Restaurace, v níž je menu plně podřízeno sezónnosti, nadchne nejen jídlem, ale i hrdě se procházejícími pávy

Na kvalitu potravin či jejich původ dnes dbá každá lepší restaurace. Ovšem plánování menu dle sezónnosti a jeho pravidelná měsíční obměna, to je již něco, co se jen tak běžně nevidí. A přesně to nabízí restaurace Le Grill, která navíc poskytne posezení v luxusních prostorách…a když budete mít štěstí, budete se moci kochat také pohledem na v zahradách pochodující pávy…

Autor: Mirka Dobešová / Zdroj: MD / 22. 11. 2019

Restaurace v centru Prahy se samozřejmě doslova předhánějí v tom, která z nich hostům nabídne exkluzivnější pokrmy a reprezentativnější místo k posezení. Někdy však není třeba k tomu, aby byl zážitek ze servírovaného jídla nezapomenutelný, připravovat rybu fugu (což je japonská „pochoutka“, která ovšem konzumenta může stát i život…), protože jednoduše postačí doslova kouzlit v kuchyni s kvalitními sezónními potravinami. A přesně to dělají v restauraci Le Grill, jejíž kuchaři si již také vysloužili náležitá prestižní ocenění.

To, že samotné prostory restaurace jsou skutečně exkluzivní, je do jisté míry dáno i tím, že Le Grill je součástí špičkového hotelu The Grand Mark Prague. I proto si hosté za příznivého počasí mohou vychutnat také bezprostředně přiléhající zahrady, v nichž se s náležitou důstojností prochází překrásní pávi. Pohled na ně si však lze užít i z do vnitrobloku směřující části restaurace, která má podobu prosklené „zimní zahrady“. Ačkoliv posezení je tu skutečně příjemné, ten pravý zážitek přijde až se servírovanými pokrmy.

1. 7. 2019Někteří tučňáci jsou gayové, srovnejte se s tím, vyzývá londýnská ZOO. U kterých dalších zvířat je homosexualita běžná?

Jelikož jsme Le Grill navštívili na samém konci října, hlavními ingrediencemi menu byly houby, dýně, celer, řepa, květák a hrušky. A protože hruška je ovoce vhodné nejen do dezertů, rozhodli jsme se ji ochutnat v kombinaci s espumou z modrého sýra, s listovým salátem a lískooříškovými chipsy. Ovšem ještě před tím, než nám byl tento předkrm naservírován, jsme pro „nabuzení“ chuťových buněk měli možnost ochutnat amuse-bouche, jednohubku, jejímž základem bylo králičí maso a tematicky nescházelo ani hruškové pyré a křupavý chips, na kterém byla chuťovka servírována. Podobně jako v tomto případě, tak i v rámci předkrmu společně jednotlivé suroviny skvěle „hrály“, a to nejen chuťově, ale i strukturou. Lehoučká espuma se tak perfektně doplňovala s křehkým, ale křupavým medově-nasládlým oříškovým chipsem, hruška dodala patřičnou svěžest. Ochotným personálem doporučené víno pak chuťový zážitek jen podtrhlo.

Podzimní téma nescházelo ani napříč výběrem hlavních chodů, z nichž jsme se rozhodli ochutnat hřbet z přeštického prasete se špekovým muffinem, konfitovanou šalotkou a celerovým pyré. Nejenže pokrm na talíři vypadal jako umělecké dílo, ale i v tomto případě maso skvěle korespondovalo s hutnějším knedlíkem, velmi jemným pyré, ale i křupavými šalotkovými kroužky. V kombinaci s výběrovým červeným vínem tak ani hlavnímu chodu nebylo naprosto co vytknout.

A jelikož klasickým závěrem každého menu je dezert, rozhodli jsme se tentokrát vydat trošku nestandardní cestou a zvolili namísto něj (ke skvělému vínu) výběr evropských sýrů s kořeněným čatní a ovocným chlebem s ořechy. Nejenže i k příjemnému odpolednímu posezení by tyto sýry byly velmi důstojným pohoštěním, ale i „pouhý“ ovocný chléb rozhodně stojí za ochutnání. Abychom však nebyli ochuzeni o „něco sladkého“ na závěr, k degustaci nám byly připraveny minidezerty – kokosový a minicheescake. A mít ještě nějakou tu konzumační kapacitu navíc, určitě bychom nezůstali jen u této drobné ochutnávky.

20. 9. 2019Móda podle Rachel z Přátel – Ralph Lauren uvádí při příležitosti 25. výročí legendárního seriálu speciální kolekci

Restaurace Le Grill tedy rozhodně dokáže uspokojit každého, kdo si rád vychutná perfektně připravená jídla, vynikající vína, ale také posedí ve velmi reprezentativně vypadajících prostorách (nemluvě o tom, že nám večer hudebně zpříjemnil také pianista). Kromě toho, že každý měsíc se můžete těšit na originální pokrmy ze sezónních surovin (lákavé speciality tak Le Grill samozřejmě připravuje i na období blížících se Vánoc), které ocení i nároční strávníci, k dispozici je také velmi příznivě naceněný byznys lunch (ve všední dny od 11 do 15 hodin). A jelikož ideální podmínky pro pozorování zdejších pávů panují dopoledne, můžete v Le Grill využít i menu snídaňové.

Jednoduše řečeno – v Le Grill jsou připraveni využít prakticky jakoukoliv denní dobu a také jakoukoliv příležitost k tomu, aby každému naservírovali pokrmy, které již restauraci zajistily např. ocenění 4. nejlepší restaurace v Česku nebo umístění v žebříčku TOP 20 nejlepších českých restaurací v Maurerově výběru Grand Restaurant…A to již stojí nejen za pozornost, ale především za ochutnání!