Přestaňte plýtvat jídlem! Třetina potravin končí na smetišti, hodnotu mají jako HDP Švýcarska!

Valí se to na nás ze všech stran. Omezme plýtvání! Je čas přestat nakupovat zbytečnosti, auto nahradit kolem či koloběžkou – nebo alespoň elektromobilem – a u jídla dbát na to, aby výroba surovin za sebou nezanechávala příliš velkou stopu. Jenomže i přesto leckdy plýtváme. A zejména tím jídlem.

Autor: Petr Opršal / Zdroj: dTest, ZachraňmeJídlo, Neplejtvák, Blesk / 26. 4. 2019

Miska ovoce, která vypadá tak krásně, ale už okolo ní létají mušky. Netradiční druh špenátu, který jsme koupili, aniž bychom věděli, jak s ním vařit, až se z něj přirozeným procesem stal protlak. Zapomenuté rohlíky, které už se nehodí ani do strouhanky, jelikož hrají všemi barvami.

Je to tak. Jídlem prostě plýtváme více, než by se nám asi líbilo. Průměrný Čech podle serveru Blesk ročně vyhodí 81 kilogramů jídla. Jak uvádí jiný server Zachraňjídlo, většinou více plýtvají domácnosti singles než ty, kde je více členů. Důvod je jednoduchý – špatný odhad. Člověk, který žije o samotě, si snadno do zásoby nakoupí více potravin, které se rychle kazí. V rodině by se zkonzumovaly, ovšem single je vyhodí. Lidé, kteří žijí o samotě, tak vyhodí o polovičku více jídla než ti, kteří žijí ve větším počtu.

25. 4. 2019Nevidomí a slabozrací na internetu: „Chytré telefony ani sociální sítě nám potíže nedělají. Jedině snad ty obrázky…“

Mnoho lidí také stále nechápe rozdíl mezi datem minimální trvanlivosti (DMT) a nápisem „spotřebujte do“. Ten druhý se vyskytuje nejčastěji na mléčných či masných výrobcích, které podléhají rychlé zkáze. Třeba prošlý jogurt či šunku proto ani obchodník nesmí nabízet. Zato DMT najdete třeba na sušenkách, brambůrcích a jiných trvanlivých potravinách. Potraviny po DMT můžete najít i v obchodech. Obchodník je smí prodávat, pokud je řádně označí a oddělí od ostatního zboží.

Každopádně pro vás to znamená fakt, že opravdu nemá smysl vyhazovat trvanlivé potraviny jen proto, že u nich prošlo datum DMT. Časopis dTest uvádí, že daleko lepším ukazatelem jsou senzorické vlastnosti jednotlivých potravin. Pokud stále voní tak, jak mají, neraší na nich žádná plíseň a chuť je také v pořádku, téměř s jistotou je takovou potravinu stále možné konzumovat bez jakýchkoliv zdravotních následků.

V Česku také vyrostlo mnoho obchodů, které nabízejí takřka výhradně zboží po DMT či třeba jogurty těsně před vypršením trvanlivosti. Na takovém obchodním modelu není nic špatného. Těstoviny, chipsy či čokolády se rozhodně nezkazí o půlnoci data minimální trvanlivosti, sýru či jogurtu se dva dny do data spotřeby také rozhodně nic nebude. A vzhledem k tomu, že v podobných obchodech velmi často najdete potraviny či nápoje ze zahraničních trhů, ještě máte možnost ochutnat něco nového.

Novinkou poslední doby jsou také služby, které umožňují omezit plýtvání i provozovatelům nejrůznějších restaurací, nebo třeba cukráren, pekáren a kaváren. Jednou z nich je pražský projekt Neplejtvák. Nesnědené porce denních meníček, dortíků nebo třeba i steaků už nemusí končit svou pouť v odpadu. Vydělá obchodník, zákazník i příroda. Obchodník prodá i nesnědené jídlo, zákazník na něj dostane slevu oproti původní ceně a jídlo zbytečně neskončí v koši.

„Podporujeme Zero waste, a proto jsme rádi, když si zákazníci na jídlo přinesou své vlastní krabičky. Nejsme první, kdo s takovým nápadem přišel. Inspirovali jsme se ve Skandinávii, kde už je „neplejtvák“ skoro každý, a proto věříme, že to bude fungovat i u nás,“ uvádí Alena Hlubučková z Neplejtváku.

17. 4. 2019Perfektní zvuk, ergonomii a skvělý design, to vše nabízí výrobky značky Yenkee

Jak uvádí server Zachraňjídlo, přibližně třetina vyprodukované potravinářské produkce naprosto zbytečně skončí v koši či na skládce. Tržní hodnota zbytečně vyhozeného jídla pak přibližně odpovídá HDP Švýcarska. Jeden nemusí být ekolog nebo třeba zapřisáhlý  vegan, aby si uvědomil, jaký problém je zcela zbytečné plýtvání potravinami. Naštěstí v tomto případě není vůbec těžké začít sám u sebe. Ať už mírněním zbytečných nákupů, tak nákupem věcí, které by bez ohledu na svou skutečnou kvalitu a nezávadnost skončily na smetišti.