
Otrávit vlastní přirození jídlem je nezvyklé, ale ne nemožné. Tzv. syndrom smažené rýže skutečně může postihnout i genitálie
Záhadná infekce
Mít sex s partnerkou (či partnerem), to by měla být aktivita pro obě strany příjemná a uspokojující. Zcela jiný zážitek má ale 38letý muž, který se právě po sexu musel potýkat s řadou velmi nepříjemných problémů. Bolest, zarudnutí, otok, to rozhodně není něco, co by si člověk v oblasti genitálií přál zažít. Přesně to ale postihlo zmiňovaného muže, který ve chvíli, kdy potíže byly doslova neudržitelné, zamířil k lékaři. Jaké však bylo jeho překvapení, když několik urologů jen bezradně kroutilo hlavou – a nikdo nedokázal přijít na to, v čem tkví příčina jeho problému.
Pokrok v diagnostice tak přinesla až bezděčná informace pacienta, že téhož dne, kdy se oddával postelovým hrátkám, se potýkal také s nevolností, zvracením a průjmem. Lékaře tedy napadlo otestovat odebrané vzorky na přítomnost dalších bakterií. (Nutno říci, že poměrně velké množství infekcí mužského přirození souvisí se skupinou bakterií označovanou jako streptokok A.) Jaké však bylo jejich překvapení, když laboratoř poskytla výsledek: bacillus cereus.
Jak si jídlem otrávit penis?
Pokud vám název bakterie bacillus cereus nic neříká, vězte, že se jedná o patogen klasicky přenášený potravinami. Obvykle se nachází v rýži, koření, mléce, smetaně a obilovinách poté, co jsou ponechány příliš dlouho v pokojové teplotě. Nutno dodat, že zrovna fenomén kontaminace rýže bakteriemi, které mohou člověku způsobit závažné problémy, je jen v USA každoročně zaznamenán u více jak 60 tisíc lidí. A byl již odborníky nejen popsán, ale má dokonce vlastní „přezdívku“: jedná se o tzv. syndrom smažené rýže. Ten se ale obvykle opravdu netýká oblasti mužského přirození…
Zdroj: Giphy
Jak uvádí britský zdravotnický portál, „bacillus cereus produkuje spóry, které přežijí veškeré tepelné zpracování. Při pokojové teplotě pak rychle rostou a produkují toxiny.“ Pokud zasažené potraviny následně člověk opět ohřeje a zkonzumuje, na potíže je zaděláno. V případě pozření potravin, které tato bakterie nakazí, totiž obvykle dochází k nevolnostem, bolestem břicha a průjmům. Problémy však standardně odezní docela rychle samy, během dne či dvou – a nutnost vyhledání lékařské pomoci je spíše výjimkou v případě zranitelných skupin pacientů, jako jsou děti či osoby trpící dalšími onemocněními. A pak v případě těch, jimž bakterie zaútočí na úplně jiné, nečekané tělesné partie…
Raritní případ, nad nímž vědci kroutí hlavou
„Nákaza a zotavení našeho pacienta z infekce penisu způsobené b. cereus je prvním zaznamenaným případem svého druhu,“ uvádí pak odborná kazuistika. Jedná se tedy zároveň o první v odborné literatuře popsaný případ pacienta, který svůj penis otrávil jídlem. Muž, kterého tato raritní infekce postihla, pak sice opravdu den předtím, než všechny jeho problémy započaly, konzumoval se svou rodinou rýži. Ovšem jeho žena a ani děti žádnými nevolnostmi netrpěly. Jak navíc lékaři uvedli, pacient neměl před počátkem problémů jakékoliv poranění genitálii či tržnou ránu v dané oblasti – což by příp. mohlo přenos infekce také ovlivnit.
A co léčba?
Muži nakonec lékaři podali topické antibiotikum, tedy kyselinu fusidovou. Poměrně úsměvný je také fakt, že tato látka bývá standardně užívána i k léčbě infekcí v oblasti očí. Kromě toho byla pacientovi „naordinována“ kompletní sexuální abstinence až do plného zotavení jeho přirození. Rozhodně se přitom nejednalo o žádné superrychlé řešení, trvalo prý více jak měsíc, než všechny příznaky v podobě pálení, svědění a dalších nepříjemných pocitů odezněly. Infekce se ale naštěstí následně již nevrátila. A jak se tedy mužův penis „nakazil“? Podle lékařů je prý pravděpodobné, že na pacientově těle ulpěly bakterie z průjmu či zvratků a penis během pohlavního styku kontaminovaly…
Pokud jste ale v poslední době zachytili řadu článků o nebezpečnosti konzumace ohřívané rýže, navzdory popsanému případu můžete být docela v klidu. Ano, zbytky rýže opravdu mohou být problematičtější než zbytky jiných potravin. Když ale rýži, stejně jako výše jmenované potraviny, budete vhodně uchovávat (tedy ideálně v chladu a po dobu maximálně 3-4 dní), nejen pro váš zažívací trakt, ale ani genitálie by „syndrom smažené rýže“ neměl být jakkoliv ohrožující. Ovšem základem je dobrá hygiena. Ve všech myslitelných slova smyslech.