Ke snídani káva s máslem? Influenceři tvrdí, že „neprůstřelná“ káva zasytí, spálí tuky a vyživí mozek. Podle vědců umí jen jedno z toho
Neprůstřelná káva? Vážně?
Nadšenci do zdravotních vychytávek a mnohé celebrity nedají dopustit na nápoj známý jako „neprůstřelná“ nebo, chcete-li, „máslová“ káva. Pro ty, kteří neví, o čem je řeč: takzvaně neprůstřelnou kávu vymyslel americký podnikatel, spisovatel a „biohacker“ Dave Asprey kolem roku 2009. Šlo o součást neprůstřelné diety, která obsahovala vysoké množství bílkovin a tuků. S nápadem na neprůstřelnou kávu přišel Dave Asprey po „transformačním zážitku“, který ho potkal, když na výletě v Tibetu ochutnal čaj z jačího másla.
Sociální sítě plné ghí
Neprůstřelná neboli ghí káva je v podstatě káva, do které se přidává máslo nebo ghí pocházející z organického farmářství, kde se skot krmí trávou, a MCT olej získaný z kokosového oleje. Tento recept údajně poskytuje „synergické výhody trvalé energie, zvýšené sytosti, podpory metabolismu a podpory kognitivních funkcí“. Během letoška řada indických odborníků na výživu a slavných lidí zveřejnila na svých sociálních sítích příspěvky s ghí kávou a ghí čajem, přičemž tvrdili, že jde o „starý ájurvédský recept“ nebo o nápoj, na jehož pití vyrostli. Popíjeli zjednodušenou verzi receptu na neprůstřelnou kávu, jelikož do nápoje přidávali pouze lžíci ghí.
Influenceři jsou nadšení, odborníci moc ne
Indická influencerka Prerna Nigam sdílela recept na svém Instagramu s tvrzením, že pomáhá „nastartovat metabolismus“, snížit otoky, vyplavit toxiny z těla, a dokonce zlepšit zdraví kloubů. Několik dietologů a odborníků na výživu však taková tvrzení celebrit odmítá. „Sníst půl kostky másla vážně nepotřebujete. A neměla by nahrazovat snídani složenou z potravin, jako jsou obiloviny a ovoce,“ uvedla pro Healthline Joan Blake, klinická docentka výživy na Bostonské univerzitě.
Pocitově zasytí, detoxikovat ale neumí
Většina odborníků na výživu se shoduje na tom, že tuky obsažené v ghí kávě, stejně jako všechny tuky, prodlužují pocit sytosti, což pomáhá konzumentům, aby během dne méně jedli. Ghí v čaji nebo kávě však aktivně nepovede ani k úbytku hmotnosti, ani k detoxikaci – a žádné významné benefity nemá ani pro váš mozek. Studie z roku 2021 odhalila, že ačkoli „nemusí mít neprůstřelná káva žádný přínos pro zlepšení kognitivních funkcí oproti černé kávě“, zdá se, že „zvyšuje pocit sytosti a vede ke snížení vnímané perspektivy konzumace jídla po třech hodinách“.
Zdroj: Giphy
Ryze tučná snídaně?
„Snídaně, která se skládá z kávy s máslem a MCT olejem, je v nejlepším případě promarněnou příležitostí, jak dodat tělu energii,“ uvedla Brittany Markides, dietoložka a zakladatelka služby výživového poradenství Choose Food. „Ačkoli dieta s neprůstřelnou kávou tvrdí, že snídaně složená pouze z tuku stimuluje vaše tělo ke spalování většího množství tuku během dne, neexistují žádné důkazy, které by to potvrzovaly.“ Co se pocitu větší produktivity týče, ten podle odborníků na výživu pochází z kávy a nemá nic společného s ghí nebo s máslem, které se do ní přidává. Joan Salge Blake pak uvedla pro The New York Times, že potravou pro mozek jsou ve skutečnosti sacharidy, nikoli tuky. Celé téma uzavřela slovy: „Tohle není snídaně šampionů.“