Koktejly pro letošní léto: Domácí suroviny, vinné "spritzy" i míchaná piva!
Tak schválně, jaké trendy v koktejlech si pamatujete? Jednu chvíli to vypadalo, že všichni pijí mojita s nejrůznějšími příchutěmi. Přibližně před třemi lety zase do českých barů jako uragán vtrhl vinný sladký koktejlík Aperol Spritz a zdá se, že se oblibě bude těšit i nadále.
Jak to tedy vypadá letos? Inu, zdá se, že spritzy stále většině lidí chutnají. Klasickému Aperol Spritzu se ovšem zrodilo několik konkurentů. Prvním z nich je Hugo. Neznáte ho? Pravděpodobně se s ním letos seznámíte. Jedná se o koktejl na základě šumivého vína, tentokrát ovšem s bezinkovou šťávou a mátou. V letním vedru krásně osvěží. Jen pozor, aby toho osvěžování nebylo až moc. Všichni známe dobře tu rovnici, která zní koktejl + koktejl + koktejl + vedro rovná se podlaha.
Long drinky na vinném základě jsou populární, ne každý ale fandí bublinkám ve vínu. I to ale jde snadno obejít. Osvěžující spritz se dá namíchat i z Viney či jiné vinné limonády, sody a Fernetu. Podle toho, jak „ostré“ drinky vám vyhovují, můžete sáhnout buď po klasickém Fernetu Stock či po jemnější citrusové variantě.
Podle serveru Refinery29 se také do módy vrací oblíbený kávový drink jménem Espresso Martini. Skutečné martini v něm nehledejte, jedná se o směs kávového likéru, espressa, cukrového či medového sirupu. Klasické se podává s vodkou, ovšem existuje mnoho variant pro ty, kteří preferují jiné alkoholové základy. Takže proč si oblíbený drink neozvláštnit třeba tequillou a Baileys, karibským rumem – anebo třeba právě Fernetem? S každým základem chutná koktejl trochu jinak, místa pro experimentování je mnoho.
Trendy se ale netýkají jen primárních alkoholických ingrediencí. Kdo nestrávil posledních pět let zalezlý pod kamenem, ten si musel všimnout vlny zájmu o vše lokální, přírodní a udržitelné. Tato vlna se nevyhnula ani koktejlům. Takže se připravte na nejrůznější bylinky a jejich tresti, domácí ovocné sirupy a limonády, či čerstvé ovoce ze zahrádky na ozdobu.
Mimochodem, jednu ingredienci by tu chtělo obzvláště vypíchnout. Jedná se o docela obyčejnou okurku. Není to tak dávno, kdy čeští spotřebitelé zjistili, že nepatří jen do salátu či do láku a v nejrůznějších kavárnách a restauracích si oblíbili okurkové limonády. Teď přichází čas okurkových koktejlů. Okurkové mojito už asi ochutnal leckdo. Ale co třeba takový okurkový Tom Collins nebo Margarita?
Pryč je také doba kdy se pivo pilo samotné, nebo se jím zapíjela opečená klobása. I z piva se dají udělat osvěžující letní drinky. To ví asi každý, kdo navštívil některou z mexických restaurací a ochutnal třeba místní „michelady“ čili koktejly z piva, limetky, chilli a dalších ingrediencí. Výtečná je třeba i klasická Bloody Mary, pokud ji připravíte na pivním základě.
Zapomenout ale nesmíme ani na nealkoholické koktejly, jejichž obliba stále stoupá. Nemusíte se omezovat jen na klasické dobře známé drinky a jejich „virgin“ variace, zkuste si vzít inspiraci z odstavce o lokálních potravinách a surovinách. Kombinace čerstvého ovoce, ledu a bylinek je pro léto perfektní. Pochutnáte si bez kapky alkoholu (tedy pokud nepoužíváte přezrálé ovoce) a ještě budete mít příležitost vyzkoušet netradiční chutě.