Nejen trávicí potíže mohou souviset s nesnášenlivostí některých potravin. Odhalte konkrétní problém z pohodlí domova

Podle odhadů odborníků postihuje tzv. potravinová intolerance až několik desítek procent populace. Ne všichni ale o tomto svém problému vědí. Ačkoliv tyto obtíže nejsou život ohrožující, způsobují diskomfort a není namístě je podceňovat. Jak ale zjistit, že potravinovou intolerancí trpíte? Docela snadno…

Pokud člověk trpí zažívacími obtížemi, pravděpodobně jej také napadne začít přemýšlet o tom, co, kdy a v jakém množství jedl. Ovšem spojení mezi konkrétním jídlem a problémy, jako je bolest hlavy, únava, ale na druhou stranu i nespavost či dokonce deprese, to již na mysl jen tak někomu nepřijde. Přitom právě potravinová intolerance, ale také potravinové alergie mohou být příčinou mnoha nežádoucích stavů. Zatímco donedávna ale bylo třeba pro zjištění toho, co by obtíže mohlo způsobovat, navštívit odborníka, dnešní moderní doba nabízí mnohem širší možnosti. Zjistit, zda náhodou netrpíte právě potravinovou intolerancí, je totiž možné z pohodlí vlastního domova, a to díky speciálním testům, které jsou dostupné i na českém trhu.

Martin (28): Nevím, jak bych mohl narušit rodinu a jiné základy státu. Žiju svůj život, všechno platím a přispívám na dobré účely, tak ať mě nechají žít8. 12. 2020

Alergie vs. potravinová intolerance

Rozdíl mezi potravinovou intolerancí a alergií na potraviny je také klíčovým důvodem, proč mnozí o tom, že jejich tělo negativně reaguje na určité potraviny, ani nevědí.

Alergie na potraviny se totiž v drtivé většině případů projeví ihned – a nezřídka se jedná o reakci o velmi silnou, např. v podobě vyrážek, kýchání, otoků, průjmů či zvracení.

Nejčastějšími „alergeny“ jsou různé typy ořechů, dále vejce, mléko či ryby. A je zároveň vhodné říci, že potravinové alergie postihují cca 2,5 % populace.

To potravinová intolerance je doslova „jiná story“. Ačkoliv její výskyt je dle již zmiňovaných odhadů mnohem častější, zároveň o mnoho méně lidí ví, že jí trpí. Příznaky se totiž projevují s mnohem větším časovým odstupem a s konkrétními obtížemi se člověk může začít potýkat i několik dní (či dokonce týdnů) poté, co problematickou potravinu zkonzumuje.  Zcela klasickými původci problémů jsou v tomto případě kravské mléko a obiloviny (resp. laktóza a lepek), negativně však tělo může reagovat také na množství další potravin, nejčastěji ovoce, zeleninu a ořechy.

Jelikož nejčastějšími projevy potravinové intolerance jsou např. silné bolesti hlavy, nadýmání, únava nebo kožní či respirační potíže, je jasné, že jen málokdo si je spojí s tím, co před několika dny jedl. Jak navíc naznačuje praxe, když už lidé vyhledají odbornou pomoc a odhalí, v čem konkrétně byl problém, zjistí, že se s příznaky potravinové intolerance potýkali prakticky celý život, aniž by o tom věděli.

Kde je problém?

Zjistit, která potravina je spouštěčem problémů, je v případě potravinové intolerance mnohem obtížnější než v případě alergie. Hrát si na „potravinového Sherlocka Holmese“ tak skutečně nemá smysl. Tou nejspolehlivější metodou, jak odhalit, na kterou potravinu organismus reaguje odmítavě, je pak krevní test. Dle jeho typu lze navíc zjistit nejen reakce na celou řadu potravinových alergenů a také potenciálních škodlivin, ale i na některá léčiva či barviva.

Tereza Kadlecová, autorka příručky Ona a ona plánují rodinu: Ne všechny ženy, které spolu v páru mají děti, jsou lesby28. 1. 2021

I když samotné „testování potravinové intolerance“ může znít poměrně vědecky a pro odpůrce návštěv lékařů i děsivě, dnešní moderní metody umožňují komfortní provedení testu klidně i v prostředí vlastního obýváku. Využít totiž lze „korespondenční“ testovací sady, které jsou určeny pro domácí odběr krevního vzorku a jeho následné odeslání do laboratoře.

V Česku právě takovéto testovací sady nabízí společnost Vital Life Diagnostics a nabídka testů na potravinovou intoleranci uspokojí jak ty, kteří mají zájem o provedení základního testu (konkrétně základní test potravinové intolerance testuje reakce na přítomnost IgG protilátek na 59 běžných potravinách), tak i ty, kteří potřebují test komplexnější (např. test Foodprint 220+ zkoumá reakce na více jak 220 potravin a kromě toho následně poskytuje také návod pro optimalizaci jídelníčku). Vybírat však lze i z testů, které jsou určeny specificky pro vegetariány, vegany, osoby trpící kandidózou apod.

Postup „samotestování“ je velmi snadný, dle návodu člověk provede odběr krevního vzorku a ten zašle do spolupracující laboratoře. Výsledky pak obdrží e-mailem do tří pracovních dní od přijetí vzorku. Pokud vás tedy trápí „nevysvětlitelné“ potíže, je na čase zaměřit se na jejich možnou příčinu. Možná se nakonec po obdržení výsledků budete sami divit, že jste vlastně trpěli úplně zbytečně.