Co opravdu „donutí“ lidi, aby méně plýtvali jídlem? Udržitelnost jako hlavní motivace nefunguje, zjistila nová studie
Straight friendly
Zdroj: Adobe Stock

Co opravdu „donutí“ lidi, aby méně plýtvali jídlem? Udržitelnost jako hlavní motivace nefunguje, zjistila nová studie

Lidé, jimž záleží na výživě, jsou podle nové studie úspěšnější při snižování plýtvání jídlem než ti, které motivuje pouze udržitelnost. Průzkum, do kterého se zapojilo přes tisíc Australanů, ukázal, že spotřebitelé, kteří dbají na výživu, častěji plánují jídla, vyhýbají se nadměrným nákupům a využívají zbytky. Lidé, kteří upřednostňovali nákup ekologicky vyrobených potravin, se svým jídlem nutně nezacházeli způsobem, jaký by vedl k menšímu plýtvání.
Veronika Košťálková Autor
24. 4. 2025

Milovníci udržitelnosti (kupodivu) neplýtvají méně

„Lidé, kteří kladou důraz na zdravé stravování, mají tendenci plánovat jídla a vyhýbat se nadměrným nákupům – což jsou způsoby chování, jež výrazně snižují plýtvání jídlem,“ uvedla hlavní autorka studie Dr. Trang Thi Thu Nguyen z Centra pro globální potraviny a zdroje na univerzitě v Adelaide.

„Myšlenka, že spotřebitelé, kteří se zaměřují na udržitelnost, budou také méně plýtvat jídlem, se zdá logická. Vždyť aktivně vyhledávají etické a ekologicky šetrné produkty. Nicméně ti, kteří upřednostňují udržitelnost, se sice často soustředí na výběr ekologických produktů, tuto starost ale nutně nepřevádějí do chování, které by snižovalo plýtvání.“

Zjištění, zveřejněná ve středu v časopise Resources, Conservation and Recycling, zpochybňují běžný předpoklad, že spotřebitelé zaměření na udržitelnost přirozeně méně plýtvají. Studie ve skutečnosti nenašla žádnou významnou souvislost mezi motivací udržitelností a nižším plýtváním jídlem.

Tuny vyhozených potravin

End Food Waste Australia uvádí, že Austrálie každoročně vyhodí odhadem 7,6 milionu tun jídla – což odpovídá 312 kg na osobu – a stojí to ekonomiku přibližně 36,6 miliardy dolarů a jednotlivé domácnosti až 2 500 dolarů ročně. Celosvětově Organizace OSN pro výživu a zemědělství odhaduje, že plýtvání jídlem každoročně přispívá 9,3 miliardami tun emisí ekvivalentu CO2.

Dr. Nguyen uvedla, že aby se dosáhlo snížení environmentální a ekonomické zátěže způsobené plýtváním jídlem, je třeba změnit přístup. „Místo toho, abychom se zaměřovali na udržitelnost jako samostatný koncept, by měly budoucí kampaně propagující neplýtvání jídlem zdůrazňovat propojení mezi výživou a plýtváním jídlem,“ řekla.

<Path> I Joe Biden ví, že gendery jsou minimálně tři. A možná jich je pětašedesát. Co přesně znamená mirrorgender, egogender nebo heliogender?Zdroj: Bohdana Rambousková

Vhodnější zdroj motivace? Zdravotní přínosy

„Lidé jsou často více motivováni osobními zdravotními přínosy než abstraktními environmentálními obavami, takže prezentovat méně plýtvání jako součást zdravého životního stylu může být přesvědčivější.“

Podle Dr. Nguyen lze v boji proti plýtvání jídlem dosáhnout významného pokroku tím, že se plánování jídel, uvědomělé nakupování a správné skladování potravin stanou součástí vyvážené stravy.

„To nejen pomůže domácnostem omezit tisíce dolarů, které každoročně vyhazují kvůli plýtvání jídlem – což je v době krize životních nákladů zásadní věc – ale také to podpoří zdravější stravovací návyky Australanů,“ uvedla.

„Klíčem k udržitelnějšímu potravinovému systému nakonec nemusí být jen výběr správných produktů, ale i to, jak s nimi nakládáme, jak je připravujeme a konzumujeme.“

Tipy redakce

Gender roli nehraje, věk ano

Výzkumníci použili modelování strukturálních rovnic, aby pochopili, jak různé motivace ovlivňují chování. Spotřebitelé zaměření na výživu častěji plánovali jídla, kontrolovali zásoby před nákupem a sestavovali podrobné nákupní seznamy. Také uváděli, že kupují méně jídla, než potřebují. Tyto plánovací návyky byly silně spojeny s nižším plýtváním jídlem.

Spotřebitelé zaměření na udržitelnost se naopak více soustředili na nákup lokálních nebo bio produktů, ale jejich chování se neprojevovalo podobnými návyky vedoucími ke snižování plýtvání. Studie také zjistila, že starší lidé mají tendenci plýtvat méně jídlem, zatímco příjem a gender neměly významný vliv.

Odhady mají své limity

Studie však má určitá omezení. Data vycházela ze sebehodnocení respondentů, která nemusí být zcela přesná, a zaměřovala se na odhady plýtvání jídlem v domácnostech v metropolitní oblasti Adelaide. Pro zvýšení přesnosti výzkumníci použili známé referenční body – například standardní domácí popelnice a kuchyňské koše – aby účastníkům pomohli s odhadováním množství odpadu.

Jde o jednu z prvních studií, která přímo zkoumá, zda se hodnoty týkající se udržitelnosti a výživy promítají do různých úrovní plýtvání jídlem v domácnostech, a nabízí nový způsob, jak sladit klimatické cíle s osobním zdravím – a to tím, že se zaměříme na „management“ potravin, nikoli jen na značky produktů.

© Independent Digital News & Media Ltd

Zdroj: independent.co.uk, sfzp.cz, sciencedirect.com

Populární
články

Alan Watts s nadhledem rozebírá lidské vnímání reality, času a našeho místa ve světě. Jeho hlas, plný humoru i jemného vzdoru, zůstává inspirací i dlouho po jeho smrti.
TĚLO & MYSL

Cítíš se v životě ztracený/á? Cesta ven je jednodušší, než se může zdát. „Pokud se vám všechno sype, měli byste být vděční,“ říká známý filozof a nabízí mnoho dalších rad

Autor: Šimon Hauser
Láska bez hranic. Polibek dvou mužů přímo na Svatopetrském náměstí ve chvíli, kdy svět vítal nového papeže.“
AKTUALITY

Polibek v přímém přenosu. Gay pár okouzlil svět během volby nového papeže

Autor: Šimon Hauser
Volvo XC90 okouzlí stejně jako známý most
STYL

S Volvem XC90 přes ikonický most Öresund aneb Severská preciznost v praxi, bezpečí pro každého a malé nahlédnutí „za oponu“

Autor: Mirka Dobešová
Účastník Ice Bucket Challenge 2025 v momentě, kdy si na hlavu vylévá vědro ledové vody. Nová verze virální výzvy upozorňuje na důležitost duševního zdraví a šíří se především mezi mladými lidmi na TikToku a Instagramu pod hashtagem #SpeakYourMIND.
TRENDY

TikTok opět zaplavují videa s ledovou sprchou. Ice Bucket Challenge se vrací, tentokrát kvůli duševnímu zdraví

Autor: Šimon Hauser
Každý den nás obklopují momenty, kterým často nevěnujeme pozornost — a přitom právě v nich se skrývá skutečná krása společného soužití.
LIVING

Nejen bouřka. Pro psy je peklo i smích, kýchání a vysavač

Autor: Šimon Hauser
Když se na chvíli zastaví svět, zůstává prostor pro to, co jsme zapomněli vnímat. Bez zvuků notifikací a rozptýlení – jen ticho a přítomnost, kterou jsme měli vždy po ruce, ale nikdy jsme si ji neuvědomili.
LIDÉ

Co se stane, když smažete Instagram? Lidé sdílí, jak jim to změnilo život

Autor: Šimon Hauser
Vojtěch Babišta se vydává na hudební dráhu pod pseudonymem Voyten
KULTURA

„Některé věci v sobě nosíte dlouho – a pak je potřebujete pustit ven.“ Herec Vojtěch Babišta vydává debutový singl

Autor: Redakce LUI
Observatoře na Roque de Los Muchachos
CESTOVÁNÍ

Jak jsme se na La Palmě „prošli“ po Mléčné dráze a zažili blízké setkání třetího druhu aneb Astroturistika v praxi i pro úplné laiky

Autor: Mirka Dobešová
Eva Kadlecová nově vede česko-slovenskou zmrzlinovou divizi The Magnum Ice Cream Company
LIDÉ

Zmrzlinový boj o rovnost: „Zisk z prodeje příchutě Bohemian Raspberry jde do Mercuryho nadace,“ říká šéfka česko-slovenského zmrzlinového byznysu

Autor: Mirka Dobešová
Transgender lidé čelí nejen vnějším konfliktům, ale i těm systémovým – uvnitř institucí, které mají chránit svobodu a rovnost.
AKTUALITY

Transgender vojáci nejsou vítáni. Nejvyšší soud podpořil Trumpův zákaz

Autor: Šimon Hauser

E-Shop