
Jak udělat mozek šťastným: 5 potravin, které by měl tuto zimu jíst každý
S postupem času a vědeckým výzkumem se ale ukázalo, že to není pravda. Mozek není jen soustava „slizkých vláken“ vysílajících elektrické impulzy, která chladně řídí orgány, svaly a šlachy, ale spíše komunikátor s ostatními částmi těla – zejména se střevy.
Podle klinické nutriční specialistky Dr. Stephanie J. Moore jsou střeva pánem našeho mozku: „Čtyřikrát více informací proudí ze střev do mozku než z mozku do střev.“
Moore je tak moc přesvědčená, že střeva jsou kolébkou zdraví mozku – a tím i dobré nálady, energie a duševního zdraví – že tomu věnovala svou nejnovější knihu „Eat Your Brain Happy“, zaměřenou na podporu zdravějšího mozku prostřednictvím péče o střeva.
Tato myšlenka mě zaujala. Nejen proto, že už dlouho tuším, že „mozková mlha“ , která mě vždy provází na konci roku, je důsledkem přemíry cukroví, ale také proto, že mě láká představa upravit svůj jídelníček tak, abych byla bdělejší. Chtěla jsem tedy vědět, co bych měla jíst.
Moore mi naštěstí na můj problém s cukrovím neřekla, že bych ho neměla jíst vůbec, ale zdůraznila potřebu pravidelného přísunu živin. „Bez nich mozek prostě nemůže dobře fungovat, natož prospívat. Krátkodobě to znamená mozkovou mlhu, neschopnost se soustředit, špatnou paměť a celkovou únavu. Pokud to přetrvává, hrozí riziko neurodegenerace – během desetiletí se špatně vyživovaný mozek může rozvinout v demenci nebo Parkinsonovu chorobu.“
Takže to znamená jíst více kapusty. A také více žvýkat. Moore doporučuje dodržovat následující pravidla, pokud chcete svému mozku skutečně prospět:
Dostatečně jezte: „Mozek má obrovskou spotřebu živin a energie. Pokud jíte málo, nebo jíte potraviny chudé na živiny, střeva a mozek budou pravděpodobně trpět.“ Moore doporučuje zařadit do každodenního jídelníčku alespoň jedno jídlo složené z „nezpracovaných a zdravých potravin, pestré škály rostlinných ingrediencí a přirozených zdrojů bílkovin, jako jsou ryby, vejce, maso, sója, fazole nebo čočka.“
Dodržujte hydrataci: „Dehydrovaný mozek je úzkostný mozek.“ Je dobré se nejen vyhýbat dehydratačním faktorům, např. alkohol, ale také se dobře hydratovat hned od rána. „Je to klíčové – předtím, než si dáte kávu nebo čaj, si dejte velkou sklenici vody pokojové teploty s trochou citronové nebo limetkové šťávy a špetkou soli.“
Kvalitně spěte: Mozek se během spánku čistí od toxinů, které se v něm nahromadily během dne. Kvalitní spánek je podle Moore absolutně nezbytný. Upozorňuje také, že zejména digitální zařízení jsou častou příčinou špatného spánku, protože nadměrně stimulují nervový systém.
Stravujte se rozmanitě: Moore zdůrazňuje, že aby byla střevní mikroflóra spokojená, potřebuje rozmanitost. Doporučuje sytě barevné ovoce (jako bobuloviny, kiwi a zelená jablka) a hořké listy (rukola, řeřicha, čekanka), které obsahují „významnou prebiotickou vlákninu, jež vyživuje klíčové střevní mikroby.“
Žvýkejte: Každý dobrý lékař zdůrazňuje důležitost žvýkání, ale ne každý to v praxi dodržuje. „I když máte skvělou stravu, pokud důkladně nežvýkáte a nevěnujete se dostatečně mechanickému zpracování jídla, snižuje se schopnost trávit a vstřebávat živiny. Do střev se pak dostávají velké nestrávené částice, které mohou narušit trávení a způsobit nepohodlí v důsledku dysbiózy, kdy nepřátelské střevní bakterie převáží nad těmi dobrými.“
Pět nejlepších potravin pro zdraví mozku
Vejce: Moore je považuje za nejlepší svačinu na cesty. „Jsou vysoce vstřebatelným zdrojem bílkovin potřebných pro obnovu tkání, tvorbu enzymů a základních složek chemie mozku. Žloutky jsou výjimečným zdrojem cholinu, který mozek potřebuje pro tvorbu acetylcholinu, klíčové neurochemické látky pro zdraví mozku.“
Tučné ryby: Makrela, sardinky a sledi obsahují omega-3 mastné kyseliny, které prospívají mozku tím, že podporují správnou funkci nervového systému, snižují záněty, zlepšují paměť a koncentraci a přispívají k ochraně mozkových buněk před degenerativními procesy. Jsou také nezbytné pro tvorbu buněčných membrán a komunikaci mezi mozkovými buňkami. Navíc mají nižší obsah toxinů než větší ryby, například tuňák.
Kapustovité rostliny: Brokolice, květák, zelí a brokolicové klíčky jsou bohaté na živiny, prebiotickou vlákninu a antioxidanty, které chrání mozek před oxidačním poškozením.
Dýňová semínka: Obsahují zinek, hořčík a zdravé tuky, které zároveň podporují i zdraví střev.
Syrové kakao: Syrové kakao nebo hořká čokoláda s obsahem nad 75 % kakaa je skvělá pro mozek díky vysokému obsahu hořčíku, polyfenolům a tryptofanu – prekurzoru serotoninu, známého jako „hormon štěstí“.