Ochutnejte i vy svíčkovou Wellington, pokrm milovaný elitami. To vše v prostorách, kde se jídlo mění doslova v zážitek

Mánes Restaurant, který tvoří hned trojice podniků umístěných ve zrekonstruovaných prostorech funkcionalistického objektu přímo na pražském nábřeží, může ve srovnání s ostatními restauracemi kromě skutečně delikátních pokrmů nabídnout i zážitek z chvil v něm strávených. Když totiž člověk odtrhne zrak od talíře, může si konkrétně v Art Restaurantu Mánes vedle k dokonalosti připravených pokrmů vychutnat také fresky Emila Filly zdobící stropní klenby, výhled na Vltavu a nezřídka i klavírní performance. V restauraci lze totiž obdivovat také (dodnes používané) klavírní křídlo, na nějž hrával i sám Jaroslav Ježek…

Autor: Mirka Dobešová / Zdroj: MD / 18. 10. 2019

Každý milovník dobrého jídla jistě rád poznává nová místa, kde může nejen ochutnat skvělé pokrmy, ale kde zároveň bude moci strávit čas v okouzlujících prostorách, v nichž panuje příjemná atmosféra. Přesně to plnou měrou nabízí i jeden z trojice podniků Mánes Restaurantu. Díky geniu loci – tedy Masarykovu nábřeží a také bezprostřední blízkosti paláce Žofín – lze navíc říci, že Art Restaurant Mánes je ideálním místem, kam se vydat nejen na pracovní oběd (restaurace totiž nabízí i klasické polední menu), ale kde se setkat také při jakýchkoliv výjimečných příležitostech.

Po náležitém ocenění zdejších prostor tedy usedáme a než se stihneme pustit do důkladného zkoumání menu, ochotný personál se ujímá iniciativy a představuje aktuální nabídku. Ačkoliv by jistě bylo možné „testovat“ rozmanité chutě, jež pestrý jídelníček skýtá, jako perfektní volba pro deštivé odpoledne se zdá být jedna z největších specialit, kterou lze v jídelníčcích vyhlášených restaurací naleznout, tedy hovězí svíčková Wellington. Že se jedná skutečně o prvotřídní delikatesu dokládá i fakt, že se právě tento pokrm pojmenovaný údajně po Arthuru Wellesleym, vévodovi z Wellingtonu, který porazil samotného Napoleona, probojoval např. i do oficiální kuchařky Bílého domu. Prezidenti Kennedy i Nixon totiž na svíčkovou Wellington nedali dopustit.

21. 10. 2019Život končí v 50? Stárnutí prožívají gayové mnohem hůře než zbytek populace

A v čem je svíčková Wellington tak „speciální“? Vyžaduje skutečně precizní zpracování – pravá hovězí svíčková je obalena do směsi hub, zabalena do výběrové sušené šunky a nakonec zapečena v kabátku z  listového těsta. A právě závěrečná tepelná úprava vyžaduje dodržování striktních postupů (a sledování teploty masa) tak, aby bylo propečené „tak akorát“. Přesto se stále do jisté míry jedná o „alchymii“ vyžadující především četné zkušenosti kuchaře, jelikož kvalita výsledku je vždy zřejmá teprve až po rozkrojení…

I díky tomu se ze svíčkové Wellington v režii Art Restaurantu Mánes stává skutečný zážitek, pokrm čerstvě vytažený z trouby totiž ke stolu přiveze sám kuchař, který se zároveň ujímá i porcování přímo před očima hostů. Fascinovaně jsme tedy sledovaly (my, dvě ženy, které jsme nikdy nesebraly dostatek kulinářské odvahy, abychom se o přípravu „Wellingtonu“ pokusily samy doma), jak se pod čepelí nože rýsuje perfektně dorůžova připravená svíčková servírovaná dále s bramborovým máslovým pyré a také s omáčkou Madeira z portského vína, která chuť masa skvěle podtrhuje.

Svíčková Wellington je krájena přímo před očima hostů

Hovězí svíčková Wellington je pak v Art Restaurantu Mánes určena pro dva až čtyři strávníky. A to je třeba zdůraznit. Jelikož pro dvě strávnice se jedná o porci více než velkorysou. S lehkým srdcem tak lze říci, že tato perfektně připravená svíčková zapečená v křehkém listovém těstě skvělé zasytí nejen dva statné muže, ale klidně i čtveřici žen – zejména pokud se rozhodnou i pro předkrm či polévku (což my jsme – právě v kontextu gramáže hlavního chodu – neučinily).  

I s ohledem na to, že hlavní chod byl skutečně vydatný, také při výběru sladké tečky ke kávě jsme si raději nechaly poradit. Ačkoliv na obrácený jablečný koláč s oříškovou drobenkou a créme fraiche se nám v typicky podzimním odpoledni sbíhaly sliny, na základě doporučení jsme raději zvolily „lehčí“ variantu sladkého potěšení, tedy specialitu podniku – čokoládový Mánes dezert s višněmi. Ten, jelikož jej tvoří čokoládová ganache, tonka mousse (vyrobená z tzv. tonkových bobů, tedy fermentovaných semen, která jsou velmi oblíbena právě v cukrařině), marcipán a višně, se nám doslova rozplýval na jazyku (a asi není třeba zdůrazňovat, jak skvělá kombinace čokolády s višněmi skutečně je).

28. 6. 2019ROZHOVOR: Tanečník Filip Jankovič prozradil, jak si vypracovat postavu na léto a co aktuálně chystá

Pokud tedy budete zvažovat, kam se vydat příjemně posedět a přitom si užít vynikající jídla, je Art Restaurant Mánes rozhodně skvělou volbou. Tým kuchařů pod vedením Jaroslava Zahálky navíc kromě klasických sezónních nabídek samozřejmě připravuje také menu k mnoha různým slavnostním příležitostem, v nejbližší době tak lze v „Mánesu“ ochutnat např. husí delikatesy, které budou v nabídce v souvislosti se svátkem sv. Martina. A není pochyb, že konkrétně konzumace svatomartinské husy bude také jednou z mála neopakovatelných příležitostí k setkání s blízkými či přáteli.