Jemné pastelové tóny a hlavně chytré a šetrné k přírodě. Takové jsou kuchyně roku 2024
[little ads never killed nobody] #spoluprace
Zdroj: HVT interiéry/se svolením

Jemné pastelové tóny a hlavně chytré a šetrné k přírodě. Takové jsou kuchyně roku 2024

Kuchyně – srdce domova, kde trávíme čas s rodinou nebo přáteli při přípravě a vychutnávání dobrot. Je to místo, kde se nevyplatí šetřit na materiálech nebo spotřebičích. Kvalitně zpracovaná kuchyňská linka promyšlená do detailů spolu se špičkovými spotřebiči a systémem ukládání potravin totiž nejen zpříjemní každé vaření, ale zároveň ušetří do budoucna i naše peněženky. Jen to ale nestačí. Stále platí, že kuchyně má být i krásná, abychom v ní vařili s radostí. A o to se letos starají pastelové barvy.
Kateřina Kučerová Autor
25. 4. 2024

Jemné tóny i více barev v jedné kuchyňské sestavě – to je trend roku 2024!

Letošní rok potěší všechny, kteří upřednostňují jemnější barevné odstíny. Do módy se vrátily pastelové barvy, zejména tóny modré a zelené. Doznívá také šedá a na výsluní stále zůstává bílá, která je neotřesitelnou elegantní klasikou. Podle odborníků z pražského kuchyňského studia HVT interiéry se ale bát nemusíme ani vícebarevných kombinací, stále více designérů totiž využívá v rámci jedné kuchyňské sestavy i více barev.

Mat nebo lesk? Jednoznačně mat!

Už několik let převládá trend matných povrchů skříněk a platí to i pro letošní rok. Mat je podle designérů decentnější a elegantnější, ale nejen to. Obrovské výhody má i po praktické stránce. Díky tomu, že matný povrch neodráží světlo, ale absorbuje ho, je milostivější k nedokonalostem. Ano, řeč je zejména o nenáviděných otiscích prstů na dvířkách. Tento problém lze navíc výrazně zredukovat díky povrchové úpravě proti otiskům prstů a zapomenout tak na neustálé leštění skříněk.

Návrat k přírodě se vyplatí!

Maximální důraz na životní prostředí a inspirace přírodou. To je trend, kterým se letos řídí snad všechna kuchyňská designová studia. Rodinné studio HVT interiéry tento trend rozvíjí hned ve dvou rovinách – jednak použitými materiály při samotné výrobě kuchyňských linek, jednak udržitelností v podobě omezováním plýtvání potravinami, energiemi i vodou při používání kuchyně. Při výrobě se tak sází na netoxická pojidla v nosných deskách, ekologické barvy a laky a například na dvířkách se tradiční materiály nahrazují sklem nebo keramikou.

Pražské studio HVT interiéry při navrhování kuchyní dbá i na precizní výběr spotřebičů, které jsou jedním z důležitých klíčů k šetření. V kuchyni jde samozřejmě o šetření energiemi a vodou, ale také omezení plýtvání potravinami. Cílem je dosáhnout ideálně nulového odpadu. Zabránit vyhazování zbytků nebo prošlých potravin můžeme důkladným plánováním nákupů, výrazně si ale můžeme práci usnadnit, pokud se spolehneme na pomoc chytrých pomocníků.

Tipy redakce

Vakuovací zásuvka i lednice s fresh zónami: chytré spotřebiče, které šetří energie i potraviny

V moderní kuchyni by podle rad kuchyňského studia HVT interiéry rozhodně neměla chybět vakuovací zásuvka, která prodlouží délku spotřeby nejen sýrů, uzenin nebo masa, ale i hotových pokrmů. Déle čerstvé zůstane také ovoce, zelenina a dokonce i bylinky. Vakuovací zásuvka si poradí i s tekutinami jako například s polévkami a díky variabilitě dóz a sáčků různých velikostí si lze vše rozdělit na jednotlivé porce. Díky tomu se pak potraviny lépe skladují v lednici a v mrazničce díky odsátí vzduchu navíc ušetří i místo. Vakuovat je totiž vhodné potraviny i před zmrazením, potraviny si uchovají svou chuť i vitamíny. Tím ovšem výčet předností vakuovací zásuvky nekončí. Milovníci grilování si mohou namarinovat maso a díky vakuování dosáhnout výraznější chuti. A ti, kteří nedají dopustit na vaření masa metodou sous-vide, ocení, že vakuované maso je na tento způsob přípravy perfektně připraveno. Vakuovací zásuvka je zkrátka neocenitelný pomocník, který dokáže každou domácnost přiblížit k tomu, aby v koši neskončil už ani drobeček.

Samotná vakuovací zásuvka ale zázraky nedokáže. Odborníci z HVT interiéry zdůrazňují, že je nutné dbát i na správné uskladnění potravin. Potraviny vydrží v chladničce déle čerstvé díky novým systémům chlazení, přičemž každá konkrétní potravina má svou takzvanou fresh zónu. Těm, kteří často a rádi vaří, umí designéři z HVT interiéry do kuchyně zabudovat vestavnou chladničku širokou až devadesát centimetrů s opravdu velkou kapacitou. Špičkou jsou přístroje od výrobců Liebherr nebo Gaggenau, které se pyšní i připojením na wi-fi aplikace, kde můžeme lépe kontrolovat nastavení.

Díky konvektomatu uvaříme rychleji a chutněji

Konvektomat už dávno nepatří jen do restaurací nebo školních kuchyní, se kterými ho máme nejčastěji spojený. Je to užitečný pomocník, který šetří čas i náklady. Konvektomat totiž umožňuje tepelnou úpravu pokrmů pomocí horkého vzduchu, páry nebo obojího zároveň a to při teplotách 30 až 300 stupňů Celsia. Jídla z něj jsou díky tomu chutnější. Při vybírání je ale nutné dát si pozor na kvalitu. Tu nejvyšší zaručí podle zkušeností studia HVT interiéry, které se specializuje na navrhování a realizaci kuchyní a interiérů v německé kvalitě, výrobci BORA, Miele nebo Gaggenau.

<Path> Dopřejte si v kuchyni ryzí luxus – moderní spotřebiče odvedou množství práce za vás, vaření tak bude čirá radostZdroj: BSH/Spolupráce

Konec éry klasických digestoří! Výpary při vaření účinně zachytí spodní odsavač

Už žádný výhled zakrytý digestoří, žádné namáhavé čištění a dokonce ani žádné zamlžené brýle při vaření. HVT interiéry klientům nabízejí zcela revoluční řešení v systému odsávání kuchyňských výparů – spodní odsavač. Díky příčnému proudění, které je větší než rychlost stoupání kuchyňských výparů, je odsaje hned tam, kde vznikají, tedy u hrnce nebo pekáče. Rodinné studio HVT interiéry nejraději sahá po spodních odsavačích německé značky BORA. Jsou léty prověřené, vyrobené z kvalitních materiálů a na trhu patří k naprosté špičce v účinnosti odsávání kuchyňských výparů.

Spodní odsavač navíc dává prostor pro realizaci dalšího trendu kuchyní, kdy designéři upouštějí od horních úložných prostor a vše umisťují pod pracovní desku. Stěna nad ní tak zůstává prázdná a díky zajímavému obkladu nebo stěrce se stává dominantou interiéru.

Klíčem ke kvalitní kuchyni je kvalitní kuchyňské studio

Ruku v ruce s příklonem k šetření naší planety jde kvalita, a to znamená investovat do skutečně kvalitních produktů, které vydrží roky. Je proto lepší svěřit se do péče zkušených designérů, kteří si poradí nejen s tím, aby kuchyně byla krásným středem našeho domova, ale aby byla i maximálně funkční. Studio HVT interiéry při navrhování vysněné kuchyně klade na první místo respekt ke klientovi. Při návrhu se proto jeho designéři zajímají o životní styl klienta a jeho názor.

Samozřejmostí je osobní schůzka s klientem, na které si navíc můžeme osahat vzorky materiálů i povrchů, což významně zjednodušuje naše rozhodování. V HVT interiérech jdou ale ještě dál, v reálném provozu si klient může osahat a vyzkoušet i spotřebiče, což bohužel nebývá běžnou praxí.

Cestu za vysněnou kuchyní může znepříjemnit i navyšování ceny v průběhu realizace. HVT interiéry zaručují, že se po odsouhlasení projektu a cenové kalkulace už cena měnit nebude a kuchyně tak nikomu nezhořkne.

Zdroj: HVT interiéry, https://www.hvt.cz

Populární
články

Londýnská restaurace The Fair Pour chce upozornit na majetkové nerovnosti – i proto bude otevřena ve speciálně vybraném termínu
FUN

„Platím dvě piva a příplatek za vilu s bazénem!“ Jak to chodí v hospodě, která majetným schválně účtuje vyšší částky?

Autor: Veronika Košťálková
Nadnárodní firmy, které dříve ochotně slavily tzv. „pride month“ a otevřeně podporovaly LGBT+ menšinu, v důsledku změny politického klimatu „převlékají kabáty“
AKTUALITY

Přistiženy při pinkwashingu? Obří firmy ukazují LGBT+ lidem záda, duhové škrty dělá McDonald’s, Amazon i Meta

Autor: Veronika Košťálková
Ketamin, původně vyvinutý jako anestetikum, se v posledních letech dostává do popředí jako kontroverzní nástroj pro léčbu deprese
TĚLO & MYSL

„Bral jsem 3 gramy za noc“: Proč muži používají ketamin k léčbě deprese

Autor: Michal Černý
I když spal dvanáct hodin denně, stále byl vyčerpaný a nešťastný
LIDÉ

„Na vyhoření je nejhorší, že vám ho lidi nevěří,“ vypráví Daniel o dnech na dně. „U mě to odstartoval coming out,“ dodává

Autor: Irena Piloušková
Mnohé studie i mediální titulky líčí generaci Z jako „kutilsky neschopnou“. Často ale zapomínají na fakt, že pronajímatelé DIY projektům příliš nefandí – a s vlastním bydlením to mají „sněhové vločky“ těžší než generace jejich rodičů
LIDÉ

Každá pátá „sněhová vločka“ se bojí vyměnit žárovku. Důvody, proč generace Z radši volá na pomoc řemeslníky, vás pobaví i rozesmutní

Autor: Veronika Košťálková
Takzvané „momfluencerky“ se pouštějí na tenký led – z pohledu mnohých narušují soukromí vlastních potomků, a ještě monetizují jejich dětství. Samy matky-influencerky ale argumentují tím, že vydělané peníze spoří dětem na jejich budoucnost
LIDÉ

„Až děti uvidí, kolik peněz mají na účtu, nebudou se na mě zlobit,“ tvrdí úspěšná „momfluencerka“. Sdílením jejich dětství vydělává statisíce

Autor: Veronika Košťálková
Takzvaní „treatleři“ si hlasitě stěžují na dovážkové služby – často jim však nedochází, v jakých podmínkách kurýři pracují
TRENDY

Napůl zákazník, napůl Hitler. Tzv. „treatleři“ jsou postrachem kurýrů i sociálních sítí. Jak rozvážkové služby mění běžné lidi na tyrany?

Autor: Veronika Košťálková
Mladší generace se stále častěji vyhýbají nejen manželství, ale též i označování svého vztahu jakoukoliv oficiální nálepkou
TRENDY

Zapomeňte na manželství aneb Čeho se bojí moderní „vztahofobové“

Autor: Redakce LUI
Daniel Krutý, zakladatel politické strany Hnutí Generace
LIDÉ

„LGBT lidé jsou součást společnosti, nemám v plánu házet je v jakémkoliv ohledu přes palubu,“ říká Daniel Krutý, zakladatel Hnutí Generace

Autor: Michal Černý
Průvodce Karel, který si prošel mnoha pekelnými situacemi, ze kterých si dnes umí udělat legraci
LIDÉ

Bezdomovec nemusí smrdět, žebrat a může být i hezky oblečený, pokud skutečně chce, říká speciální pražský průvodce Karel

Autor: Michal Černý

E-Shop