Jak udělat mozek šťastným: 5 potravin, které by měl tuto zimu jíst každý
Straight friendly
Zdroj: Adobe Stock

Jak udělat mozek šťastným: 5 potravin, které by měl tuto zimu jíst každý

Kdysi panovalo přesvědčení, že mozek je ten, kdo má absolutní kontrolu. Byl považován za vládce těla, který řídí všechny procesy a zároveň se zabývá vznešenými myšlenkami nebo, aspoň v mém případě, utíká do světa snů.
Redakce LUI Redakce LUI Autor
15. 1. 2025

S postupem času a vědeckým výzkumem se ale ukázalo, že to není pravda. Mozek není jen soustava „slizkých vláken“ vysílajících elektrické impulzy, která chladně řídí orgány, svaly a šlachy, ale spíše komunikátor s ostatními částmi těla – zejména se střevy.

Podle klinické nutriční specialistky Dr. Stephanie J. Moore jsou střeva pánem našeho mozku: „Čtyřikrát více informací proudí ze střev do mozku než z mozku do střev.“

Moore je tak moc přesvědčená, že střeva jsou kolébkou zdraví mozku – a tím i dobré nálady, energie a duševního zdraví – že tomu věnovala svou nejnovější knihu „Eat Your Brain Happy“, zaměřenou na podporu zdravějšího mozku prostřednictvím péče o střeva.

Tato myšlenka mě zaujala. Nejen proto, že už dlouho tuším, že „mozková mlha“ , která mě vždy provází na konci roku, je důsledkem přemíry cukroví, ale také proto, že mě láká představa upravit svůj jídelníček tak, abych byla bdělejší. Chtěla jsem tedy vědět, co bych měla jíst.

Moore mi naštěstí na můj problém s cukrovím neřekla, že bych ho neměla jíst vůbec, ale zdůraznila potřebu pravidelného přísunu živin. „Bez nich mozek prostě nemůže dobře fungovat, natož prospívat. Krátkodobě to znamená mozkovou mlhu, neschopnost se soustředit, špatnou paměť a celkovou únavu. Pokud to přetrvává, hrozí riziko neurodegenerace – během desetiletí se špatně vyživovaný mozek může rozvinout v demenci nebo Parkinsonovu chorobu.“

Takže to znamená jíst více kapusty. A také více žvýkat. Moore doporučuje dodržovat následující pravidla, pokud chcete svému mozku skutečně prospět:

Dostatečně jezte: „Mozek má obrovskou spotřebu živin a energie. Pokud jíte málo, nebo jíte potraviny chudé na živiny, střeva a mozek budou pravděpodobně trpět.“ Moore doporučuje zařadit do každodenního jídelníčku alespoň jedno jídlo složené z „nezpracovaných a zdravých potravin, pestré škály rostlinných ingrediencí a přirozených zdrojů bílkovin, jako jsou ryby, vejce, maso, sója, fazole nebo čočka.“

Dodržujte hydrataci: „Dehydrovaný mozek je úzkostný mozek.“ Je dobré se nejen vyhýbat dehydratačním faktorům, např. alkohol, ale také se dobře hydratovat hned od rána. „Je to klíčové – předtím, než si dáte kávu nebo čaj, si dejte velkou sklenici vody pokojové teploty s trochou citronové nebo limetkové šťávy a špetkou soli.“

<Path> Každý mozek s přibývajícím věkem stárne, dle vědců jej však lze trénovat a proces stárnutí zpomalit. Jak na to?Zdroj: nia.nih.gov, scmp.com, brainfacts.org, journals.sagepub.com, homecareassistance.com, sciencedirect.com, insider.com

Kvalitně spěte: Mozek se během spánku čistí od toxinů, které se v něm nahromadily během dne. Kvalitní spánek je podle Moore absolutně nezbytný. Upozorňuje také, že zejména digitální zařízení jsou častou příčinou špatného spánku, protože nadměrně stimulují nervový systém.

Tipy redakce

Stravujte se rozmanitě: Moore zdůrazňuje, že aby byla střevní mikroflóra spokojená, potřebuje rozmanitost. Doporučuje sytě barevné ovoce (jako bobuloviny, kiwi a zelená jablka) a hořké listy (rukola, řeřicha, čekanka), které obsahují „významnou prebiotickou vlákninu, jež vyživuje klíčové střevní mikroby.“

Žvýkejte: Každý dobrý lékař zdůrazňuje důležitost žvýkání, ale ne každý to v praxi dodržuje. „I když máte skvělou stravu, pokud důkladně nežvýkáte a nevěnujete se dostatečně mechanickému zpracování jídla, snižuje se schopnost trávit a vstřebávat živiny. Do střev se pak dostávají velké nestrávené částice, které mohou narušit trávení a způsobit nepohodlí v důsledku dysbiózy, kdy nepřátelské střevní bakterie převáží nad těmi dobrými.“

Pět nejlepších potravin pro zdraví mozku

Vejce: Moore je považuje za nejlepší svačinu na cesty. „Jsou vysoce vstřebatelným zdrojem bílkovin potřebných pro obnovu tkání, tvorbu enzymů a základních složek chemie mozku. Žloutky jsou výjimečným zdrojem cholinu, který mozek potřebuje pro tvorbu acetylcholinu, klíčové neurochemické látky pro zdraví mozku.“

Tučné ryby: Makrela, sardinky a sledi obsahují omega-3 mastné kyseliny, které prospívají mozku tím, že podporují správnou funkci nervového systému, snižují záněty, zlepšují paměť a koncentraci a přispívají k ochraně mozkových buněk před degenerativními procesy. Jsou také nezbytné pro tvorbu buněčných membrán a komunikaci mezi mozkovými buňkami. Navíc mají nižší obsah toxinů než větší ryby, například tuňák.

Kapustovité rostliny: Brokolice, květák, zelí a brokolicové klíčky jsou bohaté na živiny, prebiotickou vlákninu a antioxidanty, které chrání mozek před oxidačním poškozením.

Dýňová semínka: Obsahují zinek, hořčík a zdravé tuky, které zároveň podporují i zdraví střev.

Syrové kakao: Syrové kakao nebo hořká čokoláda s obsahem nad 75 % kakaa je skvělá pro mozek díky vysokému obsahu hořčíku, polyfenolům a tryptofanu – prekurzoru serotoninu, známého jako „hormon štěstí“.

Zdroj: © The Standard Ltd, standard.co.uk, pmc.ncbi.nlm.nih.gov, healthline.com, hartsteinpsychological.com, news-medical.net, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, health.harvard.edu

Populární
články

Yvonne celých 63 let bojuje o to, aby byla uznána jako žena
LIDÉ

„Nutili mě být muž. Otec mě chytil za genitálie a dokazoval mi, že jsem kluk,“ vzpomíná intersexuální Yvonne. O svou identitu bojuje 63 let

Autor: Mirka Dobešová
hraběnka Sonata Mondscheinová
LIDÉ

Přežil nacismus, léčbu homosexuality a bavil jako hraběnka Sonata Mondscheinová. Životní příběh Oty Tasinata, průkopníka českého dragu

Autor: Redakce LUI
Adam Pavlovčin umí zaujmout nejen svým hlasem, ale také nepřehlédnutelnou vizuální prezentací
KULTURA

Zpěvák Adonxs představil „drzou baladu“, s níž chce dobýt letošní Eurovizi. „Česko si jde pro vítězství!“ reagují zahraniční posluchači

Autor: Veronika Košťálková
Příběh podvodnice, která si výživou „vyléčila“ falešnou smrtelnou pomoc, inspiroval Netflix k novému krimi dramatu z nablýskaného světa dokonalé péče o zdraví
KULTURA

True crime ze světa zdravé výživy? V éře wellness podvodníků a „ezo“ dezinformací by si seriál Jablečný ocet měl pustit každý

Autor: Veronika Košťálková
„Táta mi řekl, že jela do speciálních lázní,“ vypráví muž o maminčině odchodu. Rodičům milosrdné lži s odstupem nezazlívá
LIDÉ

„Táta mi řekl, že jela do speciálních lázní,“ vypráví muž o maminčině odchodu. Rodičům milosrdné lži s odstupem nezazlívá

Autor: Irena Piloušková
S blížícím se pátkem často zaznívá věta: „Sejdeme se v klubu!“ Páry s velkým věkovým rozdílem by k ní nejspíš dodaly: není klub jako klub
LIDÉ

„Máma mi říká, že jsem gerontofilka,“ tvrdí mladá žena – a vysvětluje, proč vždy randí s výrazně staršími muži

Autor: Veronika Košťálková
Že cesta k dítěti za pomoci náhradní matky může být nejen trnitá, ale i plná radosti, ukazuje Kevin Bennett na svém kanálu na YouTube
LIDÉ

„Není to teta, ale je to rodina,“ říká gay o náhradní matce svého dítěte. Díky této „bojovnici“ se s mužem stali rodiči po 20 letech vztahu

Autor: Veronika Košťálková
Homosexuální cesty jsou nevyzpytatelné a nikdy nevíte, kdy vás přepadne láska ke stejnému pohlaví
LIDÉ

Homosexuály nenáviděl, dnes chystá svatbu se svým přítelem. Za Petrovou proměnou stojí i fyzické násilí ve vztazích s ženami

Autor: Michal Černý
Proteinové koktejly jsou příjemnou alternativou, když nemáme čas si připravit normální jídlo. Neměly by se však stát jeho každodenní náhradou
TĚLO & MYSL

Skrytá pravda za koktejly, které mají nahrazovat jídlo

Autor: Michal Černý
Sopečná La Palma nutně nadchne každého
CESTOVÁNÍ

„To není mráček, ale sopečné plyny.“ Krása ostrova La Palma, který v roce 2021 zalila žhavá láva, je drsná a překvapivá

Autor: Mirka Dobešová

E-Shop