Zapomeňte na lednový detox! Vědci pro vás mají přelomový důvod, proč každé ráno začít šálkem kávy – bez pocitu, že hřešíte
Káva jako elixír (delšího) života?
Nejde jen o to, že vám očividně neuškodí, když zkonzumujete svou dávku kofeinu – dokonce vás může udržet déle naživu. Nový výzkum zjistil souvislost mezi pitím kávy před obědem a výrazně nižším rizikem srdečních onemocnění. Podle studie Tulane University v Louisianě, jíž se během deseti let trvání zúčastnilo 40 000 dospělých Američanů, měli lidé, kteří pijí ranní kávu, o 31 % nižší pravděpodobnost úmrtí na kardiovaskulární onemocnění – a o 16 % nižší pravděpodobnost, že zemřou dříve z libovolné příčiny – než ti, kteří kávu nepijí.
Na počtu šálků nezáleží, na denní době ano
Platí zde – stejně jako ve všem v životě – že zcela zásadní roli hraje načasování. Mezi těmi, kteří pili kávu během dne, a těmi, kteří ji nepili vůbec, nebyl z hlediska úmrtnosti žádný výrazný rozdíl.
„Naše zjištění naznačují, že není důležité jen to, zda pijete kávu nebo kolik jí pijete, ale i denní doba, kdy kávu pijete,“ uvedl hlavní autor studie, doktor Lu Qi. „V našich výživových doporučeních obvykle nedáváme rady ohledně načasování, ale možná bychom na to měli v budoucnu myslet.“
Lepší než zelený džus?
Uprostřed dusivé sítě všech wellness guru a lifestylových influencerů, kteří nám neustále tvrdí, že se pití kofeinu rovná obcování s ďáblem, je opravdu krásné mít před očima vědecky podložené důkazy, že když si dopřejete jednu z nejlepších malých radostí, možná nakonec přežijete i všechny královny detoxikace, co do sebe lijí zelený džus.
Když jsem si přečetla následující slova, která v reakci na nejnovější výzkum napsal profesor Thomas Lüscher z londýnské nemocnice Royal Brompton and Harefield Hospitals, cítila jsem, jak se mi celým tělem rozlil příval samolibosti: „Celkově vzato musíme akceptovat nynější podstatné důkazy o tom, že pití kávy, zejména v ranních hodinách, je pravděpodobně zdravé. Pijte tedy svou kávu, ale pijte ji ráno.“ Máte to mít, pane profesore.
Když vás deptají dokonalé hospodyňky z TikToku…
Tyto novinky obzvlášť vítám v současné éře extrémů na sociálních sítích, kde se to jen hemží obsahem #cleaneating. V souvislosti s prudkým rozmachem estetického životního stylu #tradwife jsme bombardováni tiktokovými videi, na nichž vidíme, jak si bezchybně vypadající, věčně štíhlé ženy s lesklými vlasy od nuly připravují každou věc, kterou jí nebo pijí.
Na tom, že se vyhýbáme příliš zpracovaným potravinám a snažíme se o zdravější stravu, pochopitelně není nic špatného. Ale posedlost raw potravinami, restriktivním stravováním a vyhýbáním se všemu, co „není přírodní“ a nespadlo přímo ze stromu, je – společně s nekonečnými videi „doplňování zásob“, v nichž si sličné blondýnky ve svých pečlivě upravených ledničkách rovnají zdravé nápoje a doplňky stravy – jen dalším způsobem, jak v nás vyvolat pocit, že neustále nestíháme.
Dekadentní ranní rituál
A hlavně: nic z toho není zrovna zábavné, že? Možná existuje důvod, proč byla káva dlouho považována za neřest, za „guilty pleasure“, které je třeba omezit: protože v rituálu ranní kávy je něco neodmyslitelně dekadentního. Naplnění kávovaru, lžíce plná sametově mleté kávy, hluboká, sugestivní vůně, která se line z kávovaru, uspokojení z toho, když se káva nalije do šálku, chuťový zážitek při prvním doušku, lehké vzrušení z kofeinu, který se vám rozproudí v krvi. Ve světě, kde je sebezapření považováno za svaté, máme problém uvěřit, že by něco tak příjemného mohlo být něčím jiným než hříchem.
Zdroj: Giphy
Ale je to tak. Máme statistiky, které to dokazují. A i kdyby zdravá nebyla – i kdyby se (jak se to často stává) vědecký názor změnil a my se opět dozvěděli, že nás káva zabíjí – myslím, že by mi to bylo jedno. Říct „ano“ malým, prostým životním radostem patří mezi předsevzetí, která by se mi letos mohlo podařit dodržet.
© Independent Digital News & Media Ltd
Pro Independent připravila Helen Coffey.