Vyhazujete potraviny pár dnů po skončení minimální trvanlivosti? Přicházíte zbytečně o spoustu jídla i peněz
Komentář
Zdroj: Adobe Stock
<Path>

Vyhazujete potraviny pár dnů po skončení minimální trvanlivosti? Přicházíte zbytečně o spoustu jídla i peněz

Když nakupujete, určitě si prohlížíte štítky na potravinách. To je samozřejmě dobrý nápad, protože se tam kromě složení nachází i jedna velmi důležitá informace – datum spotřeby. A tady občas přichází matoucí moment. Na některých potravinách je totiž napsáno datum, do kterého byste je měli spotřebovat, což určitě udělejte, ale jsou i takové, kde je uvedena minimální trvanlivost. A v tomhle druhém případě už máte více času, než jste si možná mysleli.
Redakce LUI Redakce LUI Autor
29. 5. 2024

Potraviny s uvedenou minimální trvanlivostí jsou totiž zpravidla bezpečné ke konzumaci několik týdnů i měsíců po uplynutí tohoto data, záleží samozřejmě na jejich druhu. Vyhozením těchto potravin pár dnů po skončení minimální trvanlivosti přicházíte nejen o spoustu jídla, ale také o peníze. Mnohé potraviny mají díky svému způsobu balení a zpracování delší životnost, než je uvedeno na obalu.

Každý den se na světě vyhodí tuny potravin zbytečně, a odhaduje se, že až třetina veškerého vyprodukovaného jídla skončí v odpadu. A o kterých potravinách se tedy zejména bavíme? 

Konzervy a suché potraviny

Typickým příkladem jsou konzervy, které mohou vydržet i několik let po uplynutí minimální trvanlivosti. Pokud konzerva není vypouklá, prasklá nebo zrezivělá, je obsah s vysokou pravděpodobností v pořádku. Podobně je tomu u cereálií a suchých potravin obecně. Těstoviny, sušenky nebo cornflaky se nezkazí, pokud jsou uchovávány v suchu a temnu, jak je uvedeno na obale. Plastové obaly dnes zabraňují přístupu vzduchu, a tím i bakteriím. Jen už po takové době možná nebudou tak křupavé a lahodné, jako týden po jejich nákupu. 

Mléčné výrobky

Možná vás to překvapí, ale i mléčné výrobky mohou vydržet déle, než tvrdí výrobci. Například odstředěné mléko v TetraPaku může vydržet velmi dlouho, což je pravděpodobně způsobeno jeho úpravou a balením. UHT (ultra-high temperature) mléko je tepelně ošetřeno a baleno tak, že vydrží mnoho měsíců, pokud je neotevřené.

<Path> Ušetřete tisíce korun kvůli plýtvání potravinami díky těmto radámZdroj: EK, AV ČR, iStock

Jogurty často obsahují živé kultury, které mohou přispět k jejich delší trvanlivosti. Tvrdé sýry, jako je čedar nebo parmazán, mají nízký obsah vody a vysoký obsah soli, což brání růstu bakterií. Tyto sýry mohou být bezpečně konzumovány i po několika týdnech či měsících po uplynutí minimální trvanlivosti, pokud nejsou plesnivé nebo jinak viditelně zkažené.

Tipy redakce

Máslo a smetana také vydrží déle, pokud jsou správně skladovány. Máslo může být uchováváno v mrazáku po dobu několika měsíců bez ztráty kvality. Smetana může být používána i po uplynutí minimální trvanlivosti, pokud nemá nepříjemný zápach nebo chuť.

Důležité je vždy zkontrolovat mléčné výrobky vizuálně a čichově před konzumací. Pokud produkt vypadá normálně a nevykazuje známky zkažení, je pravděpodobně bezpečný k jídlu. Dodržování správných postupů skladování, jako je udržování mléčných výrobků v chladničce a minimalizace jejich vystavení teplu, může výrazně prodloužit jejich trvanlivost a zajistit bezpečnost jejich konzumace.

Mražené potraviny

U mražených potravin je situace složitější. V mrazáku vydrží jídlo poživatelné téměř neomezeně, ale postupně ztrácí chuť kvůli tvorbě ledových krystalů. Po půl roce může většina jídel chutnat jako voda. Voda však není jedovatá, takže není třeba mít obavy. Pozor ale na rozmrazování a opětovné zmrazování, kde může dojít k množení bakterií.

Podle statistik organizace Food and Agriculture Organization (FAO) se na celém světě vyhodí přibližně 1,3 miliardy tun potravin ročně, což představuje zhruba třetinu celkové produkce potravin. Tento obrovský objem odpadu představuje nejen plýtvání cennými zdroji, jako je voda a energie potřebná pro jejich výrobu, ale také ekonomické ztráty. Odhaduje se, že celosvětové ekonomické ztráty spojené s plýtváním potravinami činí přibližně 940 miliard dolarů ročně.

Nezapomeňte, že potraviny s prošlou minimální trvanlivostí nejsou automaticky zkažené, výrobci jen po vypršení lhůty nezaručují původní kvalitu produktu. Což je docela značný rozdíl. 

Zdroj: Johnny G. Midgey, fao.org

Populární
články

Už jste někdy odešli z kina předčasně jen kvůli tomu, že byl snímek příliš nechutný? S nejnovějším hororem to budete moct napravit
KULTURA

Nový horor šokuje svou extrémní brutalitou. Diváci opouští kina už po několika minutách promítání

Autor: Michal Černý
Pro lepší zdraví vaší nervové soustavy stačí několik běžných potravin a chvilka pohybu, kterou zvládnete i o polední pauze
TĚLO & MYSL

Máte „pocuchané“ nervy nebo časté výpadky pozornosti? Krmte a trénujte „hospodyni“ ve svém mozku, navrhují vědci

Autor: Veronika Košťálková
„Maminka mi řekla, že je to moje vina,“ vypráví Jakub o své zkušenosti s domácím násilím. „Ženy bych prý neměl důvod se bát.“
LIDÉ

„Maminka mi řekla, že je to moje vina,“ vypráví Jakub o své zkušenosti s domácím násilím. „Ženy bych prý neměl důvod se bát“

Autor: Irena Piloušková
„Byl jsem přesvědčený, že musím být ten dokonalý, schopný a příjemný chlap, který všechno zvládá,“ vypráví Václav o svém zhroucení
LIDÉ

„Byl jsem přesvědčený, že musím být ten dokonalý, schopný a příjemný chlap, který všechno zvládá,“ vypráví Václav o svém zhroucení

Autor: Irena Piloušková
Z nového průzkumu vyplývá, že některé páry preferují oddělené hotelové spaní už v rané dospělosti
CESTOVÁNÍ

„Spánkový rozvod“ na dovolené? Půlka mladých párů nechce na hotelu společný pokoj, každý třetí odmítá spát v jedné posteli

Autor: Veronika Košťálková
Libuše až po 50 letech focení konečně získává uznání, které si zasloužila už dávno. Ale jak sama říká, vše přichází, kdy má
LIDÉ

„LGBT komunita byla dříve čistší a více propojená,“ říká fotografka Libuše Jarcovjáková. Dokument o jejím životě právě vstoupil do kin

Autor: Michal Černý
Festival Queer Eye i letos přiveze zajímavé ženské hlasy: třeba berlínskou zpěvačku MADANII.
KULTURA

Blíží se Queer Eye. Pestrý festival, kde můžete tančit, besedovat, skládat hudbu, trénovat sebeobranu… Nebo klidně jen ležet!

Autor: Veronika Košťálková
Předstírání práce je nový trend...
TRENDY

Dělám, že něco dělám: Stále více lidí v zaměstnání práci předstírá. Ti, kdo při práci nejsou vidět, se totiž (údajně) flákají

Autor: Mirka Dobešová
Na první pohled Rosa září pozitivní energií...
LIDÉ

„To, že mě vychovaly dvě mámy, na mě mělo pozitivní i negativní dopad,“ tvrdí Rosa, která Čechům vzkazuje: „Buďte tolerantní a učte to hlavně své děti“

Autor: Jakub Starý
Součástí vzrušení může být i dominantní postavení muže, kderý kompliment „uděluje“
HOT!

„Miliony žen“ mají v posteli úchylku, o které většina mužů ani netuší. Provazy ani důtky k tomu přitom nejsou potřeba

Autor: Martin Lyko

E-Shop