Mikrovlnná trouba – nástroj „líných“ kuchařů? Naopak! Michelinský šéfkuchař popsal 4 jídla, která nejlépe chutnají z mikrovlnky
Při uzení ryb nemá konkurenci
V rozhovoru, který poskytl pro The Times, Marco Pierre White označil mikrovlnnou troubu za „senzační věc“ a prozradil, že se podle jeho názoru hodí na přípravu uzených ryb mnohem lépe než jakákoli jiná technika úpravy, například vaření nebo grilování.
„Většina lidí je dává pod gril, který zesiluje sůl," nechal se slyšet. „A pak tu máme ten ubohý způsob, kterému se říká ‚jugged kippers‘, kdy je hodí do džbánu s vařící vodou – na to zapomeňte, protože tím se jen smyje chuť.“
Na otázku, jak vypadá jeho vlastní postup, White vysvětlil: „Na talíř, potřít máslem, zabalit do potravinářské fólie, do mikrovlnné trouby, dvě až dvě a půl minuty. To je nejlepší způsob přípravy uzenáčů. I s hlavou a se vším.“
Michelinské hvězdy? Děkuji, už nechci
V roce 1995 se White stal prvním britským šéfkuchařem, který získal tři hvězdičky v michelinském průvodci. O pět let později je však slavně vrátil, protože systém hodnocení odmítl.
Když se rozhovořil o tom, jak ve svých restauracích připravoval telecí ledvinky pomocí mikrovlnné trouby, uznávaný šéfkuchař řekl: „Když jsme dřív vařili telecí ledvinky na tuku, začínali jsme s nimi v mikrovlnné troubě, protože se vařily zevnitř.”
„Nejlepší způsob přípravy ledvinek je v mikrovlnné troubě, ten nejlepší.“
„Když chcete ohřát rybí terinu, v mikrovlnné troubě – to je nejlepší,“ dodal.
Dvě minuty – a hotovo
V roce 2008 White vyvolal kontroverzi, když v pořadu Marcovy velké britské hody zašel do kavárny pro řidiče černých taxíků a poučil kuchaře, že mikrovlnná trouba je pro přípravu slaniny lepší než gril.
„Dejte si na talíř čtyři plátky,“ poradil majiteli. „Dvě, dvě a půl minuty: bingo... V mikrovlnce to jde líp. Bude to revoluce ve vaší kuchyni,“ prohlásil.
© Independent Digital News & Media Ltd