Díky modernímu vybavení kuchyně zvládnete nejen profesionální vaření sous-vide, ale i práci baristy

Z vaření a pečení se stal prakticky životní styl. Každý, kdo touží po skutečně kvalitních pokrmech, se dnes s mnohem větší pečlivostí zaměřuje nejen na suroviny, ale také na volbu adekvátního způsobu přípravy. Na popularitě tak získává např. vaření ve vakuu, které nejenže nechává vyniknout chutím potravin, ale zároveň přispívá k zachování živin. Jak tedy na tzv. sous-vide? A proč by vaše moderní kuchyně měla být téměř chytřejší než vy sami?

Pomalé vaření ve vakuu, přesně to je podstata moderní úpravy pokrmů, která přišla z gastro Mekky – Francie, a je tedy příznačně označovaná jako sous-vide (což ve francouzštině znamená právě „ve vakuu“). Proč se tento postup stává čím dál více populárním? Maso je díky přípravě sous-vide šťavnatější, zachovává si svou texturu a ve výsledku mnohem lépe chutná. Ačkoliv se může zdát, že se jedná o velkou vědu, když člověk pochopí princip, zjistí, že sous-vide zvládne s přehledem i doma.

Ovládáte jazyk lásky? Díky této speciální „řeči“ budou vaše vztahy konečně bez chyby28. 7. 2020

Základem úspěchu při přípravě pokrmů metodou sous-vide je dodržení nejen přesného času, ale také teploty vody (obvykle mezi 50 – 60 stupni, světoví kuchaři se ale dokonce přou i o desetiny a doporučují 58,3 – 58,4 stupně), v níž se (resp. v tzv. vodní lázni) zavakuované maso nebo zelenina vaří. Proto je třeba vybavit kuchyň také adekvátními spotřebiči, které veškerou práci vlastně odvedou za vás.

Konkrétně se neobejdete především bez parní trouby (příp. kvalitní trouby s termostatem) a vakuovačky. Tu lze sice v domácích podmínkách nahradit, k čemuž postačí uzavíratelné sáčky, z nichž lze přebytečný vzduch vytlačit např. ponořením do vody, zavakuování v takovém případě však samozřejmě nebude příliš kvalitní, čemuž bude odpovídat i výsledek. Tím veškerá „gastro-alchymie“ končí a naopak začíná čas pro kuchařskou kreativitu. Jelikož díky sous-vide vaření si všechny suroviny zachovávají svou šťavnatost, chutě a především nepřichází o důležité výživové látky, je tento způsob úpravy pokrmů ideální pro přípravu ryb, steaků a také zeleniny. Receptů pro běžné smrtelníky na pokrmy sous-vide sice zatím mnoho není, na druhou stranu např. Google Play nabízí množství aplikací, které se na přípravu sous-vide zaměřují. 

Speciální vakuovací zásuvka pokrmy připraví na jejich následnou tepelnou úpravu

Pokud byste ale nakonec sous-vide přípravě doslova propadli, samozřejmě ji i v domácích podmínkách můžete povýšit prakticky na restaurační úroveň, a to díky pořízení adekvátního vybavení. To si lze v dnešní době zakoupit i do běžné kuchyně, množství firem nabízí přímo komplety pro sous-vide vaření, vyzkoušet můžete např. troubu s programem sous-vide v kombinaci s vakuovací zásuvkou Siemens. Právě ta umožňuje hned trojici stupňů procesu vakuování v zásuvce a trojici také mimo ni. Naopak pečicí trouba s parním ohřevem kromě programu pro sous-vide disponuje také programem pro kynutí a dalšími 11 způsoby ohřevu. Technologické nadšence pak jistě potěší fakt, že tuto troubu lze díky aplikaci Home Connect nastavovat dokonce pomocí mobilního telefonu. Aplikace Home Connect navíc také nabízí celou kuchařku na úpravu pokrmů způsobem sous-vide. 

Chytrá domácnost?

Jak je zřejmé již na příkladu mobilním telefonem ovládané pečicí trouby, technologický pokrok se nevyhnul ani kuchyni. Běžnými pomocníky tak dnes jsou rozličné chytré senzory, kdy např. některé trouby sledují míru vlhkosti a dokonce umí určit, v jaké fázi je pečivo hotové a zároveň ideálně propečené (tím tedy zamezíte i nežádoucímu vysušení). Vedle toho některé trouby také přesně vědí, jak se který koláč nebo masový pokrm připravuje.

Ničím neobvyklým nejsou ani teplotní sondy, které jsou již přímo součástí trouby – při přípravě masa vás tak trouba upozorní, kdy je pokrm připraven přesně dle vašeho přání (medium, well done…). Chytré však mohou být i varné desky, konkrétně ty indukční nejenže disponují množstvím přednastavených programů (např. pro rozpouštění másla nebo čokolády), ale dokonce umí teplotu i regulovat např. po dosažení bodu varu nebo specificky při smažení tak, aby nedocházelo k přepalování tuku.

Promiskuita: muž „kanec“ vs. žena „dě*ka“. Kvůli dvojímu metru jsme se naučili lhát o svých skutečných sexuálních životech9. 6. 2020

Zkrátka však nepřijdou ani ti, co si chtějí užívat opravdu „smart“ kuchyni, tedy kuchyni takovou, která je ovladatelná prostřednictvím mobilního telefonu nebo tabletu. Ano, spotřebiče můžete mobilem ovládat, ty vám zároveň umí dát vědět, že jídlo je hotové (nebo např. že je třeba jej podlít či doplnit vodu při vaření v páře). Na trhu jsou však také trouby s integrovanou kamerou, díky níž lze přípravu jídla sledovat online přímo v mobilu. Podobně chytrá může být také lednice, díky integrované kameře tak např. některé lednice Siemens umožňují prohlédnutí jejich obsahu v době, kdy se zrovna člověk prochází supermarketem a přemýšlí, co mu doma schází...

Možnosti chytré kuchyně se ale samozřejmě neomezují jen na přípravu jídel, ale týkají se i nápojů. Díky aplikaci Home Connect tak lze rozšířit např. menu kávovaru o přípravu 19 kávových nápojů z celého světa. Nejen vy, ale i vaši hosté, si pak právě na tabletu, mobilu či chytrých hodinkách můžete vybrat jak konkrétní typ kávy, tak i její sílu.

Váš kávovar prostřednictvím aplikace Home Connect promění kuchyni v kavárnu

Kávovar nejenže „objednávku“ přijme a kávy připraví, ale dokonce jednotlivé nápoje prostřednictvím displeje označí jménem a konkrétní uživatelské nastavení si zapamatuje. Takže si doma můžete zřídit prakticky profesionální „kavárnu“…Jednoduše řečeno, možnosti dnešních kuchyní a spotřebičů jsou prakticky neomezené. V široké nabídce všech přístrojů si pak vybere jistě každý, doslova dle vlastní chuti...

Pokud byste se o veškerých možnostech chytré kuchyně chtěli dozvědět více či jste se chtěli poradit o výběru spotřebičů, můžete zavítat také do Brand Experience Centra, které se nachází na Radlické 350 v Praze. 

Zdroj: BSH Spolupráce