
Ještě horší než obyčejná kocovina: kocovina odložená či dvoudenní. Jak snížit následky bujaré noci?
Odložená kocovina, jak už napovídá samotný název, je kocovina, která se neprojevuje hned po ránu. V klidu vstanete, možná trochu překvapení, že vám nic není, v plné síle a dobré náladě zasednete ke strojům, když v tom najednou…
Možná vás mohl varovat pocit, jako byste se vzbudili ještě trochu s hladinkou, každopádně, kocovina vás neminula. V plné síle se dostaví někdy po obědě a vy najednou hledáte tiché a klidné místečko ve stínu, kde byste si mohli lehnout a tiše pojít.
Vysvětlení „odložené kocoviny“ je poměrně jednoduché. Přichází ve chvílích, kdy jste to přehnali daleko více, než jste měli. Když se probudíte, jste ještě pod vlivem alkoholu, i když ne vždy vám to tak připadá. Takže pokud vystřízlivíte až odpoledne, nedivte se, že vás najednou chytí závratě, bolesti hlavy a sucho v ústech.
Na podobném principu fungují i obávané dvoudenní kocoviny. Na samém počátku je vždy pitka, při které člověk ani neřeší, kolik toho vypil. Kocovina se většinou nedostaví hned. Jenomže když už dorazí, stojí za to. A pryč se jí nechce. Přidejte k tomu takřka probděnou noc poté a další dopoledne, kdy je vám zle, do ničeho se vám nechce.
Stává se to proto, že játra jsou schopna odbourat přibližně jedno malé pivo či panáka za hodinu. Pokud ale váš včerejší účet v baru připomínal spíše plot, nesmíte se divit, že je vám zle ještě druhý den večer. Mimochodem, pokud dlouhodobě pijete nad míru, sice stoupá vaše odolnost vůči alkoholu, ale zato klesá schopnost jater alkohol odbourávat. To není zrovna příjemná kombinace.
Na druhou stranu, někdy ani nemusíte vypít tolik a stejně vás čekají nepříjemnosti až do třetího dne. I když jste třeba jako osmnáctiletí každý pátek dávali sedm piv a jednu zelenou, stejný výkon už vás v pětatřiceti srazí. Je to tak. Podle serveru Net Doctor schopnost těla odbourávat alkohol s věkem postupně klesá.
Mimochodem, server Net Doctor upozorňuje na to, že kocovina není způsobená jen prostými odvodňovacími schopnostmi alkoholu. Ano, pokud máte kocovinu, jste pravděpodobně dehydrovaní, ale za bolesti hlavy mohou zejména takzvané kongenery. Ty se vyskytují zejména v alkoholu tmavé barvy. Tedy v rumu, whiskey, brandy, ale třeba i v červeném víně. Pokud vás bolí hlava a žaludek z piva, podle serveru dTest mohou být na vině nečistoty v trubkách či mykotoxiny, vzniklé špatným skladováním piva.
Zmíněné kongenery také mohou za to, proč jste ráno podráždění a špatně snášíte ostřejší světlo. V některých případech též způsobují svědění pokožky. Kongenery totiž dráždí nervová zakončení. Právě proto jsou důvodem kocovinové přecitlivělosti.
Net Doctor proto doporučuje – pokud trpíte intenzivními a nepříjemnými kocovinami, nejlepší řešení je přestat pít. Pokud ale nechcete nebo nemůžete, je dobré pořádně se najíst před večírkem a ani během něj nezapomínat na to sníst alespoň trochu chipsů.
Když už vás schvátí dlouhá, táhlá a nepříjemná kocovina, je čas na to začít se z ní léčit. Každý má nějaký zaručený recept (autor tohoto článku nejradši pije mrkvový džus a jí čínské polévky). Asi všichni se ale shodnou na tom, že nejlepší je dát si něco tučného, na chvíli si odpočinout, nepřehánět to s aktivitou a vyšlenit si čas na to, aby vás kocovina přešla.