Výživová specialistka Gajdošová: „Náhražky masa či mléka nejsou pro člověka nezbytné ani lepší, stravovat bychom se měli spíše intuitivně“
Rozhovor
Zdroj: Markéta Gajdošová/se svolením
<Path>

Výživová specialistka Gajdošová: „Náhražky masa či mléka nejsou pro člověka nezbytné ani lepší, stravovat bychom se měli spíše intuitivně“

Téma hubnutí je sice pro mnohé celoroční konstantou, s nástupem jara však nabývá na síle. Všichni přece touží být hezcí v plavkách… A tak drží nezřídka podivné trendy diety a věří, že do léta z nich bude Twiggy (přitom se však nezabývají otázkou, jak na nárazové hubnutí jejich tělo zareaguje). Stejně tak sílí hlasy, dle nichž pro člověka není přirozené pít kravské mléko a třeba i konzumovat maso. Jaký názor má na „přirozené stravování“, vegetariánství či veganství výživová specialistka Markéta Gajdošová, která mj. založila vlastní firmu zaměřující se na nutriční poradenství a mezi jejímiž klienty neschází řada známých osobností? A jak by dle ní měla vypadat „zdravá strava“?
Mirka Dobešová Mirka Dobešová Autor
20. 4. 2023

Markéto, pro dokonalý vzhled jsou dnes lidé schopní udělat kdeco, drží nespočet diet – a efekt se často nedostaví. Jak na různé módní diety z hlediska výživové specialistky nahlížíte?

Máte pravdu, že je novodobá situace ve výživě charakteristická všemožnými extrémy. Paradoxně většinou není problém, že by lidé neměli informace, ale že jich je naopak tolik, že se z nich stává chaos a je těžké třídit, v čem je pravda a čemu věřit. Když se k tomu přičte touha po expresním a slibně znějícím výsledku, u kterého má spousta lidí pocit, že si ho „přece musí vytrpět“, rigidní diety a restrikce se nabízí samy. A to je za mě přesně ten problém – jakmile se něco zakládá na tom, že saháme po krátkodobém řešení, také můžeme očekávat krátkodobý výsledek. Není náhodou, že statisticky 75-95 % lidí, kteří se do těchto diet pustí, do pěti let nabere ztracenou váhu zpět.

Kdybyste měla z výčtu existujících diet zvolit ty nejbizarnější, které by to byly? A které mají naopak potenciál fungovat?

Nejbizarnějších diet by se dalo jmenovat – od ananasové přes „tukožroutskou“ až po pseudo-detoxikační kúry. Ta jediná, která skutečně funguje, je kombinace šetrně a rozumně vedeného kalorického deficitu v doprovodu dlouhodobě udržitelného a dostatečného stravování.

Na svém webu uvádíte, že věříte „v přirozenost stravování“. Mohla byste přiblížit, co pod „přirozeností“ chápat?

Pod „přirozeností stravování“ vnímám především nutnost návratu k základnímu, opravdovému. Tedy prioritu v konzumaci základních potravin, které jsou přirozeně nabité živinami, ne konzumaci ultra-průmyslově zpracovaných potravin. Těmi sice v dnešní době regály supermarketů překypují, ale dostáváme se k tomu, že ač nás kaloricky mnohdy dostávají do velkých výšin, v rovině nutriční plnohodnotnosti tomu už tak bohužel není.

<Path> Výživová specialistka Gajdošová: „Náhražky masa či mléka nejsou pro člověka nezbytné ani lepší, stravovat bychom se měli spíše intuitivně“Zdroj: Redakce/Markéta Gajdošová

Mnozí lidé jsou dnes přesvědčeni, že „přirozené“ je vegetariánství či veganství. Má dle vašeho názoru smysl pít náhražky mléka a jíst náhražky masa?

Co se týče mého názoru na veganství a vegetariánství, ačkoliv se nejedná o směr, pod který bych se nutričně primárně podepsala, stále věřím, že v nich lze kvalitně a adekvátně fungovat, jen je nutné hlídat potenciální deficity. Náhražky mléka a masa mohou najít své využití především z pozice pestrosti zdrojů nebo v situacích, kdy si je žádají např. alergie či intolerance. V žádném případě bych je ale neoznačila za nezbytnost anebo dokonce za „lepší“ variantu. Vždy ale záleží na kontextu.

Tipy redakce

V kontextu „přirozenosti stravování“ se pak nabízí i jednoduché naslouchání svému tělu – a stravování se dle toho, o co a kdy si tělo „řekne“. Je to podle vás jedna z možných cest?

Celou tuto myšlenku popisuje a učí koncept tzv. intuitivního stravování. Označuji ho jako pomyslný zlatý hřeb stravovací cesty a bod, kam by se měl chtít dostat každý. Jedná se o nejpřirozenější (adaptivní) formu stravování zakládající se na plném naslouchání a důvěřování pocitům hladu, sytosti a signálům svého těla. Zkrátka stravovat se tak, kdy víme co, jak a proč, ale bez jakéhokoliv externího analyzování a s jistotou, že je to s respektem vůči zdraví správně.

Ačkoliv to zní paradoxně, intuitivní stravování má své parametry a jistá „pravidla“, resp. principy, které musí být zajištěné, aby mohlo funkčně fungovat. Výživově, metabolicky, hormonálně i psychicky. V dnešní době, kdy žijeme v kultuře ovlivněné nespočtem nesmyslných pravidel a nefunkčních vzorců, mají naše těla mírně zkreslenou interpretaci toho, co skutečně (ne)potřebují. Kdyby totiž intuitivní stravování vždy fungovalo, nikdo neřeší žádné problémy s jídlem, vztahem k němu, podváhou či nadváhou, ani ničím s tím spojeným. Proto rozhodně není vždy samozřejmostí a někdy je potřeba se k němu „projíst“.

Ačkoliv označení „zdravá strava“ je nepochybně velmi široké, lze se setkat s přesvědčením, že se velmi prodraží a není pro každého. Jaké možnosti „zdravého stravování“ má člověk, který si např. nemůže dopřát pravidelnou konzumaci ryb a vzhledem k aktuálním cenám v českých obchodech třeba ani čerstvou zeleninu a ovoce?

Argument, že je zdravá výživa drahá, slyším dennodenně. A ano, může být. Ale také vůbec nemusí. Mít kvalitní jídelníček nutně neznamená kupovat drahé fitness potraviny (to většinou spíše naopak) a povinně svou domácnost dotovat tunou ořechových másel. Pokud se zaměříme na konzumaci základních potravin, můžeme se naopak propracovat k nižšímu budgetu. Základem úspěchu je ale systematické plánování a strategické nakupování bez plýtvání. Pokud přijde na skutečně dražší potraviny, například ryby, něco je vždycky více než nic. Pokud se na základě nedostatečné frekvence ve stravování objeví deficity – narážím tu konkrétně např. na omega-3 mastné kyseliny – je to přesně moment pro jejich suplementaci. Co se zeleniny a ovoce týče, není vůbec špatnou volbou sáhnout po mražených variantách, které jsou mnohdy diametrálně levnější a množstevně výhodnější.

Zdroj: Redakce/Markéta Gajdošová

Populární
články

Londýnská restaurace The Fair Pour chce upozornit na majetkové nerovnosti – i proto bude otevřena ve speciálně vybraném termínu
FUN

„Platím dvě piva a příplatek za vilu s bazénem!“ Jak to chodí v hospodě, která majetným schválně účtuje vyšší částky?

Autor: Veronika Košťálková
Nadnárodní firmy, které dříve ochotně slavily tzv. „pride month“ a otevřeně podporovaly LGBT+ menšinu, v důsledku změny politického klimatu „převlékají kabáty“
AKTUALITY

Přistiženy při pinkwashingu? Obří firmy ukazují LGBT+ lidem záda, duhové škrty dělá McDonald’s, Amazon i Meta

Autor: Veronika Košťálková
Ketamin, původně vyvinutý jako anestetikum, se v posledních letech dostává do popředí jako kontroverzní nástroj pro léčbu deprese
TĚLO & MYSL

„Bral jsem 3 gramy za noc“: Proč muži používají ketamin k léčbě deprese

Autor: Michal Černý
I když spal dvanáct hodin denně, stále byl vyčerpaný a nešťastný
LIDÉ

„Na vyhoření je nejhorší, že vám ho lidi nevěří,“ vypráví Daniel o dnech na dně. „U mě to odstartoval coming out,“ dodává

Autor: Irena Piloušková
Mnohé studie i mediální titulky líčí generaci Z jako „kutilsky neschopnou“. Často ale zapomínají na fakt, že pronajímatelé DIY projektům příliš nefandí – a s vlastním bydlením to mají „sněhové vločky“ těžší než generace jejich rodičů
LIDÉ

Každá pátá „sněhová vločka“ se bojí vyměnit žárovku. Důvody, proč generace Z radši volá na pomoc řemeslníky, vás pobaví i rozesmutní

Autor: Veronika Košťálková
Takzvané „momfluencerky“ se pouštějí na tenký led – z pohledu mnohých narušují soukromí vlastních potomků, a ještě monetizují jejich dětství. Samy matky-influencerky ale argumentují tím, že vydělané peníze spoří dětem na jejich budoucnost
LIDÉ

„Až děti uvidí, kolik peněz mají na účtu, nebudou se na mě zlobit,“ tvrdí úspěšná „momfluencerka“. Sdílením jejich dětství vydělává statisíce

Autor: Veronika Košťálková
Takzvaní „treatleři“ si hlasitě stěžují na dovážkové služby – často jim však nedochází, v jakých podmínkách kurýři pracují
TRENDY

Napůl zákazník, napůl Hitler. Tzv. „treatleři“ jsou postrachem kurýrů i sociálních sítí. Jak rozvážkové služby mění běžné lidi na tyrany?

Autor: Veronika Košťálková
Mladší generace se stále častěji vyhýbají nejen manželství, ale též i označování svého vztahu jakoukoliv oficiální nálepkou
TRENDY

Zapomeňte na manželství aneb Čeho se bojí moderní „vztahofobové“

Autor: Redakce LUI
Daniel Krutý, zakladatel politické strany Hnutí Generace
LIDÉ

„LGBT lidé jsou součást společnosti, nemám v plánu házet je v jakémkoliv ohledu přes palubu,“ říká Daniel Krutý, zakladatel Hnutí Generace

Autor: Michal Černý
Průvodce Karel, který si prošel mnoha pekelnými situacemi, ze kterých si dnes umí udělat legraci
LIDÉ

Bezdomovec nemusí smrdět, žebrat a může být i hezky oblečený, pokud skutečně chce, říká speciální pražský průvodce Karel

Autor: Michal Černý

E-Shop