Symbol léta, Aperol Spritz, opět na scéně. Oblíbený nápoj, jenž chutná lidem po celém světě, přitom vznikl proto, aby chuť maskoval
Straight friendly
Zdroj: AdobeStock

Symbol léta, Aperol Spritz, opět na scéně. Oblíbený nápoj, jenž chutná lidem po celém světě, přitom vznikl proto, aby chuť maskoval

Sluníčko pálí, zahrádky restaurací se plní a kamkoliv vystrčíte paty, na každém rohu číhá Aperol Spritz. Ostře oranžový nápoj s ledem a kouskem pomeranče se stal hitem a na žebříčku populárních letních nápojů se na přední pozici drží již několik let. Jaké je ale jeho tajemství?
Mirka Dobešová Mirka Dobešová Autor
2. 7. 2024

Všudypřítomný spritz

Dnes pod hastagem #spritz najdete na sociálních sítích tisíce fotek orosených skleniček s oranžovým osvěžením. Přitom to není tak dávno, kdy po Aperolu, který je pro výrobu tohoto letního osvěžení základem, lidově řečeno „neštěkl ani pes“. Kde se tedy vzal nápad smíchat nahořklý likér se šumivým vínem a sodou? A proč je najednou tak trendy, že se z něj stal prakticky symbol léta?

Pokud bychom měli přesně definovat spritz, museli bychom se řídit určitými geografickými informacemi – co místo, to jeho jiné vnímání. Podle autorky knihy Aperitivo: Drinks and Snacks for the Dolce Vita, Kay Plunkett-Hogge, se ale obecně jedná o nápoj z bílého vína, sody a italského hořkého likéru na ledě.

Historicky pak lze tuto kombinaci vysledovat již v polovině 19. století, kde Benátky (potažmo Lombardie) byly součástí rakouského impéria. „Celý příběh stojí na tom, že rakouským vojákům příliš nechutnalo místní víno, tak se rozhodli přidat do něj sodu tak, aby narušili jeho kyselost,“  tvrdí Plunkett-Hogge. Označení „Spritz“ tak vychází z německého termínu „spritzer“, tedy stříkat. „V dalších bohatých severoitalských městech, jako je Milán a Turín, kde je hluboce zakořeněná aperitivová kultura před večeří, pak bylo víno nahrazeno proseccem a ozdobeno plátkem pomeranče a olivou,“ doplňuje. Zatímco dnes Aperol Spritz tedy všichni milují pro jeho chuť, kořeny samotného „spritzu“ jsou naopak spojeny s tím, aby chuť maskoval.

Ještě na přelomu tisíciletí byl přitom Aperol zbožím, které relativně posmutněle postávalo v regálech. Dnes např. britský řetězec Sainsbury´s hlásí meziroční nárůst v jeho prodeji o 38 %. Podle italského restauratéra Russela Normana, který v oblasti Benátek provozuje síť tradičních restaurací, zájem o Aperol raketově vystřelil a stále se drží na vrcholu. „Jedna třetina všech prodejů probíhá v naší nejmenší restauraci, do níž se vejde jen 40 lidí – nachází se na náměstí Duke of York Square, v podstatě tu vidím přímou souvislost mezi venkovním posezením a pitím spritzu,“ doplňuje.

Zdroj: Giphy

Dnes je tedy spritz mainstreamem, který nabývá dvou barevných podob – oranžové a červené. Oranžová je s Aperolem, červená s Campari. Aperol přitom boduje víc, a to nejspíš i díky nižšímu obsahu alkoholu (Aperol 11%, Campari 25 %), což je v létě ku prospěchu věci. Nemluvě o tom, že mladší generace, která je de facto hlavní cílovou skupinou, inklinuje ke konzumaci nápojů s nižším obsahem alkoholu. V kombinaci se sodou a ledem je pak úspěch snadno vysvětlitelný.

<Path> Rise to the sky, discover exotic butterflies and the beauties of Machu Picchu: All that in one stay in OlomoucZdroj:

Za popularitou nápoje pak jistě může stát také marketing – společnost, která produkuje Aperol, ale také Campari, do podpory těchto nápojů investovala nemalé sumy, v roce 2014 propagace mj. zahrnovala také sponzorskou smlouvu s Manchester United, propagační doplňky (např. sluneční brýle s vtipnými nápisy) a také organizaci nespočtu akcí s Aperolem spojených.

Bez ohledu na to, kdo (a jak) zpopularizoval tento nápoj v ČR, faktem je, že bez Aperol Spritzu jako by léto nebylo létem...Tak na zdraví!

Zdroj: theguardian.com, tourissimo.travel, memoriediangelina.com, harpers.co.uk

Populární
články

Volvo XC90 okouzlí stejně jako známý most
STYL

S Volvem XC90 přes ikonický most Öresund aneb Severská preciznost v praxi, bezpečí pro každého a malé nahlédnutí „za oponu“

Autor: Mirka Dobešová
Observatoře na Roque de Los Muchachos
CESTOVÁNÍ

Jak jsme se na La Palmě „prošli“ po Mléčné dráze a zažili blízké setkání třetího druhu aneb Astroturistika v praxi i pro úplné laiky

Autor: Mirka Dobešová
Eva Kadlecová nově vede česko-slovenskou zmrzlinovou divizi The Magnum Ice Cream Company
LIDÉ

Zmrzlinový boj o rovnost: „Zisk z prodeje příchutě Bohemian Raspberry jde do Mercuryho nadace,“ říká šéfka česko-slovenského zmrzlinového byznysu

Autor: Mirka Dobešová
Produkt je ideální pro ty, kteří často cestují a potřebují tak šetřit s místem v zavazadle – strojek i s pouzdrem nezabere více prostoru než tenisový míček
STYL

RECENZE: Holení jako z budoucnosti. Novinka od Panasonicu je designovým klenotem pro ty, kteří hledají styl a způsob, jak během cestování šetřit prostorem v zavazadle

Autor: Jakub Starý
Láska bez hranic. Polibek dvou mužů přímo na Svatopetrském náměstí ve chvíli, kdy svět vítal nového papeže.“
AKTUALITY

Polibek v přímém přenosu. Gay pár okouzlil svět během volby nového papeže

Autor: Šimon Hauser
Televizí jsme byli v devadesátkách hypnotizovaní
KULTURA

Nejlepší devadesátkové sitcomy z Cartoon Network, u kterých jsme jako děcka vyrůstali

Autor: Martin Lyko
Po pandemii covidu začalo k prepperství inklinovat ještě více lidí
TRENDY

Správného „doomsday preppera“ apokalypsa nezaskočí. Jak vypadají domácí přípravy na konec světa?

Autor: Veronika Košťálková
Elton John si po letech opět střihne jednu ohromnou spolupráci
KULTURA

Hudební spolupráce století? Madonna a Elton John po letech sporů oznámili společný projekt

Autor: Michal Černý
Paris Dupree ve filmu popisuje, jak některé trans ženy z jeho okolí údajně prošly operativní změnou pohlaví, aby se zbavily nálepky „drag queen“ a měly snazší život
KULTURA

„Mít vaginu neznamená, že budete mít úžasný život,“ varuje drag queen před neuváženou změnou pohlaví ve filmu Paris Is Burning

Autor: Veronika Košťálková
Byť jsou teď menší prsa „módní“, mnoho žen sní o méně bujných vnadech z jiných důvodů. Vadí jim bolesti zad a nevyžádané pohledy
TĚLO & MYSL

„Sbohem, plný dekolte!“ aneb Proč si teď tolik žen nechává chirurgicky zmenšit poprsí?

Autor: Veronika Košťálková

E-Shop