Živá rakev z houby, aquamace, pohřební kapsle – pár tipů, jak být po smrti cool

Během života sledujeme trendy, zdokonalujeme svůj styl a snažíme se takzvaně držet prst na tepu doby. Není důvod, proč po smrti slevovat ze svého vkusu. Shromáždili jsme pro vás pár výkřiků módy v oblasti pohřbívání. Jejich hlavním rysem je mantra dneška: udržitelnost.

Šedý hřbitov nikoho nebaví

Možná že jsme se dosud na smrt dívali špatně. Není to konec života, jen začátek jiného. Vědec z nizozemského Delftu Bob Hendrikx přišel s revolucí v oblasti pohřbívání: s živou rakví. Tu se svými studenty ve start-upu Loop vyrobil z mycelia neboli podhoubí. Je to podzemní část houby složená z propletených vláken. Podhoubí pomáhá lidské tělo efektivně zkompostovat a živiny z něj vrací zpět do půdy. Houby navíc mají schopnost neutralizovat toxické látky, jichž je pohřbený mnohdy plný – jsou to užívané léky, látky ze starých plomb a implantátů, chemikálie v oblečení a další.

Houbová rakev sama vyroste bez umělého osvětlení nebo použití elektřiny, a to za pouhých sedm dní. Zatímco konvenční rakve s nebožtíkem se dnes v půdě rozkládají celá desetiletí, houbová rakev má tento proces urychlit na pouhé dva roky. To by mohlo vyřešit problém s přeplněnými městskými hřbitovy.

Studentský start-up už vynález testuje. Ve spolupráci s pohřebními službami proběhlo prvních deset pohřbů. Evidentně nebyl problém najít ekologicky smýšlející lidi, jimž nevadí, že jim babičku postupně sežere houba. Na webu loop-of-life.com je v předprodeji stovka dalších rakví. Webová stránka své návštěvníky vítá sugestivní otázkou: jsi odpad, nebo kompost?

Posmrtný život v podobě stromu

Nápad s návratem k přírodě měli už v roce 2004 italští designéři Anna Citelli a Raoul Bretzel, kteří přišli s projektem Capsula Mundi. Z biomateriálu vytvořili rozložitelnou kapsli, do které se umístí tělo zemřelého ve fetální poloze a přihodí se semínko stromu. Nad nebožtíkem se za nějakou dobu nebude tyčit ponurý šedý náhrobek, ale zelená koruna stromu.

Na stromy s rozpětím několika metrů by však bylo potřeba víc prostoru než na hroby v dnešních hřbitovech. Změnit hřbitovní architekturu nebude jen tak. Proto pohřbívání těl do Capsula Mundi zatím neprobíhá, ale můžete si koupit malou kapsli na vsypání popela.

„Rozhodl jsem se klub prodat, ale důvodem rozhodně není koronavirus,“ říká Petr Katanski, majitel legendárního klubu Friends12. 10. 2020

Aquamace – rozpuštěný a vypuštěný

Vodní kremace neboli alkalická hydrolýza je dalším novým způsobem, jak uspíšit přirozený rozklad tělesné schránky a nezatížit přitom životní prostředí. Tělo se umístí do nádoby z nerezové oceli naplněné tekutinou, kterou tvoří z 95 % voda a z 5 % hydroxid draselný nebo sodný. V tekutině proudící pod tlakem a zahřívané na 177 stupňů Celsia se děje to stejné jako při pohřbu do země. Jen je celý proces mnohem rychlejší, vše je hotovo za pouhých dvacet hodin. Na konci zbyde jen kostra rozdrcená na sněhobílý prášek. Tyto ostatky dostane rodina, aby je mohla rozptýlit nebo je umístit do urny.

Oproti klasické kremaci ta vodní vyprodukuje sotva pětinu oxidu uhličitého. Má však řadu odpůrců, kteří toto „rozpuštění“ v bubnu nepovažují za patřičně pietní. Aquamace je povolená od roku 2017 v pěti státech USA a ve třech kanadských provinciích. Další fanoušky si teprve bude muset získat.

Umělec vyrábí originální „ponožky“ na mužské genitálie. Chce jimi podpořit sebedůvěru mužů10. 9. 2020

Návrat ke kořenům

V České republice zatím není po alternativních způsobech pohřbívání moc velká poptávka. Přes 80 % Čechů a Češek nechá své blízké zpopelnit, a když mají hodně fantazie, dají si špetku popela zatavit do památečního skla nebo do vzpomínkového diamantu.

Ale i u nás už vznikla iniciativa, která poslední rozloučení pojímá trochu jinak. Projekt Ke kořenům rozvíjí pohřbívání ke kořenům vzrostlých stromů, byť je to zas jen vsypaný popel pořízený klasickou kremací. Se Správou pražských hřbitovů založili první český přírodní hřbitov Les vzpomínek.

Stále platí, že prach jsi a v prach se obrátíš. Pokud tento proces chcete absolvovat kreativněji než v peci nebo lakované rakvi, budete si muset ještě trochu počkat. Tak na sebe zatím dávejte pozor.

Zdroj: Bohdana Rambousková