
Hotel Savoy Špindlerův Mlýn: Zažijte konečně léto tak, jak si zasloužíte!
Nečekaný zvrat, že? Nebojte se, nepřišli jsme o rozum, všechno má jednoduché vysvětlení s dobrým koncem. A jak už bývá zvykem, dobré příběhy mají i dobré, a hlavně zajímavé, začátky.
První republika – zlatý věk hotelu
Hotel Krone se dnes jmenuje Hotel Savoy Špindlerův Mlýn a pod ochrannými křídly sítě luxusních hotelů Asten Hotels patří bezesporu k jedněm z těch ubytovacích služeb, které byste na svých cestách, pracovních či osobních, neměli opomenout navštívit. Samotná budova (hotová a funkční) stojí totiž v tomto nádherném městě už od roku 1881, takže si pamatuje velmi mnoho důležitých historických událostí. Vzestup a naději první republiky, ale také hrůzy a beznaděj válečného stavu. Pamatuje 40letý papiňák a taky ten opojný stav svobody, když ten papiňák bouchnul.
Svoji největší slávu hotel zažil právě v období za Masaryka, tedy mezi lety 1918-38. V roce 1922 se zde ubytoval slavný spisovatel Franz Kafka, když tehdy ochořel a jako vhodný lék si naordinoval čerstvý horský vzduch. V jednom z více než 30 hotelových pokojů následně začal psát jedno ze svých neslavnějších děl – Zámek.
O dva roky později správu hotelu přebrala dcera architekta – Elsa, jež se provdala za Ernsta Teichmanna a společně začali šířit jeho dobré jméno. Díky své lásce pro věc se Teichmann vypracoval na nejuznávanějšího hoteliéra ve Špindlerově Mlýně. V roce 1930 manželé hotel zmodernizovali, odstranili zchátralou věž a v roce 1936 hotel přejmenovali na dodnes platný Savoy.
V pokojích se během celé té doby vystřídaly hvězdy jako Vlasta Burian, Adina Mandlová, Lída Baarová, Hugo Haas a další, ale i vážení průmyslníci, uhlobaroni a vůbec celá pražská vyšší třída.
Turistický ruch ve městě ustal na počátku druhé světové války v roce 1938. Během války byl hotel využíván jako nemocnice pro německé vojáky, v průběhu začátku 40. let se zde usídlili i protektorártní pohlaváři. Po skončení druhé světové války, a zejména pak po roce 1948, se hotel stal symbolem toho nejlepšího, co nabízely tzv. odborářské pobyty, neboť zde stále dýchala atmosféra prvorepublikové elegance v prostředí nadstandardních služeb.
Po revoluci v roce 1989 se o objekt postaralo více majitelů, od roku 2012 patří Savoy do sítě luxusních a moderních hotelů Asten Hotels, která se i nadále stará o tu nejvyšší prestiž objektu. Ještě dodáme, že v roce 2020 proběhla rozsáhlá rekonstrukce vedlejšího objektu a vznikl Hotel Soyka.
Vše, co jste výše četli, vlastně sloužilo hlavně k tomu, abyste jako případný návštěvník mohli plně docenit historický význam celého komplexu. Vás ale určitě zajímá to, na co vás nalákala předmluva – zážitkové léto. Pojďme se tedy konečně podívat na to, co si pro vás na letošní léto v hotelu Savoy přichystali.

Foto: Asten Hotels/ Se svolením
Léto plné vína, zábavy a informací? No jasně!
Není toho úplně málo, představíme si tedy jednotlivé akce víceméně stručně a samozřejmě kdykoliv se můžete podívat na web do přehledu a sami si v klidu projít detailnější informace a případně se rovnou objednat.
Hned 1. července na vás čeká možná to nejrozumnější, co lze dělat na začátku léta – grilovačka. K tomu si přidejte degustaci těch nejlepších růžových vín v nabídce, a to dokonce s osobní prezentcí someliéra Richarda Kaschte. Pro fajnšmekry bude připravena vodní dýmka s chutěmi citrusových plodů a léta, ať už si pod tím představíte prakticky cokoliv.
5.-9. července znamená prodloužený víkend, což je ideální příležitost na výšlap do hor, anebo pokud máte rádi adrenalin, ale už ne tak ohromné výšky, můžete využít místní bobovou dráhu nebo obří houpačku, přičemž tzto atrakce se nachází cca dvě minuty od hotelu, takže budete mít i čas to řádně rozdýchat při cestě na pokoj, nebo na panáka do restaurace.
Říkáte, že lepší než chození je pořádná párty, při které se maximálně lehce tančí? Pak je 8. červenec tím pravým dnem. To se totiž koná gin party, kde můžete ochutnat nejrůznější druhy prémiových ginů, ochucených třeba i o místní horské byliny. K tomu opět nesmí chybět gril, hudba v podání DJ Vitt3ka a animační program plný soutěží i pro ty nejmenší, jenž putují s vámi.

Foto: Asten Hotels/ Se svolením
Aperol nebo Campari? Sice to není otázka stará jako samo lidstvo, ale dnes má určitě mezi spotřebitely alkoholu svoje pevné místo. 15. července svedou soubojtyto dva tradiční kořeněné bittery a vy můžete být u toho. Italský garden bar pro Vás postaví Filip Jančárek - ambasador těchto legendárních značek a též bývalý šéfbarman La Casa de la Havana.
22. července je francouzský den! Co to znamená? Ronald Exenberger a Lukáš Diviš ze společnosti Era Wines představí ikonická vína skvělého burgundského vinaře Oliviera Leflaieho. K tomu se bude nabízet (tradičně) ogrilované maso a klobásky na vidličku a hrát budou oblíbené francouzské šansony. Pro posluchače kupř. Edith Piaf nemůže být lepšího odpočinku.
29. července střída Francii Itálie. Šumivá vína Franciocorta table z tradičního italského vinařství Berlucchi vám osobně představí Roman Simulík ze společnosti La Fattoria.

Foto: Asten Hotels/ Se svolením
Když pálí srpen, bude pálit i víno...
... říká nám jedna letní pranostika. Platí to i pro tuhle příležitost?
5. srpna se na to můžete zeptat třeba i Vojty Matějky ze společnosti VinoVinoVino bude přednášet o nejlepších vínech odrůdy Sauvignon z jižního Štýrska. A věřte, bude to hodně ovocné.
12. srpna dostanete možnost zažít nefalšovaný kubánský piknik. Jan Martinik, ambasador legendárního rumu Eminente a bývalý šéfbarman hotelu Alcron v jedné osobě, zde postaví Garden Eminente coctail bar a nabídne ty nejvyhlášenější koktejlové pecky letošní sezóny postavené na rumovém základu.

Foto: Asten Hotels/ Se svolením
18. srpna se chystá návrat do Itálie, kdy vám Jiří Markuzzi, specialista na italská vína, osobně odprezentuje ta nejlepší z okolí Benátek, také se něco dozvíte o perlivém Prosseccu. Přítomna bude i pravá italská Grappa, takže nic pro slabé povahy a žaludky.
26. srpna čekají šampaňské a ústřice – ideální zakončení letní sezóny. Navíc šampaňské z malých a českému publiku neznámých vinařství, tzv. Grower Champagne. Tuto skvělou akci odprezentuje osobně opět Vojta Matějka ze společnosti VinoVinoVino.
Každý začátek má i svůj konec, jak se s oblibou říká. 2. září vám tak Milan Bartošík, kterému neřekne nikdo jinak než Hugo z Domaine Hugo, představí na závěr naší sezóny ty nejlahodnější vína z Rakouska a Německa, abyste se psychicky dokázali přeladit na podzim, který přináší úplně jiná témata než oslavy a ochutnávky různých slunných pohledů na život.
Nezapomínejme ale ani na to, že Savoy není jediné místo, kde se něco děje. Celý Špindlerův mlýn je prošpikovaný většími či komornějšími akcemi, které si také určitě zaslouží také pozornost. Ať už je to letní kino, poznávací túry či koncerty, skoro každý si najde tu pravou zábavu pro sebe. Samozřejmě, Špindl nežije jenom v létě, takže ať už se ubytujete na hotelu kdykoliv, město na to pamatuje.
Avšak je to právě léto, které dopřává dostatek času návštěvníkům hotelu i města prozkoumat ty nejmenší detaily a užít si je naplno. A může to být třeba úplně nový Hennessy bar, moderní lázeňské prostory Spa by L‘Occitane, jež jsou k dispozici pro všechny návštěvníky hotelu zdarma, či plně vybavené konferenční místnosti.
Tým hotelu a jeho vedení se zkrátka snaží všemi silami, aby se vám z něj za žádnou cenu nechtělo a případný návrat by pro vás měl být jako návrat domů. Jestli se to daří určitě zjistěte na vlastní kůži, jejich aktuální letní program je na to jako stvořený.