Stop plýtvání jídlem: světoznámý kuchař vaří ze zbytků, nedopitou vodou myje nádobí. Jaké možnosti máme v Česku?

Stop plýtvání jídlem: světoznámý kuchař vaří ze zbytků, nedopitou vodou myje nádobí. Jaké možnosti máme v Česku?

Ačkoliv na světě stále existují místa, kde lidé trpí hladem, velká část světa s jídlem neumí dobře hospodařit. Až třetina všeho jídla na světě se vyhodí. Pokud by byly tyto potraviny zachráněny, nasytily by se jimi až tři miliardy lidí. V Evropě připadá na jednoho člověka 96 až 115 kg vyhozeného jídla za rok. Za záchranu tohoto jídla v Česku vzniklo několik projektů a dánská restaurace se dokonce naučila vyrábět zmrzlinu ze zbytkového chleba.
Jan Witek Witek Jan Witek Witek Autor
6. 1. 2020

Plýtvání jídlem je problémem většiny vyspělých zemí, kde je potravy jednoduše nadbytek. Ovšem nejen v zahraničí již existují rozličné projekty, které se snaží nesnězené potraviny znovu zpracovat. I v Česku tak ti, kdo se snaží svou spotřebu omezit, resp. být uvědomělí, mají různé možnosti, jak konzumovat s rozumem. Ovšem dánský šéfkuchař ze špičkové restaurace Ammas šel v aktivismu ještě dál - nabízí totiž pokrmy ze zbytků. Třeba sušenky z kávového "lógru". A ani kapka vody v jeho podání nepřijde naznar - tou, která se nevypije, myje nádobí nebo podlahy...

<Path> Z těchto barů a restaurací si užijete ty nejkrásnější výhledy, které vám vezmou dechZdroj: Jan Witek

Zůstaneme-li nejprve v našich luzích a hájích, za zmínku jednoznačně stojí projekt Zachraň jídlo, který má za cíl veřejnost v otázkách plýtvání jídlem vzdělávat. Ti, kdo se Zachraň jídlo spolupracují, pořádají informační kampaně, happeningy, ale i vzdělávací kurzy ve firmách. Projekt dokonce stojí i za vlastní kuchařkou, která má Čechy naučit, jak zpracovat jídlo, které by normálně skončilo v koši.

K boji proti plýtvání potravinami se uchýlil i známý online prodejce potravin, který má na svém webu speciální kategorii „Zachraň jídlo“, ve které nabízí potraviny s blížící se expirací za výrazně nižší cenu. Kromě toho v jeho nabídce najdete i kategorii „Ošklivé“ ovoce a zelenina, v rámci které prodává nesymetrické druhy ovoce a zeleniny, které většinou místo na pultech končí v koši.

Velkou ambici má i český projekt Nesnězeno. Jedná se o aplikaci, kterou si můžete stáhnout do svých chytrých telefonů a najdete skrze ni jídlo v českých restauracích, které se přes den nesnědlo. Vy tak můžete výrazně ušetřit a zabránit restauracím, aby připravené jídlo ke konci pracovní doby vyhodily. O velkém zájmu svědčí skutečnost, že si aplikaci do svých telefonů nainstalovalo již bezmála sedmdesát tisíc lidí a zapojilo se do ní přes 300 českých podniků.

Existuje stále více restaurací, které se snaží každým dnem využít potravu, kterou se předešlý den nepodařilo zpracovat. Na většině míst však ale stále veškeré zbytky raději vyhodí do smetí, případně do kompostu. V tom lepším případě se z den starého chleba udělají alespoň krutony do polévky...

Za konec plýtvání potravinami se ale hojně bojuje i v zahraničí. Poměrně revoluční je v tomto směru dánská restaurace Amass. Zdejší šéfkuchař se snaží ze všech potravin a surovin vytěžit maximum, ale stále je schopen tvořit gastronomii na velmi vysoké úrovni.

I když vám zdejší číšník naznačí, že menu začíná zajímavým předkrmem s chlebem, na stole přistanou velké nafouklé hranolky s omáčkou. Na první pohled to jako chléb nevypadá, ale číšník vás i nadále ujišťuje o tom, že se o chléb jedná. V tomto případě je to ve skutečnosti den starý domácí chléb, který by se normálně vyhodil, ale zdejší kuchař vymyslel recept, v rámci kterého chléb namočil, rozmačkal, smíchal s tapiokou a poté vytvaroval, usušil a usmažil ve stylu křupavých hranolek. Dlouho jste prý nejedli nic lepšího.

Kromě toho zde z použité kávy vyrábějí skvělé sušenky, tzv. lógr používají místo mouky k pečení chleba a z chleba dokážou vytvořit i chutnou zmrzlinu. Funguje to tak, že se chleba namočí ve vodě, která se poté ohřívá do doby, kdy ze škrobu vznikne škrobový cukr. Po přidání mléka se z této směsi vytvoří chutná zmrzlina, se kterou mají v Kodani velké ambice. Ačkoliv do ní nepřidávají žádný další cukr, chutná po medu.

<Path> Navštivte jedny z nejkrásnější zahradních restaurací a kaváren v ČeskuZdroj: Jan Witek

Dánská restaurace je příkladnou ukázkou toho, jak se z použitých potravin dají vyrobit opravdu zajímavé a originální pokrmy a jak již zpracované surovině lze opět vrátit její  hodnotu. Zbylou potravu zde vidí jako cennou zásobu, kterou lze využít pro tvorbu dalších chutných jídel. Restaurace má zároveň za cíl co nejvíce snížit svou uhlíkovou stopu a mimo co nejmenšího plýtvání potravinami využívají zdejší pracovníci třeba i zbylou vodu po zákaznících. Ta se vlévá do jednoho sudu a na konci směny se používá například k vytírání podlahy, případně k zalévání zahrady.

Zdroj: Zachraň jídlo, Nesnězeno, Amass

Populární
články

Mnohé studie i mediální titulky líčí generaci Z jako „kutilsky neschopnou“. Často ale zapomínají na fakt, že pronajímatelé DIY projektům příliš nefandí – a s vlastním bydlením to mají „sněhové vločky“ těžší než generace jejich rodičů
LIDÉ

Každá pátá „sněhová vločka“ se bojí vyměnit žárovku. Důvody, proč generace Z radši volá na pomoc řemeslníky, vás pobaví i rozesmutní

Autor: Veronika Košťálková
Nadnárodní firmy, které dříve ochotně slavily tzv. „pride month“ a otevřeně podporovaly LGBT+ menšinu, v důsledku změny politického klimatu „převlékají kabáty“
AKTUALITY

Přistiženy při pinkwashingu? Obří firmy ukazují LGBT+ lidem záda, duhové škrty dělá McDonald’s, Amazon i Meta

Autor: Veronika Košťálková
Londýnská restaurace The Fair Pour chce upozornit na majetkové nerovnosti – i proto bude otevřena ve speciálně vybraném termínu
FUN

„Platím dvě piva a příplatek za vilu s bazénem!“ Jak to chodí v hospodě, která majetným schválně účtuje vyšší částky?

Autor: Veronika Košťálková
Ketamin, původně vyvinutý jako anestetikum, se v posledních letech dostává do popředí jako kontroverzní nástroj pro léčbu deprese
TĚLO & MYSL

„Bral jsem 3 gramy za noc“: Proč muži používají ketamin k léčbě deprese

Autor: Michal Černý
I když spal dvanáct hodin denně, stále byl vyčerpaný a nešťastný
LIDÉ

„Na vyhoření je nejhorší, že vám ho lidi nevěří,“ vypráví Daniel o dnech na dně. „U mě to odstartoval coming out,“ dodává

Autor: Irena Piloušková
Takzvané „momfluencerky“ se pouštějí na tenký led – z pohledu mnohých narušují soukromí vlastních potomků, a ještě monetizují jejich dětství. Samy matky-influencerky ale argumentují tím, že vydělané peníze spoří dětem na jejich budoucnost
LIDÉ

„Až děti uvidí, kolik peněz mají na účtu, nebudou se na mě zlobit,“ tvrdí úspěšná „momfluencerka“. Sdílením jejich dětství vydělává statisíce

Autor: Veronika Košťálková
Daniel Krutý, zakladatel politické strany Hnutí Generace
LIDÉ

„LGBT lidé jsou součást společnosti, nemám v plánu házet je v jakémkoliv ohledu přes palubu,“ říká Daniel Krutý, zakladatel Hnutí Generace

Autor: Michal Černý
Mladší generace se stále častěji vyhýbají nejen manželství, ale též i označování svého vztahu jakoukoliv oficiální nálepkou
TRENDY

Zapomeňte na manželství aneb Čeho se bojí moderní „vztahofobové“

Autor: Redakce LUI
Takzvaní „treatleři“ si hlasitě stěžují na dovážkové služby – často jim však nedochází, v jakých podmínkách kurýři pracují
TRENDY

Napůl zákazník, napůl Hitler. Tzv. „treatleři“ jsou postrachem kurýrů i sociálních sítí. Jak rozvážkové služby mění běžné lidi na tyrany?

Autor: Veronika Košťálková
Poté, co byl Donald Trump opětovně zvolen prezidentem USA, roste raketově počet LGBT vlastníků zbraní
TRENDY

V USA prudce roste počet LGBT držitelů zbraní. Připravují se na novou vládu Donalda Trumpa

Autor: Michal Černý

E-Shop