Změna vnímání chuti skrze moderní technologie by mohla pomoci nemocným, ale i planetě

Moderní technologie pronikají do všech oblastí lidského života a stravování není žádnou výjimkou. Jak naznačují některé technologické novinky, především restaurační byznys pravděpodobně čeká nespočet inovací a lidé se mohou těšit doslova na zážitkové stravování. Virtuální realita totiž míří i na naše stoly.

Autor: Mirka Dobešová / Zdroj: yellrobot.com, slate.com, foodnavigator.com / 21. 3. 2020

Lidské smysly – ačkoliv např. bez zraku či sluchu si mnozí život ani nedokáží představit – jsou velmi variabilní a při trošce snahy také lehce oklamatelné. A právě toho se snaží využít technologický průmysl, který pracuje s virtuální realitou. Možností, jak přesně ošálit lidský zrak i chuť, je přitom mnohem více, než by se na první pohled mohlo zdát.

14. 2. 2020Žádný rodič 1 a 2, rodinu tvoří otec a matka. Vladimir Putin slíbil, že nikdy nepovolí manželství leseb a gayů

Jíme očima?

Představte si, že jste si sedli ke stolu a nasadili si brýle pro virtuální realitu. Na talíři před vámi leží hydrokoloid známý jako agar-agar, nízkokalorické zahušťovadlo vyrobené z mořských řas, které ale bylo pomocí 3D tisku upraveno do podoby sushi. To, co prostřednictvím speciálních brýlí vidíte, je tedy sushi rolka. Jakmile ji uchopíte a přiblížíte k ústům, aktivují se rozptylovače na head-setu a uvolní vůni zázvoru, wasabi a sojové omáčky. Začnete kousat a…máte pocit, že jíte skutečně sushi. Přesně takto vypadá jeden z možných scénářů, na němž pracují vědci v rámci projektu Nourished, aby mohli zákazníkům nabídnout gastronomické zážitky ve virtuální realitě.  

Principielně výše zmiňovaný projekt pracuje se základní tezí, že většina chutí, které vnímáme, je vlastně podmíněna tím, jak o chuti přemýšlíme a jak si ji představujeme. Právě chuťově vjemy jsou přitom podle vědců úzce provázány s našimi dalšími smysly – čichem, zrakem, hmatem, ale dokonce i sluchem. „Představte si narozeninový dort, není to jen tak nějaké jídlo, jedná se o dezert, s nímž si spojujeme také prožitky a další představy. Vidíme dort, ale k němu se pojí mnoho dalších prožitků souvisejících s vjemy, slyšíme zpěv, vidíme svíčky, dekorace. Celá situace je o komplexním zážitku,“ popisuje Jinsoo An, zakladatel projektu Nourished.

Vítejte v (gastro) džungli

Virtuální realita však může mít v restauracích mnohem více způsobů využití. V Tokiu již nyní funguje restaurace Tree by Naked, v níž návštěvníky celou konzumací jídla provádí virtuální vypravěč a jednotlivé pokrmy jsou doprovázeny např. světelnou show, rozličnými zvuky, ale i efekty, jako jsou třeba poryvy větru. Ke stolu se však dostaví i virtuální zvířata, a to nejen ta hospodářská, ale i ta, která byste zblízka ve volné přírodě potkat ani nechtěli (lvi, tygři, žraloci apod.).

Na Ibize pak zájemci o ojedinělý zážitek mohou navštívit restauraci Sublimotion, ta – ačkoliv nedosahuje šíří virtuální reality kvalit konkurenčního podniku v Tokiu – nabízí jeden z nejdražších gastronomických zážitků na světě. Z peněženky byste tak museli vytáhnout i několik tisíc dolarů. Přitom restaurace nenabízí virtuální realitu pro kompletní menu, ale má v ji v nabídce jen jako jeden „speciální chod“.

9. 3. 2020Nejslavnější body positive influenceři, kteří učí ostatní mít se rádi takoví, jací jsou

Podle Ana by však virtuální realita mohla být také způsobem, jak snížit např. spotřebu masa či omezit rybolov. Virtuální realita by totiž mohla umožnit, aby lidé byli přesvědčeni, že jedí třeba hovězí burger nebo mísu mořských plodů, a přitom by konzumovali zcela odlišné pokrmy. Podobně by ale virtuální realita mohla pomoci také lidem s poruchami příjmu potravy, ale klidně i dětem (či spíš jejich rodičům), které odmítají jíst zeleninu. Přesto je však stěžejní otázkou všech těchto pokusů s virtuální realitou především to, zda mohou moderní technologie skutečně globálně změnit lidské chuťové prožitky…