Dopřejte si maledivský zážitek v Turecku. Nejluxusnější tamní resort Bijal láká na unikátní koncept i michelinská menu
Straight friendly
Zdroj: Tereza Gladišová/FIPR/se svolením

Dopřejte si maledivský zážitek v Turecku. Nejluxusnější tamní resort Bijal láká na unikátní koncept i michelinská menu

Pobřeží Antalye, destinace mnohými oblíbená pro své písčité pláže, jež omývají blankytně modré vody Středozemního moře, ukrývá v objetí svěžího borovicového háje klenot luxusu a gastronomie – resort Bijal. Tento výjimečný resort, nový přírůstek do portfolia progresivní turecké podnikatelky Esin Güral Argat, otevřel své brány letos v březnu po loňském soft openingu. Láká na exkluzivní villas-only koncept s 19 privátními vilami, dokonalé pohodlí s osobním servisem, zpívající bazén i anti-aging spa, ale především na gurmánské zážitky pod taktovkou michelinských talentů. Díky tomu úspěšně zlepšuje pověst Turecké riviéry mezi náročnými cestovateli.
Redakce Redakce Autor
8. 6. 2024

Maledivská vize v Turecku

Po úspěchu dvojice svých resortů JOALI a JOALI Being na Maledivách přesunula svou filozofii ultra high-end hotelnictví 21. století také na do své rodné země. Zkušenosti ze dvou maledivských chrámů well-bingu přenesla do Bijalu businessmanka Esin Güral Argat propojením luxusu s hravostí, která v jejím nejnovějším hoteliérském projektu hraje hlavní roli. Hostům je k dispozici keramická dílna a umělecké studio, fitko s pilates studiem, osobní concierge, který zařídí výlety do okolí, místo na promítání filmů a grilování nebo honby za pokladem a pokojové hry přímo ve vilách. Pro někoho poněkud nevšední strategie se zde ukazuje jako geniální vizionářský a podnikatelský krok. S cenou začínající v sezoně na částce 2 500 euro za noc je Bijal ani ne rok po otevření oficiálně nejexkluzivnějším resortem v zemi.

Kulinářské hrátky

Gastronomické zázemí Bijalu tvoří tři restaurace a stejně jako ve vilách a aktivitách, které jsou hostům k dispozici, i zde je na prvním místě koncept hravosti, který akcentuje radost ze života. Uvolněný zážitek zaměřený na mořské plody nabízí japonský teppanyaki spot na pláži. Ta je mimochodem privátní a dopřává tak hostům resortu v turisty protkané oblasti nevídané soukromí. Jen pár kroků od moře mohou hosté zavítat do Beach House restaurace, jenž se ukrývá ve stínu vysokých borovic. Na druhé, formálnější straně dining spektra pak stojí Club House u hlavního bazénu resortu. Specialitou Bijalu jsou také výjimečné organické snídaně, které představují skvělý způsob, jak začít den. Výhodou nového spotu na turecké riviéře je opravdu bujná vegetace, která i v těch nejteplejších letních měsících vytvoří příjemné klima pro nerušené gurmánské radovánky.

Tipy redakce

Již o počátku budování resortu kladla Güral Argat důraz na kvalitní kulinářské zážitky, a proto za menu všech tří restaurací stojí pečlivě vybraní michelinští šéfkuchaři a stálou nabídku pravidelně obohacují hostující mistři gastronomie z celého světa. Aby toho nebylo málo, letos na jaře získal Bijal do svého stálého kulinářského týmu michelinského šéfkuchaře Theodora Falsera, který gastronomickou nabídku resortu obohatil o svou proslulou lásku k přírodě.

Au natural

Falser vyrostl na farmě v Jižním Tyrolsku a jeho kulinářská filozofie je hluboce zakořeněna v přírodě a v zásadě, že místní a přírodní suroviny jsou pro vytvoření smysluplné kuchyně zásadní. Díky svému mistrovskému přístupu k tradici dosáhl Falser hned během prvního roku svého působení v gourmet restaurantu Johanesstube michelinské hvězdy. Dlouholeté zkušenosti a vyhlášený kulinářský um přivedly Falsera ke spolupráci s Esin Güral Argat v resortu JOALI, odkud pak jeho další kroky vedly přirozeně do Bijalu.

Falserovy koncepty pro restaurace Club House a Beach House odrážejí vizi resortu prostřednictvím inovativních menu, která kombinují přírodní a lokální suroviny s hravostí a sofistikovaným přístupem, jenž se odráží na chutích i platingu. Pod jeho kulinářským vedením přináší restaurace Club House italský fine dining v symfonii s mezinárodními koncepty v dechberoucí scenérii tureckého pobřeží.

À la carte menu restaurace Club House se na oběd lehce liší od večerního a nabízí více než tři desítky pokrmů včetně těstovin, rizot, polévek, ale i steaků a mořských plodů. Falser pracuje s ingrediencemi typickými pro jeho rodnou zemi a zve hosty na gastronomickou cestu napříč italskými regiony. Nás zaujala například telecí líčka dušená v Chianti s jemným bramborovým krémem, baby zeleninou a salátem ze syrového zeleného chřestu, ravioly s ďasem, citronem, ricottou a omáčkou ze syrových žlutých rajčat, nebo domácí bramborové gnocchi s chobotnicí dušenou v rajčatech s cuketovými perlami a bazalkovým olejem.

Restaurace Beach House zve hosty na intimní gastronomické dobrodružství na pláži, kde se lze oddat čerstvým plodům moře a lokálním receptům. Večeři si zde můžete prodloužit až do nočních hodin a pak si za zvuků šumějícího moře vychutnat místní vína nebo drink v baru u menšího bazénu. Přestože šéfkuchař Falser provozuje několik restaurací po celém světě, do Bijalu jezdí pravidelně každý měsíc.

<Path> Dovolené v plném proudu! Co všechno si můžete z hotelu odnést a co je již považováno za krádež?Zdroj: Jan Witek, The Sun

Nejen kulinářské zážitky

Resort Bijal je navíc ideálním místem pro ty, kteří hledají více než jen odpočinek. Hosté si mohou užít různé aktivity, jako jsou soukromé plavby, kde se mohou kochat krásami tureckého pobřeží, nebo si vychutnat privátní grilování s rodinou a přáteli. Resort také nabízí kurzy vaření, kde se můžete naučit připravovat tradiční turecké pokrmy pod vedením zkušených kuchařů. Bijal je zkrátka místem, kde se dokonale snoubí luxus, pohodlí a gastronomické zážitky. Tento exkluzivní resort nabízí vše, co potřebujete pro nezapomenutelnou dovolenou, ať už hledáte relaxaci, dobrodružství nebo kulinářské potěšení.

Zdroj: Tereza Gladišová/FIPR, barrons.com, guide.michelin.com

Populární
články

Suvenýry si na dovolené raději kupte...
SUMMER VIBES

Bačkory, župan, fén či ručníky – co si lze při odjezdu z dovolené vzít z hotelového pokoje a co je už přes čáru?

Autor: Mirka Dobešová
Ne každý podpatek musí úplně škodit
TĚLO & MYSL

Skutečně podpatky nohám i zádům jen škodí? Vědci nově doložili, že jeden typ podpatků zdraví prospívá. A nosit by je měli i muži

Autor: Mirka Dobešová
Podle učitelky žákovské kolektivy odlišnosti zvládají zpracovat
LIDÉ

„Místo výuky dětí o homosexualitě a trans lidech je učme o sexu,“ vyzývá učitelka a přidává i překvapivé zkušenosti s trans žáky

Autor: Mirka Dobešová
Průzkumy opakovaně potvrzují, že manželství je tím nejdůležitějším pro pocit štěstí
LIDÉ

Peníze štěstí nezaručí. Receptem na spokojený život je manželství, potvrzují výzkumy

Autor: Mirka Dobešová
Plavání bez plavek je oblíbená kratochvíle, ovšem pobyt na sluníčku bez plavek není bez rizik
SUMMER VIBES

Chystáte se vyrazit opalovat „na ostro“? Nezapomeňte věnovat potřebnou péči vašemu nádobíčku, jedině tak se vyhnete velkému utrpení

Autor: Mirka Dobešová
Téměř polovina lidí z generace Z uvádí, že se necítí být plně heterosexuální. Co to v budoucnu přinese?
AKTUALITY

Téměř polovina lidí ve věku 18 až 24 let není „zcela heterosexuální“, ukazuje nový průzkum

Autor: Michal Černý
Štěpán Ježek alias DJ Tokátko a Matyáš Sichrovský – duo, které se posledních několik měsíců snaží dát Radosti FX novou tvář
KULTURA

„Aby k nám lidi chodili jen proto, že jde o Radost, to je musíme zase naučit. Tentokrát chceme jít spíše komunitní cestou,“ shodují se majitel hudebního klubu Radost FX Matyáš Sichrovský a produkční Štěpán Ježek

Autor: Michal Černý
I lenoši mohou být výkonní, jen musí vědět, jak na to
TĚLO & MYSL

Pět snadných triků pro lenochy, jak zvýšit vlastní výkonnost. Odkládání úkolů „na potom“ už nebude mít šanci

Autor: Mirka Dobešová
Ikonické boty, které se pro mnohé staly životním stylem
STYL

Měsíc hrdosti je vždy bohatý na nové kolekce, ani výrobce ikonických tenisek letos nezahálel

Autor: Michal Černý
Letní měsíce údajně prospívají nejen celkovému vzhledu, ale i intimním partiím
TĚLO & MYSL

Teplé letní dny prý svědčí mužskému nádobíčku. Je „letní přirození“ jen toužebné přání, nebo realita?

Autor: Mirka Dobešová

E-Shop