Restaurace Bastion Prague Restaurant: Skrytý poklad architektury i gastronomie v centru Prahy

Občas i na člověka, který zná své město „jako své boty“, přijde chuť objevovat něco nového a tradičně netradičního. Přesně takovými slovy se dá popsat luxusní restaurace Bastion, kterou najdete mezi Vyšehradem a Karlovem. Čeká tam na vás zážitek jak pro oči, tak pro chuťové buňky.

Autor: Petr Opršal / Zdroj: Bastion / 11. 3. 2019

Ta část staré Prahy, která se nachází v trojúhelníku přibližně vymezeném Albertovem, Vyšehradem a Karlovým náměstím, ta je snad vlastně poslední částí centra, kam nedolehla ani bezhlavá pustota turistické rezervace Starého Města, ani hipsterská gentrifikace Vinohrad a Karlína. Poklidná, nekašírovaná, převážně univerzitní část Prahy plná krásných parků a výhledů nabízí návštěvníkovi spoustu skrytých pokladů.

27. 6. 2019Potápění se žraloky a zasloužený odpočinek aneb kam vyrazit na dovolenou

Jedním z nich je právě restaurace Bastion Prague, skrytá ve stejnojmenné části městského opevnění, projektovaného už za dob Karla IV. Stavba nijak netrčí do panoramatu, zato její zahrada poskytuje nádherný výhled na Vyšehrad a do Nuselského údolí. Celkový dojem doplňuje výstava bronzových soch Michala Gabriela. Své dílo zde vystavoval například Olbram Zoubek. Citlivá stavba z pera architektů Miroslava Cikána a Pavly Melkové, která vznikla revitalizací zanedbávané části hradeb, byla také v roce 2012 oceněna Grand Prix Architektů.

Ale do Bastion Prague se nechodí jen za uměním a architekturou, ale také za gastronomickým zážitkem, pořádají se zde i svatby, firemní akce i nejrůznější eventy. Přiznám se, ve zdejší restauraci, kde číšníci nosí bílé rukavičky a podávají ta nejvybranější čerstvá jídla mi, bylo nejprve trochu stydno, že jsem sem vyrazil v outfitu vhodném spíš na Náplavku.

Ochotná dvojice ve složení číšník a sommeliér mi hned nabízí šestichodové degustační menu a k němu výběr speciálně vybraných vín. Rád se nechám překvapit a vést. Brzy na stůl přichází první víno, čerstvý Riesling a amuse bouche, uzený losos s výbornou tapenádou. Buňky jsou už příjemně navnaděny. Dalším chodem je tataráček z mladého býka uzený kouřem z třešňového dřeva. Na stole přistává pod skleněným poklopem, který ho uchovává vyuzený. Jeho chuť doplňuje vydařená papriková remuláda.

Ještě víc jsem ale nadšený z další chuťovky. Tou je jemný levandulový kozí sýr, který doprovází trocha ořechů a pistácií v javorovém sirupu, pečená hruška a čekankový salát. K tomu suché italské víno Le Lave a moje chuťové buňky jsou v sedmém nebí. Kombinace sladkého a slaného, jemného a výrazného, všechny chutě se krásně doplňují. Nic nechybí, nic netrčí, nic nepřebývá, tohle je doslova symfonie.

Jako další na stole přistává nasládlý kukuřičný krém s artyčokem, mušlí svatého Jakuba a řepnými domácími chipsy. Zajímavá kombinace, které svědčí živější a ovocnější víno, ale hlavní bod oběda teprve přichází.

Tím je Filleto Bastion, plátky hovězí svíčkové prokládané parmskou šunkou s jemnými brambůrky grenaille. Na ni mi ještě pan číšník strouhá lanýže. Sommelier pak vybírá zcela geniální kombinaci vína. Izraelské košer víno Mount Hermon je příjemně ostré a živočišné, maso perfektně doplňuje. Lanýže pokrm krásně provoní, maso je chutné a šťavnaté.

5. 6. 2019Střídavý půst – zázračná dieta našich předků, nebo způsob, jak ještě více přibrat?

Z degustačního menu zbývá už jen poslední chod, sladká dezertní tečka. Tou je popcornový shot, pohárek popcornového krému se slaným karamelem, zdobený popcornem a „medovými hnízdy“, výbornými sladkými voštinami. K dezertu si ještě dávám kávu a pak už je čas jít. Odcházím rozhodně spokojený a potěšený jídlem, designem i výhledem na Prahu.