Žádný alkohol, spousta tuků a „pocit luxusu“ – přesně to je trend našeho stravování v nejbližších letech

Voda s čínskými houbami, nápoje plné povzbuzujících látek, zdravá a čerstvá strava a množství tuků. Přidáme-li k tomuto výčtu ještě rozličné alternativní mouky (a obecně omezení příjmu obilných produktů) a důraz kladený na potraviny, které jsou „udržitelné“, vyvstane před námi – podle tvrzení odborníků založených na sledování měnících se spotřebitelských zvyků – stravovací obrázek následujících několika let.

Podobně jako se mění životní styl, mění se ruku v ruce s ním také stravovací trendy. Jen málokoho by ještě před pár lety napadlo, nakolik se rozrostou řady vegetariánů či veganů, stejně tak na popularitě dnes získaly mnohé potraviny, po nichž by ještě před nedávnem „ani pes neštěkl“. A tak snídáme ovesné vločky, svačíme avokádo, tofu a vše zapíjíme litry vody. Hovoří se také o uměle vytvořeném mase a o tom, že se náš jídelníček časem radikálně promění. Co nás ale čeká v nejbližších letech?

Závislost na lásce jako skutečná nemoc těch, co nemají rádi sami sebe8. 7. 2020

Tuky, tuky, tuky

I když by se mohlo zdát, že mnozí stále tuky považují za největšího nepřítele štíhlé linie, opak je pravdou. Pryč jsou dny, kdy nízkotučné diety byly hitem. Mainstreamem se naopak postupně stávají paleo a keto diety, které upozorňují na prospěšnost „dobrých tuků“ (ty jsou třeba v másle, vejcích, ale i již zmiňovaném avokádu), na nichž také staví. „Lidé aktivně vyhledávají jídla, která v nich vzbuzují jistý pocit luxusu, ale která je především správně nasytí,“ konstatuje Melissa Abbot, kulinární specialistka společnost The Hartman. Podmínkou v tomto případě je ale nízký (nebo nulový) obsah cukrů – díky tomu člověk nastartuje „spalování“.

Čerstvé a zdravé

Ať už máte o svačince jakékoliv představy, tytam jsou doby, kdy zahrnovala rohlík se salámem (v lepším případě), jídlo z fast foodu (v horším případě) nebo slané brambůrky a tyčinky (v tom nejhorším případě). „Spotřebitelé dnes hledají efektivní způsoby, jak zakoupit zdravější a jednoduše funkční potraviny,“ doplňuje Kelly Landrieu, globální koordinátorka značky Whole Foods Market. A tak se již v mnoha obchodech s potravinami objevují balené předpřipravené saláty, sandwiche, roste popularita bister, kde je čerstvost na prvním místě. Lidé do jídelníčků také začínají zařazovat potraviny, které hojně využívali naši předci, ale postupně upadly v zapomnění (pohanka, obecně luštěniny, ale třeba i červená řepa, kozí sýry ad.). Strava se tak stává pestřejší, vyváženější a v některých případech i částečně dochází ke snížení spotřeby masa.

Místo alkoholu funkční nápoje

Nejen stále více se rozmáhající „suchej únor“ naznačuje, že mnozí lidé se postupně snaží vzdávat konzumace alkoholických nápojů. To ostatně dokládají i statistiky, podle kterých především mladí lidé preferují nealko. To se přitom netýká jen tvrdého alkoholu, ale i piva – to pro změnu naznačuje i změna trhu, na kterém v posledních letech důležitou roli hrají různá nealkoholická piva s příchutěmi.

Kromě nealko nápojů však na popularitě postupně rostou takové výrobky, které díky užitým přísadám mohou člověku pomoci cítit se lépe. Specificky se jedná o různé přírodní adaptogeny (výtažky z rostlin), které lidem pomáhají přizpůsobit se stresu, aniž by bylo třeba stimulovat se kofeinem, cukry či jinými energetickými produkty. „Spousta ingrediencí pochází z ajurvédské nebo tradiční čínské medicíny,“ shrnuje Abbott. Proto se stále častěji objevuje v nápojích i potravinách např. ashwagandha (z kořene žen-šenu) nebo houby jako reishi a chaga.

Kromě adaptogenů se však v segmentu nápojů začínají objevovat také tzv. nootroopika (chytré „drogy“, potravinové doplňky či funkční potraviny) s aminokyselinami, které stimulují kognitivní funkce, produktivitu i paměť. Ničím neobvyklým také není přídavek kolagenu, kořenů pampelišky a dalších potravinářských produktů. „Pití, které prospívá trávení, zároveň pomáhá kvalitě pokožky. Nakonec člověk vypadá jen tak zdravě, jak zdravý je uvnitř,“ dodává Abbot.

Sbohem, mouko

Základ na pizzu z květáku byl teprve začátek. Rozličná zrníčka, semena a zeleninu lze využít pro výrobu prakticky jakéhokoliv pečiva, chlebem počínaje, muffiny konče. Podle nutričních poradců je zřejmé, že aktuálním trendem je volba funkčních a kvalitnějších ingrediencí a náhrada obilné mouky je toho důkazem. K dostání je tak již mouka mandlová či kokosová, existuje ale také „mouka“ vyrobená z rozemletých semen – máku, slunečnicových semen a lnu. Všechny tyto alternativy jsou nejen vhodné pro všechny, co chtějí omezit příjem obilí, ale také mají různá dietní omezení. „Ačkoliv alternativy pšeničné mouky vznikly zejména pro ty, kdo ji nemohli jíst, dnes jsou čím dál oblíbenější mezi všemi, kdo hledají potraviny s vydatnějšími výživovými hodnotami,“ dodává Laundrieu.

CUCKOLDING: co muže láká na sledování jejich protějšků při sexu s jinými?27. 7. 2020

Ekologie a udržitelnost

Nejenže se mnoho trendů zaměřuje na zdraví a pohodu, roste i zájem o komplexní svět. „Spotřebitelé začínají mít zájem o informace, jak se jejich jídlo pěstuje, odkud pochází a nakolik je jeho produkce šetrná k přírodě,“ tvrdí Landrieu. I proto se mnohé firmy snaží zaměřovat na šetrné zemědělství a také produkty doplňují podrobnějšími informacemi o jejich původu.

Jednoduše řečeno – lidem už není jedno, co jedí. A tak se kromě samotné kvality potravin začínají informovat i o tom, kde byly pěstovány či vyrobeny. Snad tento zájem v obecné rovině bude přínosem pro všechny strany.

Zdroj: huffpost.com, health.com