Projezte se Olomoucí: Navštivte bistro michelinského šéfkuchaře, Forejtovu zážitkovou restauraci a gin & tonic ochutnejte jako dort
Straight friendly
Zdroj: tourism.olomouc.eu - se svolením

Projezte se Olomoucí: Navštivte bistro michelinského šéfkuchaře, Forejtovu zážitkovou restauraci a gin & tonic ochutnejte jako dort

První asociací, když se řekne „Olomouc“, jistě může být spojení s univerzitou. Ano, studentů je v Olomouci mnoho, čemuž do jisté míry odpovídá i to, jak město žije. Někoho také mohou napadnout tvarůžky (ne, syrečky jim tu nikdo neříká), ty ale pocházejí z nedalekých Loštic. Ovšem co se týká jídla a gastronomie, nejen ty zdejší poměry neznalé Olomouc rozhodně dokáže velmi mile překvapit.
Mirka Dobešová Mirka Dobešová Autor
4. 8. 2023

Špičková gastro tour Olomoucí

Úroveň gastronomie se v Česku v poslední dekádě velmi zvedla. Lidem záleží na tom co, ale také kde jedí. Totéž platí pro kávovou kulturu. A olomoucká gastro scéna rozhodně nezahálí. Vlastně tu skvělé podniky rostou jako pomyslné houby po dešti a pokud by byla řeč přímo o gastro turistice, jejíž popularita také významně stoupá, na Olomouc byste si měli vyhradit minimálně prodloužený víkend. A plánovat předem.

Že v místě, kde dříve bylo hodolanské divadlo, dnes (vedle casina) sídlí také skvělý podnik jednoho z porotců reality show MasterChef Přemka Forejta, restaurace Entrée, vědí pravděpodobně všichni, co je zážitkové gastro alespoň trošku zajímá. Jistě, není to úplně místo, kam si odskočíte na obědové menu – ideálně je naopak docela dobré ověřit si, zda bude v restauraci volno, a příp. si udělat rezervaci. To pak platí dvojnásob pro různé speciální akce, které se tu také konají. Klasické degustační menu i s párováním vín (či nealko nápojů) tu nabízejí běžně – a i v tomto případě lze jistě mluvit o zážitku. Ovšem pokud byste chtěli přece jen ještě něco navíc, určitě stojí za to vyčkat, až bude v nabídce něco, co vás vystřelí nejen do pomyslného gastro nebe. Jak si takovou událost představit? Namátkou jmenujme třeba velikonoční Poslední večeři Páně, během níž se sám Přemek Forejt převtělil do role Ježíše, nebo menu na téma Sedm smrtelných hříchů při příležitosti 7. narozenin restaurace…

Pokud by na vás ale Entrée bylo „až moc“, netřeba mít obavy, že v Olomouci nenajdete žádný jiný skvělý podnik. Vyzkoušet můžete třeba Long Story Short, restauraci, která se navíc pyšní také skvělou lokalitou a překrásnými kulisami olomouckých hradeb (a nabízí tu i ubytování). I tady si našli vlastní cestu a díky tomu, jak ke tvorbě pokrmů přistupují, se probojovali dokonce i do televizní reality show Zdeňka Pohlreicha – Souboj restaurací. Mimochodem, co by kamenem dohodil a zbytek vyběhl do kopce, se nachází tzv. „letňák“, olomoucké letní kino. I letos v létě sem lze zavítat na film, koncert či stand up a občerstvit se v přilehlém gril baru, kde to v létě vždycky žije.

Perfektní volbou pro skutečně rychlý, ale zároveň vymazlený oběd, je pak také bistro michelinského šéfkuchaře Romana Pauluse. Jen s parkováním, byť návštěvníci bistra tu mají vyhrazeno pár parkovacích míst, to vzhledem k umístění nebývá zrovna hitparáda, tak příp. auto nechte v nedalekém obchodním domě Šantovka. Vzhledem ke konceptu, který Roman Paulus zvolil, oběd i s dezertem zvládnete s přehledem za hodinu (takže i nově na dvě hodiny zkrácené parkování zdarma v Šantovce vám bohatě vystačí). A zatímco na návštěvu zmiňovaného Entrée je potřeba počítat přece jen s větší časovou dotací a hlavně budgetem (v případě degustačního menu pro dva v řádu tisíců), u Romana Pauluse se jeden skvěle nají (i v případě výběru speciality) za cenu okolo tří stovek. Jen pozor – bistro je v provozu pouze ve všední dny a navíc jen do 15.30.

A pokud byste chtěli vyzkoušet něco méně mediálně profláklého, vydejte se třeba do nově otevřeného Bistra Nro 66, kde skvěle pracují s moderní česko-moravskou kuchyní, používají lokální produkty a navíc si tu každý kromě samotného jídla nepochybně vychutná i prostředí. V Šemberově ulici, kde se bistro nachází, na vás totiž bude shlížet Vetřelec, ale třeba i spoře oděné dívky s deštníky. V téže oblasti (přímo v místě, které bývá označováno jako „vodní kasárna“) si pak na své přijdou i vegetariáni a vegani, když navštíví restauraci Koza zůstala celá.

<Path> Italové praží kávu „do mrtva“, mít na mlýnku čerstvě upraženou kávu je hřích: Barista a pražič Marcel Bíza vyvrací kávové mýtyZdroj: MB/Made in Coffee/La Gare

Je libo kávu?

Stejně jako v řadě dalších měst i v Olomouci se se skvělými kavárnami prakticky roztrhl pytel. Začneme-li na Dolním náměstí (které je, paradoxně, nahoře – kdežto to Horní zase najdete dole), zavítat můžete do „silně návykové“ kavárny Naše café (druhou pobočku lze navštívit na náměstí Republiky). Onen podtitul je zvolen velmi příznačně, jedná se totiž o sociální podnik, kde jsou zaměstnáni lidé po léčbě závislostí. Vy si každopádně můžete vybudovat závislost na zdejší kávě a také vynikajících dortech... a posedět na zahrádce s výhledem přímo na Mariánský sloup. Hned vedle se pak nachází další skvělá kavárna, velmi stylové Café Trieste (návštěvu téhož podniku si pak mohou dopřát také obyvatelé Prahy, Brna i Ostravy, kde má pobočky).

Faktem vlastně je, že při procházce centrem budete o výborné kavárny doslova zakopávat. Od kavárny Henri (ta má v olomoucké Holici i svou vlastní pražírnu) přes kavárnu se srdcem na dlani Café La Fée až po Coffee Library. Tady si můžete dát bez problémů gin s tonicem a překvapivě nebude k pití, ale bude to geniální dort. Byť v názvu figuruje káva, je to vlastně také moderní bistro, takže si tu můžete vychutnat brunch, oběd i lehkou svačinu.

Nedaleko dómu, tedy katedrály sv. Václava (když už budete v Olomouci, kulturní stránka věci by vám také neměla uniknout – inspiraci na další poznávání můžete čerpat např. zde) pak najdete bistro Bistrá kráva (ano, jmenuje se skutečně takto), kde si opět na své přijdou jak milovníci skvělého jídla, tak i kávy.

Sladká tečka

Ať už si kávu po obědě objednáte kdekoliv, možná vám k chuti přijde i něco sladkého. Třeba takový (ne)tradiční štrúdl! Ten v mnoha různých variacích (sami budete určitě překvapeni, jakých podob štrúdl může nabývat) můžete ochutnat v olomoucké Štrúdlárně – nachází se také v samém srdce města, podél tramvajových kolejí směrem z centra k náměstí Republiky.

A pokud by bylo libo spíše zmrzlinové osvěžení, aktuálně asi nejvíce táhne nedaleká řemeslná zmrzlinárna Tomivo, kterou možná někteří znají již z jiných měst. Variantou B pak je Zmrzlinárium Café Centro, příp. možná ještě lépe situovaná pobočka Zmrzlinárium Flora, která se nachází právě v parku u olomouckého výstaviště. Ostatně, procházka parkem by měla při návštěvě Olomouce být také samozřejmostí – a kdybyste toužili po gastro programu i tam, tak si s sebou přibalte deku a piknikový koš. Mezi ostatní piknikující totiž bez problémů zapadnete.

Zdroj: Redakce/autorský text, tourism.olomouc.eu

Populární
články

„Že jsem adoptovaný, jsem se dozvěděl ve čtrnácti, kdy jsem mamce předložil několik důkazů,“ vypráví Victor, který prošel tranzicí
LIDÉ

„Že jsem adoptovaný, jsem se dozvěděl ve čtrnácti, kdy jsem mamce předložil několik důkazů,“ vypráví Victor, který prošel tranzicí

Autor: Irena Piloušková
Nick Vujicic je jednou z nejvýraznějších osobností nejen na poli motivačních řečníků, ale i křesťanských kazatelů
LIDÉ

Nemá ruce ani nohy, přesto pomáhá milionům lidí po celém světě: Příběh Nicka Vujicice, jednoho z nejlepších motivátorů současnosti

Autor: Michal Černý
Na londýnské klubové scéně se znovu objevila droga zvaná M-cat nebo také „mňau mňau“. Někteří uživatelé ji přirovnávají k pervitinu
TĚLO & MYSL

Do klubů se vrací „mňau mňau“ – levná droga, která páchne po kočičí moči. „Při střízlivění jsem brečela 6 hodin,“ popsala mladá žena

Autor: Veronika Košťálková
V dnešní době již cukrovka nebývá jakkoliv limitující
TĚLO & MYSL

„Abych zhubnul, přestal jsem si píchat inzulín,“ vzpomíná diabetik Ivan na svůj boj s diabulimií, nemocí, o které se nemluví

Autor: Mirka Dobešová
Na první pohled se Natron neliší od jiných jezer, ale zkuste si do něj na chvíli strčit ruku...
CESTOVÁNÍ

Jezero, které mění zvířata v kámen. Natron v Tanzánii je jedno z nejkrásnějších a zároveň nejsmrtelnějších míst na světě

Autor: Michal Černý
Proces šedivění se dá urychlit stresem, zvolnění tempa ale bohužel opačný efekt nemá. I tak ale můžete pro svoji kštici leccos udělat
TĚLO & MYSL

Dá se zvrátit šedivění vlasů? Nebo aspoň zastavit řídnutí? „Dejte pozor na oleje a přehnané masírování,“ radí vlasová odbornice

Autor: Veronika Košťálková
Volba vhodného oblečení je v byznysu třeba
LUI BUSINESS

Úspěšní muži vědí, jak se správně obléknout: Zásadní módní pravidla, která by měl znát každý, kdo touží po kariéře a vyšším výdělku

Autor: Mirka Dobešová
Daniel Black, který sám sebe označuje za „detrans aktivistu“, ochotně chodí do médií jako pomyslný „odstrašující příklad“, k čemu může tranzice vést
AKTUALITY

Komu skutečně pomáhá „detrans aktivista“ Daniel Black? „Zmatení“ cis teenageři to nebudou

Autor: Veronika Košťálková
Už jste někdy odešli z kina předčasně jen kvůli tomu, že byl snímek příliš nechutný? S nejnovějším hororem to budete moct napravit
KULTURA

Nový horor šokuje svou extrémní brutalitou. Diváci opouští kina už po několika minutách promítání

Autor: Michal Černý
Jóga na židli je snadná a efektivní
TĚLO & MYSL

Změňte posedávání na gauči ve cvičení, jež posílí tělo i mysl. Prvky jógy zvládnete vsedě i s obyčejnou židlí, denně postačí 5 minut

Autor: Mirka Dobešová

E-Shop