Pivovar Rožmberk: Výlet pro milovníky skvělého jídla, luxusního piva a panenské přírody
Co je však pro následující řádky nejdůležitější je místo, kde jsme strávily podstanou část našeho výletu. Ubytovaly jsme se totiž na několik dní v Pivovaru Rožmberk, který byl po velice zdařilé rekonstrukci pro své hosty otevřen v červenci tohoto roku.
Hotel se opravdu nachází přímo v budově historického pivovaru, kde nabízí netradiční ubytování v luxusních pokojích, přičemž z některých je krásný výhled na hrad Rožmberk. Všechny pak mají opravdu pohodlné postele, prostornou koupelnu se sprchovým koutem, minibar, psací stůl i stylové křeslo k posezení s knihou. Je zde opravdu vše pro rodinnou dovolenou, romantický výlet ve dvou, ale i třeba pracovní cestu. Navzdory opravdu horkým dním a nocím nám bylo v pokoji velmi příjemně i bez klimatizace. To je výhoda staré budovy se silnými zdmi, která ani za stovky let neztratila své izolační vlastnosti. Nevýhodou naopak pro někoho můžou být schody, kterých je tu více než dost, a absence výtahu. To by měli vzít v úvahu rodiny s kočárky, starší lidé i vozíčkáři. Je to však opravdu jediná výhrada, kterou bych ke zdejšímu ubytování mohla zmínit.
Foto: Kamila Kraftová
Rozhodly jsem se pro pobyt na pět nocí, i proto, že v okolí se nabízí spousta možností, jak užívat letní dny jak v horku, tak i v dešti. Kupříkladu jen nedaleké Lipno láká ke koupání a dalším vodním sportům. My se rozhodly pro šlapadlo a neodolaly skokům do osvěžující vody. Plavání daleko od břehu, bez cákajících dětí i trochu zkalené vody, to má rozhodně své kouzlo.
V dalších dnech jsme se nechaly zlákat turistickými stezkami ve zdejších hlubokých lesích. Cesta do Vyššího Brodu a na Čertovy kameny ubíhala příjemně, nejen díky stínu, ale také velkému množství lesních plodů. Borůvky, maliny a ostružiny nám bohatě nahradily chybějící svačinu, průzračná ledová voda v potoce osvěžila naše zpocená těla … Prostě ráj na zemi!
Avšak upřímně, ta svačina nám vůbec nechyběla také proto, že po snídani, která byla součástí našeho pobytu, jsme zůstaly syté až do večeře, na kterou jsme se také vždy těšily právě do místa našeho ubytování.
Ti, kterým už někdy kolem poledne kručí hlady v břiše, se nejspíše zeptají: Co to je za kouzelné snídaně, že vás zasytí na celý den? A je to vůbec možné? Ano, je. A nebojte, dobře tenhle pocit znám, neboť to také často mívám.
Snídaně v Pivovaru Rožmberk jsou tak bohaté a rozmanité, že jsme nedokázaly odolat a dlouho seděly a poctivě se snažily ochutnat od všeho alespoň kousek. Bylo to těžké, ale slastné a neodolatelné zároveň. Ovoce všeho druhu, nás zlákaly hlavně dokonale zralé melouny, dále palačinky, lívance, domácí džemy, nezbytná vejce – míchaná i volská oka, do křupava vypečená slaninka, klobásky, párečky, sýry, šunky a salámy, jogurty a cereálie… Bylo toho opravdu hodně a vše čerstvé a chutné. Samozřejmě nechyběly nápoje, skvělá káva, čaje i ovocné džusy.
A když už jsme u toho jídla, ráda vám přiblížím celkovou gastronomii místní restaurace, kam jsme každý večer přicházely opravdu natěšené.
Menu zde mají upravené podle své polohy, tedy vskutku jihočeské. Navzdory štědrým porcím hlavního chodu jsme se nechaly zlákat i předkrmy. Vítězem se stal nejspíše dokřupava upečený bůček, nakrájený na jemné plátky a podávaný s nakládanou zeleninou a sweet chilli omáčkou. Rozplýval se na jazyku a s místním pivem ladil dokonale.
I ostatní předkrmy byly skvělé. Kapří hranolky, cibulové kroužky nebo tatarák... zkrátka perfektní! Také prezentace napovídala, že šéfkuchař zdejší kuchyně naprosto ví, co dělá a zcela sebejistě nás naladila na už hlavní chod. Nyní tedy k němu.
Hlavní roli zde hraje maso! Guláš, líčka, koleno či řízek. Vlastně běžná a obyčejná jídla, ovšem v luxusním provedení a moderní prezentaci. Maso v guláši se jen rozplývá, špekové knedlíky jsou nadýchané a lehká pikantnost omáčky svádí k dalším douškům zdejšího lahodného piva. Kdo by přeci jen raději nějakou variantu bez masa, s klasickým smaženým sýrem zde rozhodně taky neuděláte chybu. Křupavý, vláčný a se skvělými vařenými brambůrky a domácí tatarkou. A když budete chtít jíst opravdu zdravě, tak salát s grilovanou broskví, balkánským sýrem a zálivkou z malinového piva vám udělá neskutečnou radost.
A na konec nesmí chybět dezerty, které jsou zde, jak se hezky česky říká, jako nebe v hubě. Hlavní roli zde pro nás hráli obří borůvkový knedlík se šodó a císařský trhanec s malinovou omáčkou. Tu chuť ani nedokážu popsat, ale klidně bych se sem vracela jen díky ní.
No a protože pivovar je to, co je zde hlavním smyslem činnosti, zmíním na konec ještě právě výrobu piva. To se zde uskutečňuje již od roku 1590 a teď, po menší přestávce a i díky nadšení místního sládka a velice zdařilé rekonstrukci, vchází opět do povědomí místních i návštěvníků. Zatím se denně čepuje čerstvá jedenáctka ležák a 14° IPA (svrchně kvašené pivo s vyšším obsahem alkoholu a dominantní hořkostí), ale chystá se toho mnohem více. Těšít se můžeme na piva pšeničná i černá, která bude možné ochutnat také v rámci prohlídky pivovaru. Navíc i těla sportem a celodenními výlety znavená bude možné osvěžit a zrelaxovat v chystaných pivních lázních! Takže až přijedete příště třeba právě vy, budete moct vyzkoušet tuhle skvělou vymoženost, já bych ji brala hned.
Ještě mnoho a mnoho argumentů bych našla pro návštěvu tohoto místa, to by ale bylo psaní na několik stránek a pro to tu není bohužel prostor. Určitě chci ale ještě zmínit milý, úsměvavý, ochotný a velice schopný personál.
Tak jim držme palce, ať jim v Rožmberku vydrží nadšení a přijeďte je podpořit, nebudete rozhodně litovat.