
Jak moc super jsou ve skutečnosti některé superpotraviny? Vlastně ne zrovna moc. Jak (pokud vůbec) tedy člověku prospívají?
Sbohem, mýty!
Když člověk čte o „superpotravinách“, jak se přezdívá třeba quinoe, semínkům chia, ale i obyčejnému kadeřávku, z textů nadšených výživových poradců občas získává dojem, že těmito potravinami jde snad vyřešit všechny problémy světa od problémů s pletí přes obezitu až po rakovinu. Jenomže jak to vypadá, mnohými milované superpotraviny jsou sice zdravé, ale nijak zázračné.
Borůvky
Kdo by je neměl rád, ať už čerstvě nasbírané v lese, nebo na babiččině koláči, ale třeba i ve smoothie. Studie prokázaly, že senioři, kteří jedí borůvky, mají všeobecně lepší paměť. U žen by zase měly snižovat menstruační bolesti. Tohle lesní ovoce je také bohatým zdrojem vitamínů a antioxidantů, tak kde je háček? Marit Harney, odbornice na výživu z Massachussets, říká: „Borůvky jsou zdravé, o tom není sporu. Problém je ve všech těch studiích, které jim připisují takřka nereálné účinky. Velká část jich byla provedena pouze na zvířatech. Co se pak týče antioxidantů, vědci se stále přou o tom, jak tělo zachází s těmi v potravě a kolik jich skutečně dokáže vstřebat.“
Kadeřávek
Byly doby, kdy se tahle listová zelenina používala jedině na ozdobu talířů v luxusních restauracích. Případně vás kdysi tyhle tuhé, kudrnaté listy nutila jíst babička (a vy jste je stejně v nestřežené chvíli vyhazovali z polévky). Jenže okolo kadeřávku vypukla skoro mánie, když vědci zjistili, že je nejen skvělým zdrojem železa a antioxidantů, ale je také zeleninou celkově nejbohatší na vitamín A v přepočtu na gram váhy. Ale i u něj mírní dr. Harney nadšení. „Jak se zdá, kadeřávek sice obsahuje spoustu vitamínu A, bohužel ale jen ty jeho podtypy, které tělu nejsou zdaleka tak prospěšné jako ty, co se najdou v brokolici či růžičkové kapustě. Někteří lidé ho také špatně snášejí, takže se nedivte, že i taková zdravá potravina vám může rozhodit žaludek.“
Quinoa
Tahle pseudoobilnina byla dříve jídlem chudých pastevců žijících na jihu Ameriky, kvůli vysokému obsahu bílkovin, vlákniny a prospěšných aminokyselin si ji ale oblíbili i bohatí Evropané a Američané. Dokonce si získala pověst potraviny, po které zcela jistě zhubnete. Jenomže to není tak jednoduché. Quinoa je jistě dobrou a zdravou volbou, rozhodně však nezhubnete jenom díky tomu, že byste si ji - i s trochou nadsázky - denně mazali na chleba. Tedy, minimálně pro to neexistují žádné důkazy.
Semínka chia
Chia semínka dnes najdete v nejrůznějších zdravých potravinách. Od veganských energetických tyčinek přes jogurty až po nejrůznější nápoje. Prý jsou úžasným zdrojem omega-3 nasycených mastných kyselin, vápníku, železa a vlákniny. Jak to je ale doopravdy? „Chia semínka jsou zdravá, ale jako zdroj omega-3 mastných kyselin nejsou nic moc. Daleko lepší jsou tučné ryby, například losos,“ říká dr. Harney.
Goji – kustovnice čínská
Tyhle bobulky jsou skvělým zdrojem vitamínů a antioxidantů. Potud v pořádku. Jenomže někteří milovníci zdravého životního stylu a alternativní medicíny jim připisují i jiné účinky. Konkrétně se prý jedná o úžasný lék na rakovinu, který před námi mocní tají. To je ovšem naprostý nesmysl. Jak uvádí studie Britské zdravotní služby, goji se v laboratorních studiích neosvědčila. A to ani jako lék na rakovinu, tak ani u nemocí krevního oběhu či pro povzbuzení imunity.
Jak to vypadá, „superpotraviny“ jsou opravdu zdravé. Ale rozhodně nečekejte, že pokud budete snídat chia pudink a k tomu přikusovat kadeřávek, vyléčí to všechny vaše neduhy od plešatosti až po potíže s erekcí. Důležitý je celkový zdravý životní styl, jedna potravina nic nezmění.