Největší sociální síť světa netvoří Facebook, ale jídlo. Sdílení pokrmů s cizími lidmi je nový gastro trend, místo si hledá i v Česku
Straight friendly
Zdroj: AdobeStock

Největší sociální síť světa netvoří Facebook, ale jídlo. Sdílení pokrmů s cizími lidmi je nový gastro trend, místo si hledá i v Česku

Návštěva restaurace, pomineme-li rychlou konzumaci obědového menu, by měla být také zážitkem. Zážitkem, který se v mnoha aspektech odlišuje od stravování doma. Není tedy divu, že obecně si představíme rozmanitý výběr pokrmů (často tak rozmanitý, až je těžké si vybrat) profesionálně naservírovaných tak, že je člověku často i líto všechna ta „gastro-umělecká díla“ příborem zničit. I svět gastronomie se ale proměňuje. A novým trendem se stává sdílení pokrmů, což má strávníky také do jisté míry spojovat.
Mirka Dobešová Mirka Dobešová Autor
11. 7. 2024

Od individualismu ke společným (gastro) prožitkům

V dnešním světě plném spěchu, shonu a individualismu se běžný způsob stravování, na který jsme v restauracích zvyklí, zdá být zcela „normálním“. V poslední době se však pozornosti postupně dostává novému trendu, který má ale poměrně dlouhou tradici i v rovině historie lidstva – sdílení pokrmů. Jedná se přitom o univerzální lidskou zkušenost přesahující hranice, kultury i generace. Vždyť i jeden z nejvíce vizionářských šéfkuchařů dnešní doby, Ferran Adria, tvrdí, že „největší sociální síť na světě tvoří jídlo, ne Facebook“.

Již od dob starověkých civilizací se lidé u jídla dělili o chléb, odlamovali si jej – a často se o něj dělili i s cizími lidmi, jednalo se jednoduše o nedílnou součást lidské interakce. Zatímco staří Řekové pořádali speciální sympozia, kde sdíleli jídlo, popíjeli víno a konverzovali, Římané se zase proslavili propracovanými hostinami, které sloužily jako platforma pro prezentaci kulinářského umění, ale i demonstraci společenského postavení. Sdílení jídla zahrnuje i řada náboženství jako posvátnou praxi (ostatně, v křesťanství jsou chléb a víno sdíleny v rámci eucharistie). Právě ke sdílení jídla se přitom pojí celá řada pozitiv od podpory utváření pout mezi lidmi (mimochodem, člověk je při sdílení jídla také „nucen“ začít kromě sebe myslet i na druhé – aby na ně něco zbylo apod.) až po tvorbu nových vzpomínek.

<Path> I pandemie koronaviru přináší nové příležitosti. Klub mu zavřeli, ale díky nové službě dnes dodává jídlo stovkám zákazníkůZdroj: Jan Witek

Ačkoliv tedy koncept společného a sdíleného jídla rozhodně není žádnou novinkou, pro mnohé se stává novým a nečekaným zdrojem uklidňující atmosféry stavící na pohostinnosti a možnosti sbližování. Individuální požitek se tak v mnoha podnicích snaží přetvořit ve společenský zážitek. V zahraničí se dokonce již restaurace, které nabízejí pokrmy tak, aby je hosté snadno mohli sdílet, označují termínem „The New Sharing“.

Tipy redakce

Samotný gastronomický koncept může být v podstatě jakýkoliv – se sdílenými pokrmy se tak lze setkat jak v moderních bistrech, etno-restauracích, v tapas barech, sushi podnicích, ale i restauracích, které sdílení pokrmů nabízejí fakultativně. Ať tak, či onak, sdílení jídla lidi spojuje a posiluje pocit komunity, což se stává pro řadu hostů velmi atraktivní. Kromě toho tento koncept vychází do jisté míry vstříc těm, kteří rádi ochutnávají a mají problém vybrat si z jídelního lístku pouze jeden pokrm (a pak jen tiše a závistivě pokukují po talířích spolustolovníků).

Zdroj: Giphy

Gastro se mění

Aplikace sdílení v praxi pak samozřejmě ovlivňuje i servírovací praxi a gastronomickou terminologii – kdy kuchaři často pracují se speciálními typy větších servírovacích talířů, které jsou pro sdílení pokrmů mezi více lidmi vhodnější. Totéž nakonec platí i pro rozvržení restaurace, potažmo rozmístění stolů tak, aby u nich mohlo sedět (a jíst) více lidí společně. Hlavní princip, který by měl být dodržen, je ale ten, že každý by se měl zvládnout obsloužit sám a aktivně se zapojit nejen do výběru, ale také sdílení konkrétních pokrmů – a to nejen s lidmi, s nimiž přišel, ale i s těmi, které vůbec nezná a setkal se s nimi poprvé právě u stolu.

Kde se již sdílí…

Podniků, kde hosté sdílí jídlo, je po světě nespočet. Třeba na španělské Mallorce se velké popularitě těší luxusní restaurace Brut, která však nenabízí k posezení ani klasické stoly, k dispozici je tu pouze barový pult. A návštěvníci si vzhledem k poměrně malé kapacitě maximálně 16 hostů často nemohou vybrat ani to, kdo bude sedět vedle nich. Otevřená kuchyně se navíc nachází přímo za barem, což podtrhuje celý zážitek, a všechny, kdo se na místo dostaví, zdejší atmosféra pomyslně skutečně spojí.

V Americe, na západním pobřeží, se zase každý den hostům otevírá kavárna République. Je vybavena dlouhými dřevěnými stoly a zdejší zařízení může vyvolávat spíš zdání středověkého rytířského hradu než dojem coffee shopu 21. století. Podnik je však velmi oblíbený – kavárna (jejíž historie je mimochodem spojena s Charliem Chaplinem) je totiž samoobslužná a hosté následně mohou usednout společně ke stolům a vychutnat si kromě kávy také společnost dalších hostů.

Ve Švýcarsku pak celý koncept přetvořili zcela k obrazu svému – a dokázali, že sdílení jídel rozhodně není jen a pouze módní trend, ale že v něm lze naleznout i sociální prvky. V rámci projektu m-eating tables tak řada švýcarských restaurací připravuje ve svých prostorech také jeden velký stůl (označený jako m-eating table), jenž je určen všem, kteří se z jakéhokoliv důvodu rozhodnou upřednostnit  konzumaci jídla s dalšími cizími lidmi. Přitom důvodů, proč jíst ve společnosti druhých (byť cizích), existuje nespočet – někdo jednoduše nechce sedět a jíst sám, jiní cíleně navazují nová přátelství, další zase tyto stoly využívají k networkingu. A zájem o m-eating tables rozhodně je, což dokládá fakt, že je nabízí již přes dvacet restaurací v celé zemi.

A u nás? V Česku je možné narazit na tapas restaurace jinak známé ve Španělsku. I ty staví na ochutnávání a sdílení – byť se nejedná o klasické restaurace, které mají na menu obvyklé „velké pokrmy“. Každopádně asi nejznámější (a také první v Česku) tapas restaurací je Medité v Mariánských Lázních. V Praze pak na tomtéž principu staví např. tapas restaurant El Camino (kromě toho u nás funguje také řada tapas barů). Se sdílením jídla (tentokrát ovšem již nejen sdílených „chuťovek“, ale i skutečných hlavních jídel) si pak v Praze pohrává také restaurace Spojka Karlín, kde si hosté mohou objednat jak klasické pokrmy „pro jednoho“, tak i ty ke sdílení (prozatím spíš mezi strávníky, kteří přijdou spolu). „Věříme, že food sharing není jen o jídle, ale také o sdílení času, zážitků a radosti z dobré společnosti,“ vysvětluje tamní manager Martin Kolář, proč se rozhodli tento nový trend také vyzkoušet. Nakolik se celý koncept v Česku zabydlí, je otázkou. V každém případě se mu dostává stále větší pozornosti. I když nemusí „sednout“ každému, nakonec je pravda, že existuje pro člověka asi jen málo tak přirozených „činností“, jako je právě sdílení času u jídla a také sdílení jídla samotného…

Zdroj: ktchnrebel.com, questandthrive.ie, uscatholic.org, united-tables.com, es.marketman.com, secretlosangeles.com, m-eating-table.com, jidloaradost.ambi.cz

Populární
články

Jan a Michaela jsou velmi sympatický pár, jehož radostná energie se přenese na každého návštěvníka
LIDÉ

„Radiátor jsme vyrobili z odřezků trubek, místo skleniček máme kádinky,“ popisují Jan a Michaela, jak k životu přivedli Loft v podhůří

Autor: Michal Černý
Je vaše přirození "dokonalé"?
TĚLO & MYSL

Vědci určili vzhled ideálního přirození. Srovnejte to vaše se stanovenými parametry, jež poslouží trans mužům při tzv. faloplastice

Autor: Mirka Dobešová
Ne vždy jsou vztahy mezi partnery jasné
LIDÉ

„Pro kamarádku jsem se jako gay stal užitečným dárcem spermatu,“ vzpomíná David. Kde je konec jeho dítěti, bohužel neví

Autor: Mirka Dobešová
„Tátu zajímalo hlavně to, abych byl ‚chlap‘. Děsí mě, že tohle bude můj život napořád,“ říká Michail, který se obává coming outu
LIDÉ

„Tátu zajímalo hlavně to, abych byl ‚chlap‘. Děsí mě, že tohle bude můj život napořád,“ říká Michail, který se obává coming outu

Autor: Irena Piloušková
Mladí konzervativci z MotorGenu se obouvají do LGBT+ „propagandy“ už ve svém zakládacím manifestu
AKTUALITY

Na českou scénu přijíždí MotorGen: mladí odpůrci LGBT+ osvěty. Při náboru dělí nováčky do tří kategorií: muž, žena a psychická porucha

Autor: Veronika Košťálková
Kudy kam?
LUXURY TRAVEL

Karlovarský výletní průvodce pro lenochy s tipem, jak nezabloudit u Bludné a objevit „filmovou lokalitu“

Autor: Redakce
Takzvaná generace sněhových vloček volá po citlivosti, v reakcích jejich odpůrců zase můžeme pozorovat efekt sněhové koule
AKTUALITY

Nejdřív snowflakes, potom snowballs. Od (domnělého) zákazu obrázkových značek ve školkách až k (ne)korektně rozdělenému Česku

Autor: Veronika Košťálková
Pro většinu lidí je odkládání úkolů běžnou součástí života, ale jen málokdo tuší, že za tím může stát něco mnohem hlubšího než jen obyčejná nuda
TĚLO & MYSL

Berete prokrastinaci jen jako nevinné odkládání úkolů na vhodnější chvíli? Dejte si pozor, může být i znakem vážné duševní poruchy

Autor: Redakce
Součástí vzrušení může být i dominantní postavení muže, kderý kompliment „uděluje“
HOT!

„Miliony žen“ mají v posteli úchylku, o které většina mužů ani netuší. Provazy ani důtky k tomu přitom nejsou potřeba

Autor: Martin Lyko
Recyklační obchody jsou stále oblíbenější, a tak už prvek něčeho nového a neviděného k propagaci dávno nestačí
TRENDY

Udržitelnost v praxi: Navštívili jsme obchod, kde použité věci či květiny mají druhou šanci. Výhodně je zde koupíte i odložíte

Autor: Michal Černý

E-Shop