Projezte se Olomoucí: Navštivte bistro michelinského šéfkuchaře, Forejtovu zážitkovou restauraci a gin & tonic ochutnejte jako dort
Špičková gastro tour Olomoucí
Úroveň gastronomie se v Česku v poslední dekádě velmi zvedla. Lidem záleží na tom co, ale také kde jedí. Totéž platí pro kávovou kulturu. A olomoucká gastro scéna rozhodně nezahálí. Vlastně tu skvělé podniky rostou jako pomyslné houby po dešti a pokud by byla řeč přímo o gastro turistice, jejíž popularita také významně stoupá, na Olomouc byste si měli vyhradit minimálně prodloužený víkend. A plánovat předem.
Že v místě, kde dříve bylo hodolanské divadlo, dnes (vedle casina) sídlí také skvělý podnik jednoho z porotců reality show MasterChef Přemka Forejta, restaurace Entrée, vědí pravděpodobně všichni, co je zážitkové gastro alespoň trošku zajímá. Jistě, není to úplně místo, kam si odskočíte na obědové menu – ideálně je naopak docela dobré ověřit si, zda bude v restauraci volno, a příp. si udělat rezervaci. To pak platí dvojnásob pro různé speciální akce, které se tu také konají. Klasické degustační menu i s párováním vín (či nealko nápojů) tu nabízejí běžně – a i v tomto případě lze jistě mluvit o zážitku. Ovšem pokud byste chtěli přece jen ještě něco navíc, určitě stojí za to vyčkat, až bude v nabídce něco, co vás vystřelí nejen do pomyslného gastro nebe. Jak si takovou událost představit? Namátkou jmenujme třeba velikonoční Poslední večeři Páně, během níž se sám Přemek Forejt převtělil do role Ježíše, nebo menu na téma Sedm smrtelných hříchů při příležitosti 7. narozenin restaurace…
Pokud by na vás ale Entrée bylo „až moc“, netřeba mít obavy, že v Olomouci nenajdete žádný jiný skvělý podnik. Vyzkoušet můžete třeba Long Story Short, restauraci, která se navíc pyšní také skvělou lokalitou a překrásnými kulisami olomouckých hradeb (a nabízí tu i ubytování). I tady si našli vlastní cestu a díky tomu, jak ke tvorbě pokrmů přistupují, se probojovali dokonce i do televizní reality show Zdeňka Pohlreicha – Souboj restaurací. Mimochodem, co by kamenem dohodil a zbytek vyběhl do kopce, se nachází tzv. „letňák“, olomoucké letní kino. I letos v létě sem lze zavítat na film, koncert či stand up a občerstvit se v přilehlém gril baru, kde to v létě vždycky žije.
Perfektní volbou pro skutečně rychlý, ale zároveň vymazlený oběd, je pak také bistro michelinského šéfkuchaře Romana Pauluse. Jen s parkováním, byť návštěvníci bistra tu mají vyhrazeno pár parkovacích míst, to vzhledem k umístění nebývá zrovna hitparáda, tak příp. auto nechte v nedalekém obchodním domě Šantovka. Vzhledem ke konceptu, který Roman Paulus zvolil, oběd i s dezertem zvládnete s přehledem za hodinu (takže i nově na dvě hodiny zkrácené parkování zdarma v Šantovce vám bohatě vystačí). A zatímco na návštěvu zmiňovaného Entrée je potřeba počítat přece jen s větší časovou dotací a hlavně budgetem (v případě degustačního menu pro dva v řádu tisíců), u Romana Pauluse se jeden skvěle nají (i v případě výběru speciality) za cenu okolo tří stovek. Jen pozor – bistro je v provozu pouze ve všední dny a navíc jen do 15.30.
A pokud byste chtěli vyzkoušet něco méně mediálně profláklého, vydejte se třeba do nově otevřeného Bistra Nro 66, kde skvěle pracují s moderní česko-moravskou kuchyní, používají lokální produkty a navíc si tu každý kromě samotného jídla nepochybně vychutná i prostředí. V Šemberově ulici, kde se bistro nachází, na vás totiž bude shlížet Vetřelec, ale třeba i spoře oděné dívky s deštníky. V téže oblasti (přímo v místě, které bývá označováno jako „vodní kasárna“) si pak na své přijdou i vegetariáni a vegani, když navštíví restauraci Koza zůstala celá.
Je libo kávu?
Stejně jako v řadě dalších měst i v Olomouci se se skvělými kavárnami prakticky roztrhl pytel. Začneme-li na Dolním náměstí (které je, paradoxně, nahoře – kdežto to Horní zase najdete dole), zavítat můžete do „silně návykové“ kavárny Naše café (druhou pobočku lze navštívit na náměstí Republiky). Onen podtitul je zvolen velmi příznačně, jedná se totiž o sociální podnik, kde jsou zaměstnáni lidé po léčbě závislostí. Vy si každopádně můžete vybudovat závislost na zdejší kávě a také vynikajících dortech... a posedět na zahrádce s výhledem přímo na Mariánský sloup. Hned vedle se pak nachází další skvělá kavárna, velmi stylové Café Trieste (návštěvu téhož podniku si pak mohou dopřát také obyvatelé Prahy, Brna i Ostravy, kde má pobočky).
Faktem vlastně je, že při procházce centrem budete o výborné kavárny doslova zakopávat. Od kavárny Henri (ta má v olomoucké Holici i svou vlastní pražírnu) přes kavárnu se srdcem na dlani Café La Fée až po Coffee Library. Tady si můžete dát bez problémů gin s tonicem a překvapivě nebude k pití, ale bude to geniální dort. Byť v názvu figuruje káva, je to vlastně také moderní bistro, takže si tu můžete vychutnat brunch, oběd i lehkou svačinu.
Nedaleko dómu, tedy katedrály sv. Václava (když už budete v Olomouci, kulturní stránka věci by vám také neměla uniknout – inspiraci na další poznávání můžete čerpat např. zde) pak najdete bistro Bistrá kráva (ano, jmenuje se skutečně takto), kde si opět na své přijdou jak milovníci skvělého jídla, tak i kávy.
Sladká tečka
Ať už si kávu po obědě objednáte kdekoliv, možná vám k chuti přijde i něco sladkého. Třeba takový (ne)tradiční štrúdl! Ten v mnoha různých variacích (sami budete určitě překvapeni, jakých podob štrúdl může nabývat) můžete ochutnat v olomoucké Štrúdlárně – nachází se také v samém srdce města, podél tramvajových kolejí směrem z centra k náměstí Republiky.
A pokud by bylo libo spíše zmrzlinové osvěžení, aktuálně asi nejvíce táhne nedaleká řemeslná zmrzlinárna Tomivo, kterou možná někteří znají již z jiných měst. Variantou B pak je Zmrzlinárium Café Centro, příp. možná ještě lépe situovaná pobočka Zmrzlinárium Flora, která se nachází právě v parku u olomouckého výstaviště. Ostatně, procházka parkem by měla při návštěvě Olomouce být také samozřejmostí – a kdybyste toužili po gastro programu i tam, tak si s sebou přibalte deku a piknikový koš. Mezi ostatní piknikující totiž bez problémů zapadnete.