Čím čerstvější, tím lepší? Mražené ryby z Islandu boří zažitý mýtus
[little ads never killed nobody] #spoluprace
Zdroj: Boxxi/se souhlasem

Čím čerstvější, tím lepší? Mražené ryby z Islandu boří zažitý mýtus

Mražené potraviny už si dávno nemusíme spojovat pouze s polotovary proslulými zejména v americké (pop)kultuře. Tyto potraviny totiž mohou být i nezpracované a s maximálním podílem zachovaných živin, které jsou pro tělo potřebné. Mnoho nutričních specialistů dnes sice konzumaci nezpracovaných a nejlépe čerstvých potravin doporučuje – lze toho však docílit u všech složek vyvážené stravy? Co třeba takové ryby?
Redakce Redakce Autor
4. 2. 2022

Najít kvalitní zdroj ryb a mořských plodů nemusí být tak snadné, jak by se mohlo z pultů velkoobchodních řetězců zdát. To se naštěstí rozhodl změnit Marek, zakladatel úspěšného e-shopu Boxxi.cz, který se specializuje na dovoz kvalitních mořských ryb z Islandu do Česka i zahraničí.

<Path> Nová exkluzivní kolekce H&M ve jménu ochrany životního prostředíZdroj:

Z moře rovnou na talíř? Ne tak docela

Na chvíli se vraťme zpět k chladicím regálům v obchodě. V dnešní době existuje mnoho dodavatelů, kteří se pyšní tím, jak rychle dokážou dostat rybu z moře až na náš talíř. Stinnou stránkou těchto tzv. „ultrafresh“ čerstvých ryb je však především vysoká uhlíková stopa způsobená častými závozy (navíc mnohdy v poloprázdných kamionech) a také velké plýtvání ze strany dodavatele i zákazníka (čerstvé ryby kvůli své krátké trvanlivosti často končí v koši). O původu těchto ryb má navíc zákazník prakticky nulové informace a nemůže si být tedy nikdy jist jejich kvalitou. Přesto by však byla škoda ochudit se o ryby úplně – jsou cenným zdrojem omega 3 mastných kyselin, kterých máme jakožto obyvatelé vnitrozemí nedostatek. Jedná se také o kvalitní zdroj bílkovin a obecné doporučení nutričních specialistů spočívá v konzumaci ryb alespoň 1x týdně. Jaké je tedy řešení? 

Jde to i jinak

Alternativní a zároveň mnohem udržitelnější cestou k vyváženému jídelníčku je konzumace mražených ryb. Důvodů je hned několik. Pokud se maso správně zamrazí, zachová si nejen veškeré své živiny, ale i strukturu, takže po rozmrazení bude ryba jako čerstvá. Z hlediska logistiky a uhlíkové stopy jsou mražené ryby mnohem ekonomičtějším a ekologičtějším řešením – kamiony totiž jezdí zásadně plné a zásobování je řízeno tak, že ani jeden kousek ryby nepřijde nazmar. V neposlední řadě se jedná o praktičtější řešení i pro samotného zákazníka – může si objednat větší množství ryb, ale rozmrazit a použít pouze tolik, kolik jich v danou chvíli zkonzumuje. Zabrání se tak tedy plýtvání i ze strany spotřebitele.

<Path> Víte, co znamená zkratka ESG? Tyto fondy vyrostly mezi lety 2019 a 2020 o 96 %! Nahlédněte pod pokličku etického investováníZdroj: Česká spořitelna, erstepremier.cz

Kam v Česku za kvalitou

Potenciál na trhu v oblasti mražených mořských ryb využil Marek doslova naplno. Návštěva Islandu jej uchvátila natolik, že se rozhodl opustit stálou práci v korporátu a věnovat se něčemu, co má smysl – dovážet kvalitní mořské ryby do Čech a později i do zahraničí. A rozhodně se to vyplatilo. Zákazníků každý rok přibývalo tak moc, až Marek založil vlastní e-shop Boxxi.cz. Ten se postupem času značně rozrostl a kromě mražených mořských ryb a plodů tak dnes na Boxxi.cz můžete pořídit také víno a další ingredience, které jsou nedílnou součástí každého gastro zážitku. 

Ať už jde tedy o romantickou večeři, oslavu s přáteli, nebo si prostě jen chcete udělat radost a záleží vám na kvalitě surovin – víte, kam se obrátit. A abyste si produkty z Islandu užili na maximum či jen získali kuchařskou inspiraci, na Boxxi.cz najdete také spoustu receptů, které jsou vhodné nejen pro fajnšmekry, ale i kuchařské začátečníky.

Zdroj: Boxxi/Spolupráce

Populární
články

Celý život se hnát kupředu a pak ani nemít čas na drobné radosti? To dnešní mladí lidé nechtějí
LIDÉ

Mileniálové odmítají žít jako „křečci v kole“. Jejich řešením nesmyslnosti tvrdé práce je „měkký život“, jenž se vrací k dávným hodnotám

Autor: Mirka Dobešová
Budou roušky opět „v kurzu“?
LIDÉ

Jak bude vypadat příští pandemie? Přijít může dřív, než si myslíme, varují vědci

Autor: Martin Lyko
Semeno sice jako mlíčko trochu vypadá, konzumace mléka se na jeho chuti ovšem podepisuje negativně
HOT!

Slané, hořké, nasládlé: Na chuť semene má vliv strava, ale taky nemoci. Experimenty zkušených dokazují, co se na šmaku podepisuje nejvíc

Autor: Martin Lyko
Učitelka mu nejen nepomohla situaci zvládnout, ještě přilila olej do ohně
LIDÉ

„Doufám, že jednou naše školství dojde do bodu, kdy učitelé budou umět pracovat s dětmi, jako jsem byl já. Mám trauma,“ říká mladík

Autor: Irena Piloušková
Zásnuby jsou sice romantická záležitost, na sociální sítě ale informace o vašem vztahu nepatří
STYL

Proč nepatří milostný status na sociální sítě aneb 8 věcí, které byste podle expertů neměli sdílet online

Autor: Martin Lyko
Udělat si sem tam nějaký rituál nebo meditaci ničemu neškodí, pozor byste si měli dát ale na to, když vás někdo přesvědčuje o vaší důležitosti pro celý svět
TĚLO & MYSL

Esoterika je jako droga. Při výjimečném použití vás nakopne, dlouhodobé „užívání“ vám ale může zničit život

Autor: Michal Černý
Elektro-sex? Co dříve patřilo drsnějším povahám, je dnes už rozšířenou praktikou, která navzdory mýtům může být i velmi romantická
HOT!

Elektrosex? Co dříve patřilo drsnějším povahám, je dnes už rozšířenou praktikou, která navzdory mýtům může být i velmi romantická

Autor: Irena Piloušková
Součástí vzrušení může být i dominantní postavení muže, kderý kompliment „uděluje“
HOT!

„Miliony žen“ mají v posteli úchylku, o které většina mužů ani netuší. Provazy ani důtky k tomu přitom nejsou potřeba

Autor: Martin Lyko
Řada mužů trpí duševními problémy, ale z mnoha důvodů nevyhledá pomoc
LIDÉ

„Muži se bojí projevit slabost. Než jsem šel na terapii, 10 let jsem trpěl,“ popisuje Adam. Obával se i nálepky „cvoka“

Autor: Mirka Dobešová
Misionářská poloha není jen pro heteráky
HOT!

Jak mají gayové sex? Povědomí, které mají heteráci, je přinejlepším zkreslené. Kdo si dovádění mezi muži vyzkoušel, zná rozdíl

Autor: Martin Lyko

E-Shop