Přijde chladný podzim a vám se zhorší imunita i nálada? Naučte se, co vaše střeva potřebují v sychravém počasí, vzkazuje expertka
Mozek a střeva spolu neustále komunikují prostřednictvím bilionů bakterií, které žijí ve složitém trávicím traktu (říká se tomu „druhý mozek“). Pokud dojde k narušení zdraví vašich střev, pravděpodobně to ovlivní i váš duševní stav. Současně je dobrá kondice střev spojená s lepším hubnutím, čistší pletí a lepším spánkem, takže existuje spousta důvodů, proč byste svým střevům měli projevovat láskyplnou péči. Níže se dozvíte, jak se zima může podepsat na vašem trávicím systému – a jakými způsoby máte mikroflóru vyživovat, abyste zůstali zdraví i v chladných měsících.
Dělejte si mikropřestávky na vzduchu
Sezónní afektivní porucha (SAD) není žádný mýtus, ale vědecky prokázaný stav, který podle výzkumu společnosti YorkTest, jež se zabývá testováním zdraví, postihuje každého třetího Brita. Zjistilo se, že zimní blues do značné míry souvisí se zdravím střev, přičemž studie prokázaly, že složení střevního mikrobiomu pacientů se SAD se liší od složení mikrobiomu lidí bez této poruchy – mikrobiota pacientů trpících SAD konkrétně obsahovala nižší počet prospěšných bakterií v kombinaci s nižším počtem kmenů.
U pacientů, kteří se potýkají se SAD, byla zjištěna nízká hladina vitaminu D. Když uvážíme, že vitamin D vzniká převážně při pobytu na slunci, které se – jak víme – v zimě stává vzácností, může být náročné získat ho dostatečné množství. Nejjednodušší cestou, jak se zásobit potřebným množstvím vitaminu D, je každodenní užívání doplňku stravy, který vám zajistí obecně doporučovaných 10 mikrogramů. Ale měli byste si také během dne dělat pětiminutové přestávky a vystavovat pokožku slunečnímu záření. Začít byste měli hned ráno a pokračovat až do zlaté hodinky, aby si tělo mohlo účinně vyrábět sluneční vitamín.
Přehodnoťte zdravé návyky pro lepší spánek
Některým z nás může trvat týden i déle, než si zvyknou na přechod z letního času na zimní, a narušený spánek se může podepsat na zdraví střev. Jedna studie odhalila, že je celková rozmanitost mikrobiomu pozitivně provázaná s rychlejším usínáním i s celkovou dobou spánku, takže se vyplatí zavést opatření, která vám pomohou přenastavit spánkový režim.
Věděli jste, že i takzvané zdravé návyky mohou ovlivnit váš spánek? Pokud jste v rámci ozdravných opatření například vyměnili kávu za zelený čaj, možná byste měli omezit jeho konzumaci nejpozději do 14 hodin, protože zelený čaj stále obsahuje kofein, který by mohl ztížit usínání.
I v situaci, kdy dáváte přednost zdravému stravování, můžete zhoršit svoji kvalitu spánku – stačí, když se uložíte „do hajan“ dříve, než od vašeho posledního jídla uplynou aspoň tři hodiny. Proto byste se měli snažit o brzkou večeři. Pokud to není možné, zmenšete velikost porcí, abyste svůj organismus před spaním nezahltili.
Utěšit vás může i zdravé jídlo
Jsme naprogramovaní, abychom se uklidnili jídlem, kdykoli udeří krutomrazy. I když vám hotovky a průmyslově zpracovaná jídla zabalená s sebou umí krátkodobě dodat dopamin, mohou zvýšit riziko střevní dysbiózy. Zejména přídatné látky, jako jsou emulgátory, sladidla a umělá barviva, mohou negativně ovlivňovat střeva a způsobovat záněty i propustnost střev. To následně zvyšuje náchylnost k onemocněním, jako je syndrom dráždivého tračníku nebo zánětlivé střevní onemocnění.
Pokud se rozhodnete zlepšit si den zdravým jídlem, které vás vyživí zevnitř, budete se cítit lépe i při poklesu teplot. Vydatná dušená kořenová zelenina, husté čočkové polévky a krémové kořeněné kari jsou vynikajícím způsobem, jak do svého jídelníčku zařadit více rostlinné stravy, která prospívá střevům.
Zdroj: Giphy
Mějte v mrazáku nachystanou první pomoc
Všudypřítomné zimní bacily nám v chladných měsících spolehlivě komplikují život. Protože se 70 % lidského imunitního systému nachází ve střevech, kroky k posílení obranyschopnosti vám pomohou přežít zimu bez plískanic a s dobrým stavem střev.
Prevence je vždy lepší než léčba, takže se ujistěte, že jste vyzbrojeni přírodními zbraněmi na posílení imunity. Namíchejte si domácí lektvar na boost imunity z citronové šťávy, čerstvého zázvoru, syrového medu, kurkumy a černého pepře. Tekutinu nalijte do formiček na led a jednu kostku přidejte do horké vody, jakmile se objeví příznaky nachlazení.
© The Standard Ltd
Pro The Evening Standard připravila nutricionistka Louise Pyne.