Zapomeňte na „sešněrovanou“ vysokou gastronomii. Trend casual dining změnil i špičkovou francouzskou kuchyni v dostupnou pro každého
[little ads never killed nobody] #spoluprace
Zdroj: La Gare/se svolením

Zapomeňte na „sešněrovanou“ vysokou gastronomii. Trend casual dining změnil i špičkovou francouzskou kuchyni v dostupnou pro každého

V poslední době mnoho lidí z objektivních důvodů začalo pronikat do oboru gastronomie spíše ve vlastních kuchyních. Domácí vaření se stalo (především finančně) přijatelnější variantou stravování, což do jisté míry musel začít reflektovat i celý gastro-sektor. Rozhodně to ale neznamená, že by lidé již neměli zájem o skvělé pokrmy připravené z kvalitních surovin (navíc servírované ve stylových prostorech). Jen koncept tzv. fine dining se musel proměnit a změny v poptávce zohlednit – dnes je tedy zřejmé, že konzumenty nejvíce táhne jeho méně honosná varianta, která je pro strávníky mnohem přístupnější v řadě ohledů. Průkopníkem v tomto trendu se přitom stala francouzská kuchyně, jejíž unikátní chutě prezentují v rámci nového konceptu označovaného jako casual dining např. i v pražské restauraci La Gare.
Redakce Redakce Autor
8. 3. 2024

Casual dining – nový trend, jenž vychází hostům vstříc

Ať už jde o romantickou večeři, formální pracovní oběd nebo třeba slavnostní jídlo s rodinou či přáteli, obvykle si v této souvislosti představíme vybranou restauraci. Ostatně, stravování v restauracích platí i za pomyslný dotek luxusu v jinak každodenním běžném shonu. Zatímco se však donedávna velké popularitě těšily skutečně špičkové podniky, které mnohdy konzumaci jídla proměnily v mnohahodinový rituál vyžadující také náležitý dress code a důkladné znalosti stolování, dnes strávníci obrací svůj zájem jiným směrem – k neformálnějším a dostupným restauracím, které však nijak neslevily ve svých nárocích na podávání vysoce kvalitních pokrmů, to vše v rámci nového trendu označovaného jako casual dining. 

Casual dining nevyžaduje po hostech žádná speciální pravidla oblékání, stolování a zároveň umožňuje konzumaci pokrmů i v čase, který člověku neudělá rozsáhlou čáru přes jeho naplánovaný denní rozvrh. Principy casual dining tedy staví na požadavcích dnešní poměrně zrychlené doby, na druhou stranu i tak si lze v příslušných podnicích užít příjemně strávený čas a nechat se tak „vytrhnout“ z celodenního shonu (ovšem přece jen v „udržitelnější míře“).

Tipy redakce

Francouzská kuchyně pro každého

I vzhledem k výše řečenému není divu, že casual dining je na vzestupu (jen v USA je podíl podniků tohoto typu již téměř 40% a očekává se další růst) a zástupce z této kategorie najdeme i v Česku. V Praze se tento koncept stal charakteristickým např. pro v úvodu zmiňovanou restauraci La Gare, která se, jak i její název předznamenává, zaměřuje na francouzskou kuchyni. Ačkoliv právě ta je obvykle považována za nejprestižnější a nejváženější kuchyni na světě, neznamená to, že by ji nebylo možné provést v její nekomplikované (byť stále perfektní) podobě.

Je-li důraz kladen na čerstvé suroviny, jejich precizní zpracování, ale také na to, aby chutě byly jednoduché a vzájemně se harmonicky doplňovaly, stává se francouzská kuchyně srozumitelnou a dostupnou skutečně pro každého. Přitom právě francouzská kuchyně je dle mnohých také tou, která se začala v rámci změn způsobů uvažování o jídle proměňovat směrem ke konceptu casual diningu jako první. 

Lahůdky na dosah

Je-li řeč o francouzské kuchyni, většinu milovníků gastronomie pravděpodobně napadnou šneci, kohout na víně a ti zběhlejší se možná rozpomenou na bouillabaisse (v základu polévka  z ryb a mořských plodů spojovaná s přístavem Marseille) či na salát Niçoise (jedná se o převážně zeleninový salát, jehož původ je spojen s francouzským městem Nice). Byť to vše zní poměrně honosně, všechny tyto pokrmy si je možné vychutnat, a to klidně i v rámci úplně běžné procházky centrem Prahy (či během pracovní schůzky v podobě pracovního oběda).

V restauraci La Gare totiž všechny zmiňované francouzské speciality mají na svém menu, v němž si na své ale přijde skutečně každý (nejen ti, co si oblíbili „Francii na talíři“). K dispozici je i výběr špičkového stařeného masa či vynikající víno z vlastního vinného sklepa. Právě skvělé víno si pak v uvolněné atmosféře příjemné restaurace lze klidně dopřát i s drobnými francouzskými pochutinami a jednoduše si tak zpříjemnit třeba odpoledne s přáteli.

Zapomenout však nelze ani na slavné dezerty jako crème brûlée, mille-feuilles či éclair, které si mohou ti, co nedají dopustit ani na „sladkou tečku“, vychutnat se šálkem výběrové kávy pražené přímo v suterénu restaurace v pražírně Made In Coffee.

Přidá-li se k tomu také dostupné (a to jak cenově, tak i časově) polední menu, které je také jedním z charakteristických rysů konceptu casual dining, pravděpodobně není lepší místo, kde by i běžný strávník mohl do tajů špičkové francouzské gastronomie pronikat.

<Path> Kam v Praze zajít za nevšedními gastronomickými zážitky? Podívejte se na tipy naší redakce!Zdroj: Jan Witek

Trendům vstříc

I když donedávna bylo podávání delikátních pokrmů (navíc s dokonalým platingem) spojováno především s vysokou gastronomií (a ano, specificky také s francouzskou kuchyní, jež bez diskuse vždy platila za „špičku“), vytříbeným prostředím a číšníky ve smokinzích, v dnešní době tato představa bere z mnoha důvodů za své. I samy restaurace se snaží hosty přesvědčit, že by na tento stereotypní obraz měli zapomenout, protože i perfektně provedená gastronomie může mít neformální podobu, může být zábavou – a pro hosty nezapomenutelným zážitkem (a to i když na jídlo zamíří v obědové pauze). Zahoďte tedy i vy vaše dosavadní představy o „vybraných restauracích“ a směle vyrazte poznávat rozmanité (a klidně i francouzské) chutě.

Zdroj: lagare.cz, myr.io, pos.toasttab.com, escoffier.edu, fsrmagazine.com

Populární
články

Součástí vzrušení může být i dominantní postavení muže, kderý kompliment „uděluje“
HOT!

„Miliony žen“ mají v posteli úchylku, o které většina mužů ani netuší. Provazy ani důtky k tomu přitom nejsou potřeba

Autor: Martin Lyko
Semeno sice jako mlíčko trochu vypadá, konzumace mléka se na jeho chuti ovšem podepisuje negativně
HOT!

Slané, hořké, nasládlé: Na chuť semene má vliv strava, ale taky nemoci. Experimenty zkušených dokazují, co se na šmaku podepisuje nejvíc

Autor: Martin Lyko
Elektro-sex? Co dříve patřilo drsnějším povahám, je dnes už rozšířenou praktikou, která navzdory mýtům může být i velmi romantická
HOT!

Elektrosex? Co dříve patřilo drsnějším povahám, je dnes už rozšířenou praktikou, která navzdory mýtům může být i velmi romantická

Autor: Irena Piloušková
Věk by neměl být člověku překážkou vůbec v ničem
CESTOVÁNÍ

Na cestování není nikdy pozdě. 94letá seniorka boří svými dobrodružstvími z cest Instagram a zvládá to, o čem my ostatní jen sníme

Autor: Mirka Dobešová
Dlouhodobý pocit osamělosti se řadí ke stejným nebezpečím jako je kouření. Přesto je ještě velmi málo prozkoumaným jevem
TĚLO & MYSL

Cítíte osamělost? Nepropadejte depresi a raději začněte lovit bobříky, nebo se zavřete do tmy

Autor: Michal Černý
Eutanázie – měl by mít člověk absolutní právo ukončit svůj život s asistencí lékařů? Otázka, kterou budeme řešit ještě hodně dlouho
LIDÉ

Je dobrovolná eutanázie řešením problémů, anebo neexistuje hranice, kdy by se měl člověk vzdát?

Autor: Michal Černý
Jak dlouho by měl trvat sex?
HOT!

„A není to málo?“ Víme, jak dlouho by měl trvat „průměrný sex“ a kolikrát jej „průměrně“ mít

Autor: Mirka Dobešová
Misionářská poloha není jen pro heteráky
HOT!

Jak mají gayové sex? Povědomí, které mají heteráci, je přinejlepším zkreslené. Kdo si dovádění mezi muži vyzkoušel, zná rozdíl

Autor: Martin Lyko
Anální sex je často obávanou praktikou, ale při správném přístupu je to příjemné zpestření života
LIDÉ

Bojíte se análního sexu, anebo ho chcete naopak ozvláštnit? Přinášíme pár tipů pro bezpečný a příjemný zážitek

Autor: Michal Černý
Bojují vaše děti se sebevědomím? Trápí se vaši blízcí ideálem krásy? Světová hvězda Pink vzkázala své dceři, že krása má mnoho podob
TĚLO & MYSL

Bojují vaše děti se sebevědomím? Trápí se vaši blízcí ideálem krásy? Světová hvězda Pink vzkázala své dceři, že krása má mnoho podob

Autor: Irena Piloušková

E-Shop