ukazatele zlepšily. Vedle některých ryb se C15:0 nachází hlavně v plnotučných mléčných výrobcích.
Nedostatkem trpí jeden ze tří lidí
Vědci o této látce věděli desítky let, ale nepřikládali jí velký význam. Právě Venn-Watson prokázala, že jde o esenciální živinu, která zlepšuje funkci jater, snižuje zánět i cholesterol a opravuje mitochondrie. Přesto je obtížné ji získat pouze ze stravy. Venn-Watson a její tým odhadují, že jeden ze tří lidí trpí nedostatkem C15:0, přičemž vyšší čísla najdeme mezi vegany.
A co řešení v rámci rostlinné stravy?
Částečně za to může i výživové doporučení ze 70. let, které varovalo před nasycenými tuky. Dnes už víme, že existují dobré a špatné tuky, a plnotučné mléko i máslo tak zažívají malou renesanci, což je pro naše hladiny C15:0 dobrá zpráva. Přesto však látka není v mnoha potravinách biologicky dostupná, a proto Venn-Watson s manželem Ericem strávili pět let vývojem veganského doplňku C15:0.
„Naší hlavní hypotézou je, že pokles hladin C15:0 pomáhá vysvětlit, proč lidé čím dál častěji onemocní v mladším věku ischemickou chorobou srdeční, diabetem 2. typu a ztučněním jater. Odpovídá to celkovému profilu podobného jevu, jaký jsme viděli u delfínů,“ vysvětluje Venn-Watson. O svém objevu C15:0 a vývoji Fatty15 napsala knihu s názvem The Longevity Nutrient.
Podpořeno (etickými) výzkumy
Hlavní rozdíl mezi tvrzeními Fatty15 a jiných doplňků stravy spočívá v tom, že jejich teorie byly eticky testovány na delfínech. „Omezením výzkumu dlouhověkosti je, že se většina provádí na krátkověkých druzích,“ říká Venn-Watson. Delfíni jsou stejně jako lidé savci s velkým mozkem, kteří vykazují podobné znaky stárnutí, a proto jsou mnohem vhodnějším „pokusným králíkem“. Další velký rozdíl? Existuje více než 100 recenzovaných studií podporujících zdravotní přínosy C15:0 a Fatty15. „Stále více lékařů a zdravotníků je nadšených z vědy, používají Fatty15 u svých pacientů a vidí výsledky,“ říká Venn-Watson.
Chcete přirozený zdroj? Dejte si pecorino
Momentálně stojí tříměsíční balení kapslí 125 liber, což je na poměry suplementů vyšší částka. „Rozhodli jsme se neslevit z kvality,“ říká Venn-Watson, která nyní pracuje na tom, aby z C15:0 stala složka pro obohacování potravin, nápojů a kojenecké výživy. Kdo chce zvýšit hladinu C15:0 přirozeně, měl by podle odbornice konzumovat mléčné výrobky z krav krmených trávou a s chutí si dopřát „sýr z vysokohorských oblastí“.
„Pecorino má jedny z nejvyšších hladin C15:0, které jsme zaznamenali,“ říká. Právě důslednost Venn-Watson odlišuje Fatty15 od konkurence. „Vždy jsem se řídila daty a vědou,“ říká. Její cesta od studia zvířecích nemocí k prodeji doplňků stravy lidem byla zcela neplánovaná – sama ji označuje za „šťastnou náhodu“ a vždy za ni bude vděčit delfínům.
© The Standard Ltd