Od prodejny s vůní oběda až po nejlepší retail na světě. „Naší filozofií jsme se lišili už v roce 1992,“ má jasno Pavel Staněk
Rozhovor
Zdroj: Pavel Staněk / publikováno se svolením
<Path>

Od prodejny s vůní oběda až po nejlepší retail na světě. „Naší filozofií jsme se lišili už v roce 1992,“ má jasno Pavel Staněk

Byznysman, jehož příjmení je doslova vetkáno do názvu firmy Potten & Pannen - Staněk, působí na tuzemském trhu už přes třicet let. Jako vizionář se Pavel Staněk úspěšně uplatňuje nejen v podnikání, ale i v proměně vaření a stolování v Čechách a na Slovensku. Daří se mu totiž velmi přesvědčivě demonstrovat, že se příprava a konzumace pokrmů dá povýšit na estetický zážitek – a že každodennost rozhodně není argument pro to, abychom se v kuchyni odbývali, ba naopak. Které milníky hodnotí v rámci své profesní dráhy jako nejzásadnější, od devadesátých let až po současnost, svěřil v příjemném rozhovoru, v němž nezapřel další ze svých mnoha talentů. Ten vypravěčský.
Veronika Košťálková Autor
5. 11. 2024

Když se vrátíme na úplné začátky vaší kariéry – který moment hrál zásadní roli pro vaši budoucnost?

Prvním milníkem byl asi můj první rok v České republice. Tehdy jsem se po studiu a práci v USA vrátil zpět a založil své první miniaturní podnikání s prodejem prémiových značek do kuchyně. Jednalo se o nádobí a také o mlýnky na pepř a koření, které se vyráběly právě v USA. Psal se rok 1991 a já jsem tyto produkty nabízel prodejnám domácích potřeb, které v té době ještě fungovaly, a také hotelům a nově vznikajícím privátním restauracím. Bohužel se moje aktivita až na výjimky nesetkala s větším úspěchem.

Na jaké bariéry jste narážel na pomyslné startovní čáře?

Ve většině případů jsem byl se svojí nabídkou odmítnut pro tehdy příliš vysokou cenu. Produkty, které jsem prezentoval a nabízel, se všem líbily, ale nerozuměli, proč jsou mnohdy i desetkrát dražší než produkty, na které jsme byli po mnoho let zvyklí. V té době jsme téměř všichni měli ve svých kuchyních stejné smaltované nádobí a také stejné příbory či jeden dostupný mlýnek na pepř. Bylo velice náročné přesvědčit lidi, že existují i jiné, o mnoho kvalitnější a hezčí produkty, kterými si mohou svůj každodenní život zpříjemnit, a lépe si ho užít.

<Path> Visiting the baker, confectioner and hairdresser Jenda Jirka from Peče celá zeměZdroj: Jan Witek

Díky čemu přišel další klíčový průlom ve vašem podnikání?

Druhým milníkem bylo naprosto náhodné setkání s mým jmenovcem Milošem Staňkem, který je dodnes mým nejlepším kamarádem a také společníkem. Setkali jsme se v jedné malé restauraci na Žižkově, kterou tehdy po revoluci Miloš nejen celou vedl, ale také zde i obsluhoval a vařil. Po krátkém rozhovoru jsem se ho zeptal, zda by mi jako profesionální kuchař nemohl pomoci předvádět kvalitu a funkci produktů a značek, které jsem tehdy zastupoval, a Miloš souhlasil. Měl však jednu podmínku…

Hádám správně, že musel být dost limitovaný časem?

Ano, řekl mi, že může spolupracovat a předvádět mé produkty jen o víkendu, kdy má volno. Souhlasil jsem a toto nastartovalo naši cestu po mnoha restauracích a hotelech, které v té době nově vznikaly. Cestovali jsme také po hotelových školách – většinou jsme tam jezdili vlakem s našimi produkty v kufrech a poté jsme je prezentovali žákům na speciálně domluvených hodinách odborného výcviku, společně s jejich učiteli. Nejdřív jsme tedy museli pedagogy přesvědčit, aby tuto možnost dali jak nám, tak vlastním studentům.

Tipy redakce

Mám skvělý pocit z toho, že mnozí z těchto tehdejších žáků jsou dnes našimi zákazníky – a říkají nám, že mě a Miloše poprvé viděli právě při naší prezentaci v jejich škole. Velice mě těší, že nám zůstali věrní dodnes, kdy už působí jako šéfkuchaři či majitelé prestižních restaurací.

Co dalšího posunulo váš byznys výrazně kupředu?

Třetí zásadní zlom přišel v listopadu 1992, kdy jsme na moje narozeniny otevřeli úplně první prodejnu Potten & Pannen - Staněk. Podařilo se nám přesvědčit naprosto skvělého pana Bednáře, který restituoval krásný dům ve Vodičkově ulici číslo 2, aby nám tento prostor pronajal. Nastěhovali jsme se tak do místa bývalé lékárny, která za komunistů sloužila jako výrobna klobouků. Nabízeli jste prémiové vybavení do kuchyně, na které Češi v devadesátých letech nebyli zvyklí.

Přišli jste i s podobně inovativním vzhledem a konceptem prodejny?

S Milošem jsme si v prodejně sami položili korkovou, tehdy velice módní podlahu a instalovali jsme dřevěné regály, na kterých jsme prezentovali zhruba osm značek s produkty na vaření a stolování – těch nejlepších, jaké tehdy existovaly. Jejich zboží u nás do té doby nikdo pořádně ani neviděl. První tři roky našeho podnikání jsme v prodejně každý den také sami prodávali. Vše bylo prezentováno tak, aby si každý zákazník mohl na vše osobně sáhnout, a dokonce si i jakýkoliv produkt rovnou vyzkoušet na velkém varném kuchyňském pultu. Na tom Miloš navíc denně vařil i naše obědy a ochutnávky pro zákazníky, díky čemuž to v naší prodejně krásně vonělo.

To musela být na porevoluční poměry velmi moderní filosofie…

Tato forma prezentace byla doposud zcela nevídaná. Klasické prodejny domácích potřeb měly vždy vše „schované” za pulty a tehdejší prodavačky obvykle nebyly příliš ochotné vám něco blíže vysvětlit, a už vůbec ne cokoliv ukázat či dát do ruky. V tomto jsme se naším konceptem a celkově maximálně přátelským a profesionálním přístupem už od samého počátku naprosto odlišovali. Tuto naši filozofii a přístup vyznáváme dodnes ve všech našich 14 prodejnách, které provozujeme v České republice i na Slovensku.

Jeden ze showroomů navíc dodnes držíte na adrese Vodičkova 2, že?

Ano, jsem hrdý na fakt, že naše historicky první prodejna je po mnoha změnách a rekonstrukcích i po 34 letech stále na svém místě – a mimo jiné v ní už devět let působí i naše prémiová škola vaření „Gourmet Academy“ pod vedením Martiny Muldoon. Té se podařilo soustředit do naší školy nejlepší tuzemské i zahraniční šéfkuchaře a cukráře. Každý den tak učí lidi, aby si užili vaření a pečení v té nejlepší možné kvalitě, a naplňuje tak naše přesvědčení, že „Kuchyň dělá člověka“.

Když přeskočíme do současnosti, co nejzásadnějšího se ve vašem byznysu odehrálo v posledních letech?

V roce 2023 jsme otevřeli novou prodejnu ATELIER - POTTEN & PANNEN - Stanek jako náš zcela nový, exkluzivní koncept. Nachází se v Cukrovarnickém paláci na Senovážném náměstí v Praze, v sídle pětihvězdičkového hotelu Hyatt - Andaz. V březnu letošního roku získala tato naše prodejna titul nejlepšího retail konceptu na světě.

V rámci ceny Global Innovation Awards prodejny se do hodnocení každoročně zapojí 50 nezávislých porotců a odborníků na retail z celého světa, a poté je GIA vyhlášena u příležitosti světové výstavy „The Inspired Home Show“, která se koná v Chicagu. Že zde náš concept store zvítězil, je pro mě i pro celý náš tým nejen obrovská radost, ale především potvrzení toho, jak věci cítíme. Vše, co společně děláme, se nakonec dočkalo krásného ocenění v porovnání se světovou konkurencí.

Zdroj: Redakce / respondent (Pavel Staněk)

Populární
články

Martina Viktorie Kopecká a Andrea Voborníková – pár, který otevřeně mluví o víře, lásce i svobodě být sám sebou.
LIDÉ

„Církev by měla být místem, kde se člověk nemusí bát být sám sebou,“ říká farářka Martina Viktorie Kopecká a její partnerka Andrea Voborníková

Autor: Šimon Hauser
V Bruselu i doma prosazuje témata rovnosti, vzdělávání a ochrany demokracie. „Člověk by se nikdy neměl bát kvůli tomu, koho miluje,“ dodává Danuše Nerudová.
LIDÉ

„Láska je jen jedna a moc si přeji, abychom byli otevřenou společností, kde se nikdo nemusí bát milovat,“ říká europoslankyně Danuše Nerudová

Autor: Šimon Hauser
Blízkost, která byla kdysi trestná, dnes vypráví o svobodě milovat bez omluv.
LIDÉ

Queer lidé tu byli vždycky. Proč se svět tak dlouho tvářil, že neexistují?

Autor: Šimon Hauser
Lucie Mádlová, zakladatelka a výkonná ředitelka Asociace společenské odpovědnosti, která už více než deset let propojuje byznys, veřejný sektor i neziskové organizace.
Business 2025

„Udržitelnost neznamená jen ekologii, ale i lidskost,“ říká Lucie Mádlová, která stojí za největší iniciativou společenské odpovědnosti v Česku

Autor: Šimon Hauser
Podle aktuálních dat trpí nadměrnou hmotností 6 z 10 Čechů
TĚLO & MYSL

Srdce bije na poplach: obezita a nezdravý životní styl zkracují milionům Čechů život ve zdraví

Autor: Redakce LUI
Slávek Pham patří k nejvýraznějším mladým hlasům české queer scény. Zpěvák s vietnamskými kořeny si získal pozornost upřímnými texty o láskách, rodině i hledání vlastní identity – a letos v létě svou energii přenesl i na pódium Prague Pride. Jeho debutové EP LOVERBOY je osobní zpovědí, která se nebojí dotýkat citlivých témat, a potvrzuje, že autenticita je v hudbě tou nejlepší vizitkou.
LIDÉ

„Někdo má sport nebo terapeuta, já mám písničky,“ říká mladý queer zpěvák a skladatel Slávek Pham

Autor: Šimon Hauser
Vztahy, které začínají i končí na displeji.
TRENDY

Průměrný Čech má tři vztahy a deset sexuálních partnerů, ukazuje průzkum. Virtuální svět ale přepisuje pravidla blízkosti

Autor: Šimon Hauser
Ilustrační foto – mladý muž, který zjistil, že jeho otec je aktivní na gay seznamkách.
LIDÉ

„Okamžitě jsem ho zablokoval. Nešlo tomu uvěřit,“ říká gay muž, který na seznamovací aplikaci pro gaye objevil vlastního otce

Autor: Šimon Hauser
Pohřeb Jana Opletala 16. listopadu 1939.
AKTUALITY

17. listopad: Komunisté jsou pryč, ale boj o svobodu nekončí. Demokracie se může ztratit dřív, než si toho všimneme

Autor: Šimon Hauser
Důvěra, otevřenost a každodenní jistota – i tak může vypadat život páru, kde jeden z partnerů žije s HIV. (Ilustrační fotografie)
LIDÉ

„Můj partner má HIV, ale díky moderní léčbě mě nemůže nakazit,“ říká muž, který ukazuje, že život s virem už dávno není hrozbou, ale tématem, o němž se stále bojíme mluvit

Autor: Šimon Hauser

E-Shop