Dopřejte si maledivský zážitek v Turecku. Nejluxusnější tamní resort Bijal láká na unikátní koncept i michelinská menu
Straight friendly
Zdroj: Tereza Gladišová/FIPR/se svolením

Dopřejte si maledivský zážitek v Turecku. Nejluxusnější tamní resort Bijal láká na unikátní koncept i michelinská menu

Pobřeží Antalye, destinace mnohými oblíbená pro své písčité pláže, jež omývají blankytně modré vody Středozemního moře, ukrývá v objetí svěžího borovicového háje klenot luxusu a gastronomie – resort Bijal. Tento výjimečný resort, nový přírůstek do portfolia progresivní turecké podnikatelky Esin Güral Argat, otevřel své brány letos v březnu po loňském soft openingu. Láká na exkluzivní villas-only koncept s 19 privátními vilami, dokonalé pohodlí s osobním servisem, zpívající bazén i anti-aging spa, ale především na gurmánské zážitky pod taktovkou michelinských talentů. Díky tomu úspěšně zlepšuje pověst Turecké riviéry mezi náročnými cestovateli.
Redakce LUI Redakce LUI Autor
8. 6. 2024

Maledivská vize v Turecku

Po úspěchu dvojice svých resortů JOALI a JOALI Being na Maledivách přesunula svou filozofii ultra high-end hotelnictví 21. století také na do své rodné země. Zkušenosti ze dvou maledivských chrámů well-bingu přenesla do Bijalu businessmanka Esin Güral Argat propojením luxusu s hravostí, která v jejím nejnovějším hoteliérském projektu hraje hlavní roli. Hostům je k dispozici keramická dílna a umělecké studio, fitko s pilates studiem, osobní concierge, který zařídí výlety do okolí, místo na promítání filmů a grilování nebo honby za pokladem a pokojové hry přímo ve vilách. Pro někoho poněkud nevšední strategie se zde ukazuje jako geniální vizionářský a podnikatelský krok. S cenou začínající v sezoně na částce 2 500 euro za noc je Bijal ani ne rok po otevření oficiálně nejexkluzivnějším resortem v zemi.

Kulinářské hrátky

Gastronomické zázemí Bijalu tvoří tři restaurace a stejně jako ve vilách a aktivitách, které jsou hostům k dispozici, i zde je na prvním místě koncept hravosti, který akcentuje radost ze života. Uvolněný zážitek zaměřený na mořské plody nabízí japonský teppanyaki spot na pláži. Ta je mimochodem privátní a dopřává tak hostům resortu v turisty protkané oblasti nevídané soukromí. Jen pár kroků od moře mohou hosté zavítat do Beach House restaurace, jenž se ukrývá ve stínu vysokých borovic. Na druhé, formálnější straně dining spektra pak stojí Club House u hlavního bazénu resortu. Specialitou Bijalu jsou také výjimečné organické snídaně, které představují skvělý způsob, jak začít den. Výhodou nového spotu na turecké riviéře je opravdu bujná vegetace, která i v těch nejteplejších letních měsících vytvoří příjemné klima pro nerušené gurmánské radovánky.

Tipy redakce

Již o počátku budování resortu kladla Güral Argat důraz na kvalitní kulinářské zážitky, a proto za menu všech tří restaurací stojí pečlivě vybraní michelinští šéfkuchaři a stálou nabídku pravidelně obohacují hostující mistři gastronomie z celého světa. Aby toho nebylo málo, letos na jaře získal Bijal do svého stálého kulinářského týmu michelinského šéfkuchaře Theodora Falsera, který gastronomickou nabídku resortu obohatil o svou proslulou lásku k přírodě.

Au natural

Falser vyrostl na farmě v Jižním Tyrolsku a jeho kulinářská filozofie je hluboce zakořeněna v přírodě a v zásadě, že místní a přírodní suroviny jsou pro vytvoření smysluplné kuchyně zásadní. Díky svému mistrovskému přístupu k tradici dosáhl Falser hned během prvního roku svého působení v gourmet restaurantu Johanesstube michelinské hvězdy. Dlouholeté zkušenosti a vyhlášený kulinářský um přivedly Falsera ke spolupráci s Esin Güral Argat v resortu JOALI, odkud pak jeho další kroky vedly přirozeně do Bijalu.

Falserovy koncepty pro restaurace Club House a Beach House odrážejí vizi resortu prostřednictvím inovativních menu, která kombinují přírodní a lokální suroviny s hravostí a sofistikovaným přístupem, jenž se odráží na chutích i platingu. Pod jeho kulinářským vedením přináší restaurace Club House italský fine dining v symfonii s mezinárodními koncepty v dechberoucí scenérii tureckého pobřeží.

À la carte menu restaurace Club House se na oběd lehce liší od večerního a nabízí více než tři desítky pokrmů včetně těstovin, rizot, polévek, ale i steaků a mořských plodů. Falser pracuje s ingrediencemi typickými pro jeho rodnou zemi a zve hosty na gastronomickou cestu napříč italskými regiony. Nás zaujala například telecí líčka dušená v Chianti s jemným bramborovým krémem, baby zeleninou a salátem ze syrového zeleného chřestu, ravioly s ďasem, citronem, ricottou a omáčkou ze syrových žlutých rajčat, nebo domácí bramborové gnocchi s chobotnicí dušenou v rajčatech s cuketovými perlami a bazalkovým olejem.

Restaurace Beach House zve hosty na intimní gastronomické dobrodružství na pláži, kde se lze oddat čerstvým plodům moře a lokálním receptům. Večeři si zde můžete prodloužit až do nočních hodin a pak si za zvuků šumějícího moře vychutnat místní vína nebo drink v baru u menšího bazénu. Přestože šéfkuchař Falser provozuje několik restaurací po celém světě, do Bijalu jezdí pravidelně každý měsíc.

<Path> Privátní kuchař „pan Špunt“ uvaří pro každého. Ač Francouz, místo šneků nabídne kulajdu i české buchtyZdroj: Monsieur Bouchon

Nejen kulinářské zážitky

Resort Bijal je navíc ideálním místem pro ty, kteří hledají více než jen odpočinek. Hosté si mohou užít různé aktivity, jako jsou soukromé plavby, kde se mohou kochat krásami tureckého pobřeží, nebo si vychutnat privátní grilování s rodinou a přáteli. Resort také nabízí kurzy vaření, kde se můžete naučit připravovat tradiční turecké pokrmy pod vedením zkušených kuchařů. Bijal je zkrátka místem, kde se dokonale snoubí luxus, pohodlí a gastronomické zážitky. Tento exkluzivní resort nabízí vše, co potřebujete pro nezapomenutelnou dovolenou, ať už hledáte relaxaci, dobrodružství nebo kulinářské potěšení.

Zdroj: Tereza Gladišová/FIPR, barrons.com, guide.michelin.com

Populární
články

Martina Viktorie Kopecká a Andrea Voborníková – pár, který otevřeně mluví o víře, lásce i svobodě být sám sebou.
LIDÉ

„Církev by měla být místem, kde se člověk nemusí bát být sám sebou,“ říká farářka Martina Viktorie Kopecká a její partnerka Andrea Voborníková

Autor: Šimon Hauser
V Bruselu i doma prosazuje témata rovnosti, vzdělávání a ochrany demokracie. „Člověk by se nikdy neměl bát kvůli tomu, koho miluje,“ dodává Danuše Nerudová.
LIDÉ

„Láska je jen jedna a moc si přeji, abychom byli otevřenou společností, kde se nikdo nemusí bát milovat,“ říká europoslankyně Danuše Nerudová

Autor: Šimon Hauser
Blízkost, která byla kdysi trestná, dnes vypráví o svobodě milovat bez omluv.
LIDÉ

Queer lidé tu byli vždycky. Proč se svět tak dlouho tvářil, že neexistují?

Autor: Šimon Hauser
Lucie Mádlová, zakladatelka a výkonná ředitelka Asociace společenské odpovědnosti, která už více než deset let propojuje byznys, veřejný sektor i neziskové organizace.
Business 2025

„Udržitelnost neznamená jen ekologii, ale i lidskost,“ říká Lucie Mádlová, která stojí za největší iniciativou společenské odpovědnosti v Česku

Autor: Šimon Hauser
Podle aktuálních dat trpí nadměrnou hmotností 6 z 10 Čechů
TĚLO & MYSL

Srdce bije na poplach: obezita a nezdravý životní styl zkracují milionům Čechů život ve zdraví

Autor: Redakce LUI
Slávek Pham patří k nejvýraznějším mladým hlasům české queer scény. Zpěvák s vietnamskými kořeny si získal pozornost upřímnými texty o láskách, rodině i hledání vlastní identity – a letos v létě svou energii přenesl i na pódium Prague Pride. Jeho debutové EP LOVERBOY je osobní zpovědí, která se nebojí dotýkat citlivých témat, a potvrzuje, že autenticita je v hudbě tou nejlepší vizitkou.
LIDÉ

„Někdo má sport nebo terapeuta, já mám písničky,“ říká mladý queer zpěvák a skladatel Slávek Pham

Autor: Šimon Hauser
Vztahy, které začínají i končí na displeji.
TRENDY

Průměrný Čech má tři vztahy a deset sexuálních partnerů, ukazuje průzkum. Virtuální svět ale přepisuje pravidla blízkosti

Autor: Šimon Hauser
Ilustrační foto – mladý muž, který zjistil, že jeho otec je aktivní na gay seznamkách.
LIDÉ

„Okamžitě jsem ho zablokoval. Nešlo tomu uvěřit,“ říká gay muž, který na seznamovací aplikaci pro gaye objevil vlastního otce

Autor: Šimon Hauser
Péče o pleť podle Barbory Grillové začíná u prevence a každodenní ochrany před sluncem.
LIDÉ

„IPL je bezpečný způsob, jak se zbavit nežádoucího ochlupení,“ říká dermatoložka Barbora Grillová, která lidem radí, jak o pleť pečovat správně a bez zbytečných rizik

Autor: Šimon Hauser
Moderní Kámasútra: méně svíček, víc gymnastiky.
HOT!

Top 5 nejpodivnějších sexuálních poloh z moderních fór a magazínů. Ano, lidé je fakt zkouší

Autor: Šimon Hauser

E-Shop