Stop plýtvání jídlem: světoznámý kuchař vaří ze zbytků, nedopitou vodou myje nádobí. Jaké možnosti máme v Česku?
Plýtvání jídlem je problémem většiny vyspělých zemí, kde je potravy jednoduše nadbytek. Ovšem nejen v zahraničí již existují rozličné projekty, které se snaží nesnězené potraviny znovu zpracovat. I v Česku tak ti, kdo se snaží svou spotřebu omezit, resp. být uvědomělí, mají různé možnosti, jak konzumovat s rozumem. Ovšem dánský šéfkuchař ze špičkové restaurace Ammas šel v aktivismu ještě dál - nabízí totiž pokrmy ze zbytků. Třeba sušenky z kávového "lógru". A ani kapka vody v jeho podání nepřijde naznar - tou, která se nevypije, myje nádobí nebo podlahy...
Zůstaneme-li nejprve v našich luzích a hájích, za zmínku jednoznačně stojí projekt Zachraň jídlo, který má za cíl veřejnost v otázkách plýtvání jídlem vzdělávat. Ti, kdo se Zachraň jídlo spolupracují, pořádají informační kampaně, happeningy, ale i vzdělávací kurzy ve firmách. Projekt dokonce stojí i za vlastní kuchařkou, která má Čechy naučit, jak zpracovat jídlo, které by normálně skončilo v koši.
K boji proti plýtvání potravinami se uchýlil i známý online prodejce potravin, který má na svém webu speciální kategorii „Zachraň jídlo“, ve které nabízí potraviny s blížící se expirací za výrazně nižší cenu. Kromě toho v jeho nabídce najdete i kategorii „Ošklivé“ ovoce a zelenina, v rámci které prodává nesymetrické druhy ovoce a zeleniny, které většinou místo na pultech končí v koši.
Velkou ambici má i český projekt Nesnězeno. Jedná se o aplikaci, kterou si můžete stáhnout do svých chytrých telefonů a najdete skrze ni jídlo v českých restauracích, které se přes den nesnědlo. Vy tak můžete výrazně ušetřit a zabránit restauracím, aby připravené jídlo ke konci pracovní doby vyhodily. O velkém zájmu svědčí skutečnost, že si aplikaci do svých telefonů nainstalovalo již bezmála sedmdesát tisíc lidí a zapojilo se do ní přes 300 českých podniků.
Existuje stále více restaurací, které se snaží každým dnem využít potravu, kterou se předešlý den nepodařilo zpracovat. Na většině míst však ale stále veškeré zbytky raději vyhodí do smetí, případně do kompostu. V tom lepším případě se z den starého chleba udělají alespoň krutony do polévky...
Za konec plýtvání potravinami se ale hojně bojuje i v zahraničí. Poměrně revoluční je v tomto směru dánská restaurace Amass. Zdejší šéfkuchař se snaží ze všech potravin a surovin vytěžit maximum, ale stále je schopen tvořit gastronomii na velmi vysoké úrovni.
I když vám zdejší číšník naznačí, že menu začíná zajímavým předkrmem s chlebem, na stole přistanou velké nafouklé hranolky s omáčkou. Na první pohled to jako chléb nevypadá, ale číšník vás i nadále ujišťuje o tom, že se o chléb jedná. V tomto případě je to ve skutečnosti den starý domácí chléb, který by se normálně vyhodil, ale zdejší kuchař vymyslel recept, v rámci kterého chléb namočil, rozmačkal, smíchal s tapiokou a poté vytvaroval, usušil a usmažil ve stylu křupavých hranolek. Dlouho jste prý nejedli nic lepšího.
Kromě toho zde z použité kávy vyrábějí skvělé sušenky, tzv. lógr používají místo mouky k pečení chleba a z chleba dokážou vytvořit i chutnou zmrzlinu. Funguje to tak, že se chleba namočí ve vodě, která se poté ohřívá do doby, kdy ze škrobu vznikne škrobový cukr. Po přidání mléka se z této směsi vytvoří chutná zmrzlina, se kterou mají v Kodani velké ambice. Ačkoliv do ní nepřidávají žádný další cukr, chutná po medu.
Dánská restaurace je příkladnou ukázkou toho, jak se z použitých potravin dají vyrobit opravdu zajímavé a originální pokrmy a jak již zpracované surovině lze opět vrátit její hodnotu. Zbylou potravu zde vidí jako cennou zásobu, kterou lze využít pro tvorbu dalších chutných jídel. Restaurace má zároveň za cíl co nejvíce snížit svou uhlíkovou stopu a mimo co nejmenšího plýtvání potravinami využívají zdejší pracovníci třeba i zbylou vodu po zákaznících. Ta se vlévá do jednoho sudu a na konci směny se používá například k vytírání podlahy, případně k zalévání zahrady.