
Exkluzivní michelinský šéfkuchař i degustační Valentýnské menu: únor v pražském Alcronu bude nezapomenutelný
Lahodný Valentýn, na kterého budete společně vzpomínat
Lámete si hlavu, čím svou drahou polovičku překvapit na Valentýna? Už nemusíte! Lahodné menu ve vyhlášené pražské restauraci je rafinovaně sestavené tak, aby bylo dokonalou oslavou chutí i lásky. Nejprve chuťové buňky překvapíte excelentní kombinací mušlí svatého Jakuba, kukuřičné mouse, chipsu z černé rýže, kedlubny a wasabi kaviáru. Po delikátním předkrmu bude následovat hovězí wellington, houbový duxelles a lanýžová kaše, barevná baby mrkev, hovězí demi-glace s morkem. A aby byl zážitek dokonalý, chybět nebude dezert: pistáciový dort s malinami, pohankovým brownies a jedlým zlatem.
Milovníci vína si mohou nechat poradit od zkušených číšníků a vybrat to nejlepší víno ke každému chodu. Na výběru vín a jeho párování si v Alcronu dávají záležet, a tak tu můžete ochutnat vína známých značek, která mají své pevné místo na seznamu vyhlášených vinařství, ale i vína od mladých, méně známých vinařů, kteří zaujali svými výrobky. V Alcronu je totiž na prvním místě skvělá chuť!
Exkluzivní michelinský host ohromí chuťové buňky speciálním menu
Kromě 14. února si do diáře zapište i 20. února! To je totiž den, kdy v Alcronu přivítají Marka Kempsona na exkluzivní guest shift. Budete tak mít možnost ochutnat delikatesy přímo od šéfkuchaře michelinské restaurace Kitchen W8 v Londýně, a to je opravdu výjimečná příležitost, která se jen tak nestává.
Mark Kempson si připravil menu, které ukáže jeho osobitý styl a kreativitu. Uznávaný šéfkuchař je známý svou vášní pro sezónní suroviny, které vynikají prvotřídní kvalitou a lokálním původem. Vyniká také kulinářskou filosofií, která odráží hluboký respekt k udržitelnosti. A to vše kombinuje v elegantní, a přitom pohodlné pokrmy. Kempson se pyšní více než dvacetiletou kariérou a poslední roky zasvětil práci pro Kitchen W8, která se nachází v srdci londýnského Kensingtonu a která je proslulá neotřelou kombinací klasických technik s moderním přístupem. Od roku 2011 si udržuje prestižní kulinářské ocenění: michelinskou hvězdu, která je důkazem důrazu na kvalitu a excelentní výkony. Těšit se proto můžete na skutečně mimořádný zážitek!
Pokud se chcete nechat překvapit, následující řádky přeskočte. Prozradíme totiž něco málo z chystaného menu. Kempson uchvátí například spálenou treskou v kombinaci s topinamburem, Lardo Di Colonnata a nakládaným hroznovým vínem. V hlavní roli jednoho z dalších chodů bude plněné holoubě spolu s BBQ červenou řepou a bramborami na ohni. A netradiční zážitek čeká na hosty restaurace Alcron i při sladké tečce: sorbet z rebarbory doplní krvavý pomeranč a vanilka, Valrhona čokoládu doprovodí zmrzlina ze slaného karamelu, arašídový praline a limeta a zmínit musíme i opečený lísko-oříškový lanýž a želé z mučenky. A k tomu samozřejmě nebudou chybět lahodná vína vybraná přesně na míru jednotlivým chodům.
Restaurace Alcron: pražská legenda znovu na scéně
Pochutnal jsem si jako v Alcronu, vaříš jako v Alcronu… Restaurace prvotřídního prvorepublikového hotelu se otevřela v roce 1932 a byla tak vyhlášená, že se její jméno zapsalo do povědomí Čechů jako synonymum skvělé kuchyně. Po citlivé rekonstrukci se restaurace Alcron otevřela v roce 2023, už pod hlavičkou hotelu Almanac X Alcron Prague, a navázala na lesk a eleganci prvorepublikové slávy. Na první místo se opět vrátila kvalitní gastronomie, perfektní servis a úcta k hostům i surovinám.
Alcron ale nechce spoléhat jen na své slavné jméno. Hostům nabízí sofistikovanou koncepci, která navazuje na bohatou tradici středoevropské kuchyně v moderním a atraktivním hávu. Sází na prvotřídní kvalitu místních surovin, etickou přípravu pokrmů a autentický zážitek, jaký jinde hosté nezažijí. V Alcronu se i díky šéfkuchaři Richardu Bielikovi dostávají na scénu u nás často podceňované nebo méně známé suroviny připravené tak, aby vypadaly lákavě a hosté je zkrátka toužili ochutnat. A když ochutnají, nejsou zklamaní. Právě naopak. Bielik, který zkušenosti sbíral mimo jiné i v již zmiňované slavné restaurace Kitchen W8, pokrmy vytváří tak, aby zaujaly nejen vzhledem, ale i plnou chutí a propracovaností – tedy svou komplexností.
A jako bonus: tady myslí i na vegetariány. V menu proto nikdy nechybí lákavé chody pro masožravce, ale i ty, kteří preferují pokrmy na rostlinné bázi. A rozhodně to není variace na „smažák s hranolkami“, jak si stále ještě některé české podniky představují vegetariánské jídlo.
Přestože je Alcron moderní restaurací, hrdě se hlásí ke své historii. V moderně zrekonstruovaném prostředí se harmonicky snoubí moderní design a historické prvky včetně křišťálových lustrů. Alcron je tak opět místem, kam vyrazit na skvělou večeři, oběd s obchodními partnery nebo kulinářský zážitek v soukromí privátní části restaurace, kde si lahůdky zdejší kuchyně může dopřát až šestnáct hostů. Ať už hledáte elegantní prostor pro obchodní jednání nebo oslavu s rodinou, tato část restaurace s původním onyxovým krbem a osvětlením ve stylu art deco ohromí kouzelnou atmosférou.